Mose – hva skjer?

Mose – hva skjer?

Mose – hva skjer?

Før du definerer mose som et problem – tenk på de vakre japanske hagene.  Der lukes, stelles og børstes mosen og er et helt sentralt innslag i hagen. Mosegrodde steiner og røtter kan være utrolig lekkert…

_MG_3550

Mosen er likevel ikke noe egnet underlag for badminton og fotball, så jeg er enig i at den ikke er velkommen overalt. 
For å få mosen vekk må du forstå hvorfor du har fått mosen der i utgangspunktet. Mosen kommer der den trives og det mosen liker er skygge, fukt og næringsfattig jord. Mange tror at sur jord er mosens beste venn og bruker derfor mye penger på kalk, men dette er en sannhet med modifikasjoner. Noen moser liker sur jord, men i de fleste tilfeller er det ikke sur jord som er problemet. Tvert imot vil for mye kalk binde næringsstoffene til jorda og hindre at gresset får glede av dem.
Det er heller ikke slik at mosen trenger vekk gress. Det som skjer er at mosen kommer der gresset ikke trives. Det gresset liker er ikke bra for mosen og omvendt. For eksempel: Hvis sommeren er mørk og kald stortrives mosen, mens gresset stagnerer i påvente av sol og varme.
Det som må gjøres er altså å sørge for at gresset er i god vekst. Dette kan du lese mer om her, men kort fortalt er det følgende som må til:
  • Plenen må gjødsles og jorda holdes næringsrik (bra for gresset – ikke bra for mosen)
  • Plenen må luftes slik at gressrøttene lett kan vokse dypt ned i jorda
  • Plenen må dreneres slik at den ikke blir for fuktig
  • Plenen må få mer sol. Fjern trær og buskvekster som gir dyp skygge
  • Ikke klipp gresset for kort. Gresset blir sterkere og i bedre stand til å utkonkurrere mosen hvis det er 4-5 cm.
Og til slutt en liten ting – vær forsiktig med å rake vekk mose eller bruke elektrisk mosefjerner. Mosen har sporer og plutselig har du tilløp til mosedotter på de pussigste steder.

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website