Løktid – det er nå snart :-)

Løktid – det er nå snart :-)

Løktid – det er nå snart :-)

Gjett om jeg har bestilt løk til eget bruk i år! Går nå bare og venter på at alle de rosalilla, botaniske tulipanene jeg har valgt meg ut skal komme. Botaniske tulipaner kalles gjerne villtulipaner. De er små, men kommer til gjengjeld igjen år etter år. Mange kjenner kanskje den gule varianten, men jeg har valgt tulipanen ‘Lilac Wonder’.
Det er bare et lite problem, og det er at stadig silende regn gjør det litt ulystbetont å tenke på at hundre små løk skal finne sin plass et eller annet sted i hyttehagen til helgen. Men, det er løktid – til våren kommer jeg til å klappe meg selv på skulderen og være fornøyd med innsatsen.
Botaniske tulipaner trives i full sol og kan brukes både i bed, fjellhager og potter. Avhengig av sorten blir de 8-25 cm høye og skal legges 10 cm ned i jorda. Passe avstand mellom løkene er 8 cm.
Her ser du bilder av den vanlige gule – vakker den også!

Håpet er at også den rosalilla sorten har like god evne til å formere seg som den gule har. Se bare her…

Jeg venter også på hundre alliumløk. De skal legges i blomsterkassene på terrassen. Jeg har noen fra før, men planen er store, skyer med blå kuler overalt til neste år. Hvis du leste Norsk Hagetidend nr. 8 om terrassen min, så har du kanskje fått med deg at det begynner å bli ganske trangt om plassen oppi kassene. Det som allerede vokser der har fått store røtter, så hvordan jeg skal få plass til løkene er en utfordring. Men ned skal de – uansett – alle hundre!
Det er stor sortsvariasjon når det gjelder allium. Noen blir bare 25 cm høye, mens andre strekker seg til godt over meteren, som for eksempel sorten ‘Gladiator’. Les derfor på løkpakken om settedybde og avstand.

Da jeg åpnet bloggen i våres hadde jeg liggende inne et innlegg om legging av løk. Jeg er slett ikke sikker på at alle dere som kommer innom bloggen har fått med seg dette, så derfor legger jeg inn en lenke her. Her får du tips om settedybder, løkvalg, leverandører, når de skal legges og det du for øvrig trenger å vite.
Jeg håper på en solrik og crispy høst og fortsatt fine helger i hagen. God løktid!

4 Comments

 • Villroses hage
  14. september 2017 20:35 0Likes

  Jepp, nå er det løktid! Jeg har bestilt herfra og derfra, og i dag sikret jeg meg noen spennende knoller og løker. Til våren kan vi takke oss selv 🙂

  • Hege Rønning
   15. september 2017 10:20 0Likes

   Enig. Har du noen gode leverandører å anbefale så del gjerne 🙂 Som gartner kjøper jeg gjennom LOG, men det er jo ikke mulig for alle andre…

 • Jannicke
  14. september 2017 20:54 0Likes

  Ja, nå er løkfesten i gang. I år, som tidligere år, har jeg bestilt mer enn jeg hadde tenkt:) Botaniske tulipaner er meg kjære. Trofast kommer de tilbake hvert år og belønner oss med enda flere blomster. En fryd. Lilac Wonder er flott.

  • Hege Rønning
   15. september 2017 10:17 0Likes

   Ja, jeg gleder meg. Problemet er at jeg har rådyr på hytta og at de gnafser i seg det jeg ellers har av tulipaner. Har du noen erfaring med rådyr og villtulipaner?

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website