Merkepinner – hot or not

Merkepinner – hot or not

Merkepinner – hot or not

Å bruke merkepinner slik at du vet hva som kommer opp hvor er viktig, syns jeg. Det er jo litt kjedelig å luke bort det du nettopp har sådd eller glemte at du kjøpte i fjor. Et staudebed fullt av falmede plastlapper fra hagesenteret er likevel ikke noe å trakte etter, så jeg fjerner alle lapper som følger med plantene når jeg kjøpte dem, både hos meg selv og ute hos kunder. Jeg lar heller ikke merkelapper av ymse slag sitte på busker og trær – da blir det mer planteskolepreg enn hagestemning.
Nederst i innlegget kan du lese hvordan jeg gjør det, men først noen fine merkealternativer som jeg har kommet over.
Merkepinner i kobber er min favoritt. De blir egentlig bare finere med årene og passer supert sammen med cortenstål. Bruker du merkepinner i kobber eller annet metall må du regne med at skriften vil falme etter hvert, hvis du ikke bruker spesialtusj. Det er jo kanskje greit hvis du vil bruke de om igjen senere. Clas Ohlson har i sink hvis det passer bedre hos deg.
Kult med kobber
Merkepinner som ligner på de du ser på bildet under kan du kjøpe på hobbybutikker, men jeg har sett de flere steder. Ettersom skiltene er såpass store blir det veldig oversiktlig i for eksempel grønnsaksbedet. Kjøp spesialtusj i hvitt som passer til skiltmaterialet, så sitter det godt.
Store merkepinner i tavlemateriale
Ispinner er ypperlige å bruke som merkepinner. Kjøper du en litt stor variant får du god plass til å skrive. Mine er temmelig kjedelige, men hvorfor ikke sette i gang ungene med å dekorere litt. Perfekt hvis du har barn som kommer hjem fra skole eller barnehage med solsikkespirer, karse eller erteblomster. Forsegl med blank neglelakk så sitter det bedre.
Enkelt og greit med ispinne
Merkepinner av vinkorker er jo supert i urtebedet! Som du ser på bildet under er korkene rett og slett tredd på en grillpinne. Mat og vin passer jo veldig bra. Kanskje blir det enda kulere hvis du bruker ekte vinkorker i stedet for kjøpte?  Disse er kjøpt på Kitch’n, men vinmonopolet gir faktisk bort brukte vinkorker – det er bare å spørre.
Kork montert på grillpinne av tre
Dette var bare noen eksempler. Vær kreativ og finn ut hva som er ‘hot’ i din hage. Skriv plantenavn på stein, på skjell – hva vet jeg. Er du klar for flere ville ideer kan du jo sjekke den nettsiden jeg kom over her.
Vil du være sikker på at du har kontroll på sortsnavn og annen informasjon som står på de opprinnelige merkelappene, kan du gjøre som meg – ta i bruk mobilen eller kameraet. Det første jeg gjør når jeg kjøper en plante er nemlig å ta et bilde av planten og den medfølgende merkelappen. Hvis jeg får planter av andre skriver jeg opp hele navnet på en lapp og tar bilde av lappen også. Jeg tar også bilde av stedet der jeg setter ned planten. I tillegg samler jeg alle merkelapper i en konvolutt som jeg vet hvor jeg har.  Litt nerdete, men det funker for meg…
Etter hvert som stauder deles og flyttes kan det likevel være lett å miste kontrollen. En idé da er å ta noen bilder av hagen om høsten, som rett og slett skal fungere som huskelapper til våren. Noen ganger tyr jeg i desperasjon til merkepinner i plast, men da stikker jeg de godt ned i jorda og sørger for at de er helt skjulte.
Det er også lurt å lage en enkel skisse av hagen og skrive opp hva som er plantet hvor. Det har jeg gjort, men når jeg tenker meg om er det nok noen år siden den ble oppdatert. Jeg blir derfor heller gledelig overrasket hver vår når det dukker opp planter som jeg helt hadde glemt at jeg hadde.
Har du noen gode idéer så del gjerne 🙂

6 Comments

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website