Ønsker du en blomstrende plen? Da legger du løk

Ønsker du en blomstrende plen? Da legger du løk

Ønsker du en blomstrende plen? Da legger du løk

Jeg elsker løk! Når snøen trekker seg tilbake og snøklokker og krokus titter opp, da vet jeg at våren snart er her. Og er det fullt i bedene – ta i bruk plenen! Tenk deg små buketter i blått hist og her eller kanskje et bølgende mønster i gult over plenen til påske. Du kan også spre løk litt hulter til bulter under et tre, der plenen likevel ser litt stusselig ut. Mulighetene er mange og her får du tips om hvordan du lykkes. Du kan også lese mer om legging av løk her.
Vårblomstrende løk skal legges om høsten (ja, en løk legges eller settes på fagspråket – den plantes ikke ) Velger du riktig blomsterløk vil den komme tilbake år etter år og til og med spre seg.
Når du skal legge løk i plenen må du velge sorter som blomstrer veldig tidlig. Dette er for at løken skal få mulighet til å visne helt ned, før du føler et desperat behov for å få klippet plenen. Klipper du ned de grønne bladene som er igjen etter at blomstringen er over, minskes mulighetene for at løken får samlet nok næring til å sette sideløk og blomstre neste år. Alternativet er at du planter i felter der du drøyer gressklippingen.
Foto: OBP
Gullgul forsythia og krokus – det er vår det!  Foto: Opplysningskortoren for blomster og planter
Disse sortene er tidligblomstrende:
Krokus (Crocus)
Blåstjerne (Scilla)
Snøklokker (Galanthus)
Vinterblomst (Eranthis hyemalis)
Perleblomst (Muscari)
Er du tålmodig med plenklippen kan du også plante ulike narcisser og våriris.
Velg stor, frisk løk som virker fast og tørr når du klemmer på den. Løk som skal ha kraft til å skyte opp gjennom gressmatten må være av beste kvalitet.
Det beste resultatet får du om du legger løken så snart du har kjøpt den, slik at den ikke blir liggende å tørke ut. Har du ikke tid så oppbevar løken kjølig frem til legging. Når du legger løken kan du bruke spesialredskap som du ser på bildet under. Du kan også vippe plentorva til side med en spade. I nødsfall kan du dundre nedi et spett, noe som er eneste alternativ hvis du er så sent ute at det har kommet tele i bakken. Valg av metode kommer an på løkstørrelsen og hvor mye tålmodighet du har.
Fancy redskap for legging av løker i plen og andre steder.
Se så fint det blir med snøklokker som villig sprer seg – selv om akkurat denne plenen hadde hatt godt av litt mosebehandling.
En blomstrende plen med snøklokker
Ble du inspirert og har lyst til å se hvordan det virkelig kan gjøres så reis til Nederland og besøk Keukenhof.
I Holland kan de virkelig dette med løker i plen!
Hvis ikke kan du kanskje ta turen til Rakkestad? Der ble det for første gang i Norge lagt løk med maskin høsten 2016 og jeg gleder meg til å se resultatet 

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website