Magnolia

Magnolia

Magnolia

Magnolia – bare smak litt på det navnet. Romantisk og eksotisk, ikke sant? Faktum er at magnolia er oppkalt etter Herr Pierre Magnol, en professor i botanikk på slutten av 1600-tallet. Uansett, dette er en av de aller vakreste vårplantene og nå starter blomstringen. Her får du tips om planting og stell, samt noen sorter som ofte er i handel.
Men la meg starte med prakteksemplarene i botanisk hage i Oslo. Nå blomstrer nemlig snømagnoliaen og jeg er ikke alene om bli betatt – se bare her…
Snømagnolia i full blomst i Botansik hage på Tøyen akkurat nå.
Snømagnolia (Magnolia kobus var. borealis) vokser vilt i Japan og er den mest herdige. Treet er langsomtvoksende og blomstrer ikke før det er 10-15 år gammelt. Som du ser på bildet kan det bli 10-12 meter høyt hvis det bare får stå lenge nok. Når blomstene springer ut er de snøhvite, mens knoppene har en vakker rosa stripe.
Snømagnoliaknopp

 

Snømagnolia i full blomst.
Om høsten dannes det karakteristiske, oppblåste belgkapsler. Når disse sprekker opp om høsten kommer det store, røde bær til syne.
Snømagnoliaens belgkapsel
En annen magnolia som blomstrer i botanisk hage nå er Japanmagnoliaen (Magnolia kobus var. kobus). Skinnende hvite blomster danner tette skyer på dette mellomstore treet. Senere vil også prakt-, juni-, stjerne- og skjermmagnoliaen blomstre, så er du i nærheten bør du ta turen.
Japanmagnolia
Men nå over til de sortene som er mest vanlig å finne i handelen, og jeg starter med den kanskje mest iøynefallende av de alle, nemlig Magnolia ‘Susan’. Dette er en sterkt rosafarget hybrid, som setter blomst allerede som ganske ung plante. ‘Susan’ blir ikke mer enn 2-4 meter høy, så den egner seg godt i småhager. Den er herdig til H3, men kan ha en tendens til å fryse tilbake. Derfor er det viktig å plante den på en varm, lun plass med dyp, moldrik og godt drenert jord.
Magnolia ‘Susan’
Mange har nok også siklet etter Praktmagnolia (Magnolia x soulangeana). Jeg har kommet over ganske store eksemplarer, men da koster de fort 5-6000 kroner. Det finnes flere ulike navnesorter og de er nok ikke av de herdigste. Oftest oppgis de til H2/H3, men jeg har sett den i kaldere strøk også, hvis den bare plasseres lunt. Praktmagnoliaen trives best hvis jorda er litt sur og kan godt plantes sammen med andre surjordsplanter. Ettersom den ikke er tander for forurenset luft brukes den gjerne som bygårdsbeplantning.
Magnolia x soulangeana
Praktmagnolia blir 4-8 meter og jeg er så heldig å ha et velvoksent eksemplar rett i nabolaget.
Praktmagnolia sent i april.
Også Stjernemagnolia (Magnolia stellata) er av de som er greie å få tak i, og som navnet tilsier er blomstene stjerneformede. Kommer det frost etter at blomstene har sprunget ut kan de bli litt brunflekkete. Det finnes mange ulike sorter, alle så vidt jeg vet hardføre til H3.  Stjernemagnoliaen er ganske vidtvoksende og blir ikke mer enn 2-3 meter høy. Derfor egner den seg godt i grupper sammen med andre busker.
Stjernemagnolia (Magnolia stellata)
Hagemagnolia (Magnolia x loebneri) er en hybrid mellom snømagnolia og stjernemagnolia. Fordelen med denne varianten er at den kommer tidlig i blomst og er hardfør til H4. Den kan bli et lite tre på 6-8 meter og danner etter hvert en ganske bred krone. Det finnes flere ulike sorter, blant annet ‘Leonard Messel’ som har lillarosa blomster og den skinnende hvite ‘Merrill’.
Hagemagnolia (Magnolia x loebneri ‘Merrill’)
Det finnes så vidt jeg vet over 80 ulike magnoliaarter og en rekke ulike sorter, så det er mye å velge mellom.  Vil du se flere sorter kan du også besøke denne bloggen. Det beste er likevel å stikke innom ditt lokale hagesenter og se hva de har.
Så noen tips om stell og planting. Pass på at du kjøper friske planter med pen, symmetrisk vekst. Magnolia er saktevoksende, så det er ikke vanlig å beskjære. Fjern kun greiner som har frosset bort og la den ellers stå i fred. Plant magnoliaen i samme dybde som den hadde i potten og finn et sted som er veldrenert, slik at den ikke blir stående i vann. Se også etter en lun, fin plass ettersom de fleste ikke tåler så mye kulde. Planter du den imidlertid i den aller varmeste, solutsatte kroken risikerer du at blomstene springer ut for tidlig og dermed lettere blir skadet hvis du  senere får noen skikkelige frostnetter.
I tillegg til kulden er det fare for at magnoliaen tørker ut. Sørg derfor for at jorden er fuktig, i alle fall frem til røttene selv har søkt seg ned i dybden. Du kan gjødsle litt de første årene, men dropp kalken. De fleste magnoliaer liker nøytral/lett sur jord.
En tilleggsbonus hvis du først går for magnolia er at greinene (hvis du har hjerte til å klippe av noen) kan tas inn tidlig og settes til driving. Selv skal jeg nå skaffe meg en magnolia som jeg skal ha i en stor potte på verandaen. Det krever nok litt ekstra omtanke og stell, men jeg krysser fingre…

 

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website