Må ikke brygge mjød for å like mjødurt

Må ikke brygge mjød for å like mjødurt

Må ikke brygge mjød for å like mjødurt

Ta en titt i vegkanten, der det er litt fuktig eller langs bredden på bekker og sumper og du ser garantert mjødurt (Filipendula ulmaria). Den blomstrer absolutt hele sesongen og er vanlig overalt. Ikke så veldig spennende tror du kanskje, men der tar du feil. Du skal nå få litt mjødurtfakta, som du kan briljere med neste gang du er på biltur…
Slik ser den ut…
Vanlig mjødurt med kremhvite blomster og flikete blad. Mjødurt er i rosefamilien, der ingen planter er giftige.
Det skal innrømmes, jeg har ikke spist mye mjødurt, nei. Men, den har en sterk, aromatisk duft som kan minne om honning og mandel. Det var vel også grunnen til at den i gamle dager ble plukket, hakket opp og strødd utover gulvet på høytidsdager.
De små bladene kan du spise rå, men de kan også kokes og brukes i supper og sauser. Blomstene kan du bruke som smakstilsetning i iskrem, syltetøy, te, likør – ja, det er vel egentlig bare fantasien som setter grenser her. Og som navnet tilsier – den har blitt brukt som krydder i øl. Det jeg tror er det beste tipset er å legge litt av blomsten i et glass med sprudlende. Sikkert en fordel om du rister blomsten godt og legger den på kjøkkenbenken en stund på forhånd, slik at eventuelle småkryp stikker av – de vil vi jo ikke ha i cavaen.
Mjødurt inneholder mye C-vitamin og skal også kurere en rekke helseplager – alt fra dårlig ånde til blærekatarr. Salisylsyre utvunnet fra blomsterknoppene ble brukt til utvikling av aspirin (det som før ble brukt i stedet for paracet og ibux), og dette var jo en skikkelig nyvinning. Er du interessert i å bruke mjødurt som medisin kan du lese mer om det her.
Jeg er nå engang et hagemenneske og i stedet for vanlig mjødurt har jeg en stor tue av den vakre, rosa præriemjødurten (Filipendula rubra ‘Venusta). Dette er en staude som kommer fra prærieregionen i Nord-Amerika, derav navnet. Planten blir halvannen meter høy hos meg og trenger vanligvis ikke å støttes opp. Den er robust og villig og sprer seg med rotutløpere. Dette gjør at du fort får en fin tue, uten at den tar over hele bedet.
Præriemjødurt i full blomst.
Præriemjødurt blomstrer i juli/august, avhengig av hvor du bor og klarer seg godt til herdighetssone H6. Er du usikker på hvilken herdighetssone du bor i kan du sjekke det her. Jeg synes det er noe eget med de plantene som strutter litt sent om sommeren, når mye annet er på retur.
Mjødurt er i rosefamilien.
Du kan plante den i full sol eller halvskygge i vanlig hagejord. Pass bare på at den ikke tørker helt ut hvis den står i sola. Tørker den helt ut blir bladene stygge, og den kan rett og slett legge seg ned og spille død. Det prøvde mine seg på i sommer, men med litt klipping og oppstøtting kom de seg heldigvis fint igjen.
Knoppene står lenge som små, rosa perler før de springer ut.
Er du ikke enig i at den er utrolig vakker med den rosa, myke børsten i toppen? Planten kan deles om våren, så kjenner du noen som har denne, kan du sikkert legge inn en søknad allerede nå.

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website