Vårblomstrende lungeurt

Vårblomstrende lungeurt

Vårblomstrende lungeurt

Det er noe helt eget med de staudene som blomstrer tidlig om våren og lungeurt (Pulmonaria) er en av de aller tidligste. Sammen med løkvekster som ruteliljer og narcisser står den litt beskjedent og viser sine klokkeformede blomster og usedvanlig vakre bladverk. Hadde denne småblomstrete stauden kommet senere i sesongen hadde den sikkert druknet litt blant alle de fargesterke hageblomstene. Men akkurat nå, når det ikke er så mye som har kommet, blir den satt ekstra stor pris på. Jeg har flere ulike sorter og det finnes mange å velge mellom, både når det gjelder farge og bladmønstring.
Avhengig av sorten blir lungeurten 30-40 cm høy og klarer seg til H8. En liten tøffing med andre ord.
Påskelije, rutelilje, lungeurt og tvetann i måndedsskiftet april/mai…
Rødlungeurt (Pulmonaria rubra) er en gammel hageplante, med rent grønne blader og røde blomster. Opprinnelig kommer lungeurten fra Balkan, og dette var nok en av de tidligste lungurtartene som ble brukt i norske hager. Den egner seg som bunndekker og sprer seg godt, kanskje mer enn mange setter pris på.
Rødlungeurt (Pulmonaria rubra)
Flekklungeurt (Pulmonaria saccharata) har et vakkert hvitflekket bladverk som gir planten stor estetisk verdi lenge etter at den har blomstret av. Jeg klipper den godt ned etter blomstring, slik at den kommer med nytt friskt bladverk og kanskje noen nye blomster også. For at bladverket ikke skal bli brunt i kantene, er det best å plante den i litt skygge. Planter du den under busker og trær eller sammen litt dekkende stauder blir bladverket friskt og fint. Ettersom bladene på busker og trær kommer etter at lungeurten har blomstret vil den likevel synes godt og få den oppmerksomheten den fortjener.
Lungeurt og hosta passer supert der det er litt skygge.
I tillegg til den prikkete lungeurten har jeg en sort som er nesten helt sølvskimrende.  Lurer på om det kan være ‘Silver Bouquet’, men husker ikke helt. Blomstene er nesten lilla når den står i knopp, men blir blå når de springer ut. Jeg har lest at fargeendringen skyldes at fargestoffet anthocyanin endrer seg når cellesafta endres fra sur til svakt basisk. Dette høres plausibelt ut, og det er vel det samme som skjer når hortensia skifter farge fra rosa til blått avhengig av surhetsgraden i jorda. Som du ser på bildet under er lungeurt også en humlefavoritt.
Lungeurt – en humlefavoritt…

 

Flekklungeurt – eller perlelungeurt  som den også kalles.

 

Hvit lungeurt ‘ Sissinghurst White’
Når tuene med lungeurt får litt størrelse kan de gjerne deles slik at du får flere planter. Deling av stauder kan du lese mer om i dette blogginnlegget. Lungeurten har også medisinsk virkning, noe du kan lese mer om i Urtekildens planteleksikon her. Er du interessert i lungeurt kan du kjøpe gjennom Garden Living på dette nettstedet eller på et hagesenter nær deg…

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website