Den hemmelige hagen i Marrakech

Den hemmelige hagen i Marrakech

Den hemmelige hagen i Marrakech

Jeg har akkurat kommet tilbake fra mitt fjerde besøk i Marrakech. Først nå har jeg fått tid til å besøke Le Jardin Secret – den hemmelige hagen. Ikke så rart kanskje, for medinaen i Marrakech har så mye som fascinerer. Man må jo ta seg tid til prat og pruting over et glass myntete. Og selvsagt stikke innom den lokale hammamen for litt kroppslig skrubb og vask. Farger, smaker og lukter pirrer sansene, mens slangetemmere, hennamalere, lommetyver og gateselgere til tider pirrer tålmodigheten. Og la det være sagt med en gang – i det øyeblikk marokkanerne skjønner at du er fra Norge kommer unnskyldningene og skammen over det forferdelige som skjedde i Atlasfjellene.

Men altså, midt i souken, tvers over gaten for herlige Cafe Arabe, ligger Le Jardin Secret. Dette er et kjærkomment pustehull fra det pulserende livet utenfor. Her bodde Al-Hadjj Muhammad Loukrisse med sine tre koner og mange barn fram til 1934. Etter mange års forfall ble det besluttet at bygningene og hagene som ligger i midten skulle gjenoppbygges i samarbeid med den kjente engelske hagedesigneren Tom Stuart-Smith. For to år siden ble dørene åpnet.

Først kommer du inn i det som kalles The Exotic Garden, med kaktus, oliventrær og blomstrende stauder. Hagen er gjennomdesignet både når det gjelder plantekomposisjon, materialvalg og finish.

Hovedhagen The Islamic Garden er luksusvarianten av en typisk marokkansk riad-hage, der den ligger innelukket mellom bygningene rundt, Hagen er designet etter det som kalles Chahar Bagh-prinsipper. Utformingen skal ifølge islamsk tradisjon gjenspeile de fire hagene i Koranens Paradis. De stramt adskilte hageparsellene ligger langs en flislagt akse og har sentralt plasserte fontener og skyggefulle sitteplasser. Selv om hagen er tradisjonelt utformet, er plantevalget hypermoderne.

Ønsker du å besøke hagen er adressen Le Jardin Secret, 121 Rue Mouassine og det koster ca 50 kroner å komme inn. Rent publikumsmessig er hagen langt ifra hemmelig, så regn med at det er folksomt i høysesongen. Du kan for øvrig lese mer om hagen her.
Jeg vil også anbefale at du besøker Majorelle Garden, vel ivaretatt av Yves Saint Laurent i sin tid. Utrolig folksomt, så dra tidlig på dagen. Hagen i Bahia-palasset er også vakker, men under restaurering akkurat nå. Er du i museet for marokkansk kunst Dar Si Said, må du heller ikke gå glipp av den lille, skyggefulle hagen der.
Er du på jakt etter spennende hager når du er på reisefot, er kanskje den lille boken Green Escapes – The Guide to Secret Urban Gardens noe for deg? Jeg bruker den flittig…

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website