Mørk purpur med et hint av blod. Uhuuuu

Mørk purpur med et hint av blod. Uhuuuu

Mørk purpur med et hint av blod. Uhuuuu

Nå skal det handle om blod – eller rettere sagt blodfarget. Planter med en annen grunnfarge enn grønt er nemlig supertrendy. Det finnes ingen planter som er helt sorte, men mange har dype toner av lilla, brunt eller purpur. På fagspråket benevnes de ofte som atropurpurea, som nettopp betyr mørk eller dyp purpur.
Her får du noen tips om busker, trær, stauder og sommerblomster i denne fargeskalaen. Utvalget er stort så dette er bare noen smakebiter. Men husk, disse er ment som et fargeelement i hagen. Jeg liker å gjenta en farge flere steder, men kjører du  bare planter i disse fargene, kan det kanskje bli vel dystert.

Drakelilje (Cordyline) til venstre på bildet er ikke vinterherdig, i alle fall ikke hos meg i H3, men står fint i krukker hele sommeren. Sølvtråd (Calocephalus ‘Brownii’) foran på bildet er super også i høstkrukkene. Du kan la den tørke ut senhøstes og da ser den faktisk fin ut selv om den antagelig er steindød. Den blodfargede busken er blærerpirea (Physocarpus opolifolius ‘Diablo’). Den kommer med små, lyse blomster og får senere noen røde, oppblåste kapsler – derav navnet.

Bildet over er en av mine favoritter, nemlig svarthyll. Denne sorten heter Sambucus nigra ‘Black Lace’.  Når den er ung kan den gjerne plasseres i en stor potte, men den tåler da ikke like mye kulde som om den plantes i jorda. Får den vokse fritt kan den bli et ganske omfangsrikt tre 3-4 meter høyt. Svarthyll får fine bær om høsten som kan brukes både til saft og gele.

Se den fantastiske bladfargen på busken over! Dette er roseklokkebusk (Weigela florida ‘Alexandra’). Den liker best en lys plassering og kommer med mengder av mørk rosa blomster i juni-juli. På bildet under ser du hvordan vanlig roseklokkebusk ser ut når den blomstrer.

Det finnes mange arter lønn som har blodfargede blader, i alle fall deler av året.  Den mest populære de senere årene er den rødfargede japanblodlønnen  Acer palamtum ‘Atropurpureum’.   Den selges oftest som et lite oppstammet tre, som dessverre ikke tåler de barskeste forholdene.  For å unngå greinsopp kan det være greit å droppe beskjæring og mer eller mindre la den vokse som den vil. Utrolig dekorativ er den i alle fall. På bildet over ser du slektningen Acer palmatum ‘Bloodgood’. Er du interessert i en større lønn kan spisslønnen Acer platanoides ‘Royal Red’ være et alternativ.

Du har vel hørt om blodbøk? Vanlig blodbøk  (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’) kan bli et kjemptre på 25 meter og finnes også i en hengevariant. På bildet over ser du Fagus sylvatica ‘Tortuosa Purpurea’ som er saktevoksende og bare blir et par meter høy.

Over ser du bladene på Cercis canadensis ‘Ruby Falls’. Den har ikke fått noe norsk navn den, stakkars. Cercis er ikke av de herdigste, så spør deg litt for i hagesenteret før du eventuelt satser på dette lille treet. Fine, rosa blomster på bar kvist.
Det finnes mange andre blodfargede busker og trær også. Blodplomme, blodberberis, prydeple ‘Royalty’…
Og så har vi de blodfargede staudene da og jeg har plukket ut tre stykker – en middels, en høy og to lave.

Alunrot (Heuchera) finnes i utallige bladnyanser. – brunt, lilla, rosa og med mange ulike marmoreringer. Alunrot passer fint i staudebedet og er fin både med og uten blomster. Er du interessert kan du lese mer i dette blogginnlegget.

Stauden over er en høstormedrue, nærmere bestemt Cemicifuga racemosa ‘Atropurpurea’. Dette blir store, flotte tuer som kan plantes for seg selv eller bakerst i staudebedet. For å komme i blomst kreves det en lang høst, så det er ikke alltid man får se de små, hvite blomstene i toppen. Jeg synes ikke det gjør noe, nettopp på grunn av det fine bladverket.

Bildet over er rett og slett en liten blodfarget kløver. Kløver har virkelig fått et oppsving de siste sesongene og er like fine i bedet som i potter. Det finnes mange ulike sorter. Pass bare på at den ikke tørker helt ut.

Over ser du jonsokkoll (Ajuga repans ‘Atropurpurea’). En søt liten bunndekker som sprer seg med utløpere. Den fine bladfargen får den kun om den står i sola. Blomstringen kommer i mai-juni, mens den ellers bare er et lite, lavt purpurteppe.
Georginer finnes også i atropurpurea…

Praktspragle – like fin ute som inne…

Og den flotte gjøksyren, med et hint av blod kan harmonere godt… Og det er mange fler!

Håper du fikk lyst til å prøve en eller flere av disse. Og er du supernøye med komposisjon så tenk på om bladfargen tipper mot varme eller kalde nyanser. Vakkert med rosa mot de kalde, gult mot de varme og og hvitt blir enda hvitere uansett, dersom slike kontrastplanter står i nærheten.
Blærespirea ‘Diablo’ og syrinhortensia
God høst:-)

 

 

 

 

 

 

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website