Murtorskemunn – en liten søting!

Murtorskemunn – en liten søting!

Murtorskemunn – en liten søting!

Noen stauder har bittesmå blomster, men er likevel vel verdt å ha i hagen. Murtorskemunn (Cymbalaria muralis) er en av dem. Liten, krypende og villig…  Den kan plantes på steder der andre planter ikke vil trives, for eksempel i mursprekker. Se bare her…
Murstorskemunn (Cymbalaria muralis)
Murtorskemunn kommer opprinnelig fra Sør- og Mellomeuropa, men ettersom den er herdig helt til H7 trives den over hele landet. Den trives faktisk så godt at den kan finne på å dukke opp overalt i hagen hvis du ikke passer litt på. Den sprer seg  med utløpere og med frø, og det er faktisk maurene som transporterer frøene omkring. Ifølge Artsdatabanken har den potensielt høy spredningsrisiko, men utgjør ingen økologisk risiko. I vurderingen heter det faktisk:
Av kvartærgeologiske årsaker er Norge og de andre nedisete områdene meget fattige på planter som spesialiserer seg på bergsprekker og maurspredning. Murtorskemunn inntar derfor en tom nisje, uten å skade andre planter (eller dyr) i noen merkbar grad.’
Ikke dårlig å faktisk fylle en tom nisje! Ettersom den har et grunt rotsystem er det likevel ikke noe problem å røske den opp, hvis den skulle dukke opp på steder der du ikke vil ha den.
Det som er så fint med murtorskemunnen er at den blomstrer gjennom hele sommeren. Den starter tidlig i juni og holder på til langt ut i september. Blomsten er bare 1 cm stor, men det er til gjengjeld veldig mange av dem.  Som du ser på bildet under er de lys lilla, med lysegult gap. Jeg synes faktisk de minner litt om løvemunn i formen. Det finnes også en helt hvit variant og da skal du se etter sorten ‘Alba’.
Mange blomster små…
Bladene er tykke, lett lappete og dekorative i seg selv. Navnet cymbalaria har samme opprinnelse som cymbal, altså bekken. Har du spilt i skolekorpset vet du nok hvilket instrument jeg snakker om. Kanskje ikke det som slår meg når jeg ser bladene, men navnet henviser altså til bladformen.
Vet ikke helt om dette ligner på en cymbal?
Når den først har etablert seg, sender den ut lange utløpere, som altså kan klamre seg fast i mursprekker, der få andre planter ellers finner veien. Utløperne blir opptil en halv meter lange, så den får etterhvert fin rekkevidde. Når du planter må du likevel plante i jord – det nytter altså ikke å bare dytte den inn i en naken sprekk. Du må gi den tid til å finne veien selv.
Lange utløpere hjelper murtorskemunnen opp og inn i sprekkene.
Hos meg  har jeg latt den vokse i sprekkene langs noen natursteinstrapper og jeg synes det er med på  myke opp hele uttrykket. Jeg har også en del svaberg på tomten, og jeg synes det er hyggelig å la murtorskemunnen få etablere seg i fjellsprekkene. Jeg kan også tenke meg at den kan passe fint hvis du har en hellelagt uteplass, der du ønsker at det skal vokse noe i sprekkene, som et alternativ til for eksempel timian,
Murtorskemunn trives både i sol og halvskygge. Det eneste du skal passe på er at den ikke blir stående fuktig om vinteren. Det sier seg jo i grunnen selv at den ikke er så glad i vann, når den  faktisk vokser rett på murveggen.
Trappepynt med murtorskemunn.
Blomster og unge blader kan brukes som garnityr i salater. Ifølge rolv.no kan den muligens være giftig i store mengder, så pass litt på.
Hvis du er redd for at murtorskmunnen skal ta overhånd kan du vurdere å gå til anskaffelse av kryptorskemunn (Cymbalaria pallida). Blomstene er større og bladene mer lodne, men den er til gjengjeld kun herdig til H4.

 

 

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website