Lyst på sommerblomstbed?

Lyst på sommerblomstbed?

Lyst på sommerblomstbed?

Det er mørkt og surt ute. Hva er vel da bedre enn å begynne med litt planlegging av for eksempel sommerblomstbed? Det er nemlig ikke lenge til de første frøene kan stikkes i pottene, i alle fall hvis man er så heldig å ha veksthus. Det har ikke jeg lenger, men det går fint an å så litt i vinduskarmen også. Men så kommer spørsmålet – hva i alle dager skal man så?. Frøutvalget er stort og det er lett å impulshandle. Er du ikke klar for å så selv kan du kjøpe småplanter på hagesenteret. Her som ellers er det likevel lurt å tenke igjennom hvordan du vil at resultatet skal bli før du velger plante. Prinsipper for anlegg av bed kan du lese mer om i dette blogginnlegget.
Det jeg har tenkt å gjøre fremover er å gi deg noen ideer om hvordan et sommerblomstbed kan se ut. Jeg er nemlig ofte ute med kameraet og vil gjerne dele noen fine bed med deg. Kanskje er det fargesammensetninger som passer akkurat for deg? Har du ikke satt av plass til et eget sommerblomstbed, kan du blande sommerblomster med stauder for å sikre blomstring gjennom hele sesongen.
Først ute er dette vakre sommerblomstbedet som ble anlagt på Universitetsplassen på Karl Johan i Oslo. Dette er et gedigent bed, men plantevalget kan lett overføres til mindre areal også.
Universitetets vakre sommerblomstbed
Hele bedet er så rent, enkelt og samstemt at det er en fryd. Fargene er flotte og høydenivåene er perfekte etter min mening. Riktignok ville man vanligvis plassert de aller høyeste plantene innerst mot veggen, men her har man tatt hensyn til lysinnslipp gjennom vinduene og plassert lavere planter innerst. Som du ser er det purpur som er den bærende fargen i dette bedet. Andre purpurfargede vekster som kan passe fint rundt et slikt bed kan du lese mer om i dette blogginnlegget.
Det du ser i forkant er femtunge (Scaevola aemula). Den finnes i både blå og rosa nyanser og er lett å få tak i. Femtungen er lett hengende, så den brukes vanligvis i ampler og potter og trenger litt plass. Egentlig er den en flerårig plante, men den klarer ikke vinteren hos oss. Har du lyst til å overvintre den, kan du plassere den lyst og kjølig om vinteren og ta stiklinger om våren. Stiklinger kan du lese mer om her.
Femtunge (Scaevola aemula)
Sammen med femtungen tror jeg det er plantet sølvkrage (Tanacetum ptarmiciflorum). Vakkert sølvfarget bladverk som fremhever purpurfargen som kommer lenger bak. Et alternativ her kunne vært den noe lavere sølvkransen (Senicio cineraria), som også er vanlig i høstsammenplantinger ettersom den tåler litt frost. Lavvokst lammeøre eller den høyere perlemalurten kunne også vært brukt dersom det var aktuelt å blande inn stauder.
Den utrolig kule, purpurfargede sommerblomsten litt lenger bak er purpurnesle (Perilla frutescens). Det finnes flere sorter, men de krøllete bladene tyder på at dette er varianten ‘Crispa’. Blomstene er ikke noe å bry seg om – her er det bladverket som teller.
På bildet under kan du se den plantet i kombinasjon med lodnesolhatt (Rudbeckia hirta ‘Cherry Brandy’) og dusksalvie (Salvia viridis). Veldig fint det også, synes jeg…
Rålekker, avdempet fargekombinasjon!
Men tilbake til Universitetsplassen… Den skyen av blålilla blomster som svever over det hele er kjempeverbena (Verbena bonariensis) eller argentinajernurt som den også kalles. Den blir opp til to meter høy og må såes allerede i februar hvis du skal få lang og fin blomstring. På bildet under kan du se den plantet i Slottsparken sammen med gul lodnesolhatt og duvende silkebygg (Hordeum jubatum). Vakkert!
Dette ser jo ut som den vakreste blomstereng…
Aller bakerst i universitetsbedet ser det jammen ut som det er plantet purpurkål. Hvis det er riktig så kan jo studentene forsyne seg med sunn og næringsrik kost 🙂
Jeg håper du fant disse kombinasjonene inspirerende. Flere bed blir presentert etter hvert nå i januar – pastell, varmrødt, blått… Dream on!

4 Comments

 • Jannicke
  6. januar 2018 13:03 0Likes

  Her var det kjent og kjær inspirasjon fra Universitetsplassen. Jeg går forbi der to ganger for dagen og nyter i fulle drag. Det har virkelig blitt flott der de siste årene. Kjempeverbena er allerede sådd og står i kjøleskapet. Sommer Rudbeckia er blitt en favoritt hos meg og flere sorter er kommet i hus…sammen med alt for mange andre frøtyper:) Gikk viss amok med bestillingsknappen i år også:)
  God helg og takk for vakre bilder.

  • Hege Rønning
   6. januar 2018 13:24 0Likes

   Takk for kommentar 🙂 Anbefal gjerne hvis du har noen spennende frøleverandører. Impecta er vel kjent for de fleste og Garden Living har også et spennende utvalg…

 • Trackback: Sommerblomstbed i varme farger - Tusenfryden
 • Trackback: Sommerblomstbed i pastell - bare må ha det! - Tusenfryden

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website