Oktobers vakreste staude

Oktobers vakreste staude

Oktobers vakreste staude

Enn at det allerede er oktober! Har du planlagt hagen din godt kan du fortsatt glede deg over den aller siste blomstringen før frosten kommer. Min oktoberfavoritt er oktoberbergknapp (Hylotelephium spectabile). Tykke, saftige blader og vakre blomsterstander som tiltrekker humler og bier. Og så er den i tillegg fin til snitt… Dette er jo en plante som har alt! Du ville kanskje ikke festet deg så mye ved denne hvis alt annet i hagen hadde stått i full blomst, men nå så sent får den oppmerksomheten nesten alene, og kan stå der å vise seg frem.
Fra Frognerparken i Oslo
Oktoberbergknapp trives best når jorda er næringsrik og veldrenert. De tykke, veskefylte bladene gjør at den tåler både tørke og sol. Nettopp derfor egner den seg godt i krukker også, der vanntilgangen ofte er litt ustabil. Bor du i de tøffeste strøkene rent klimamessig er dette kanskje ikke stauden for deg, men den klarer seg fint i H4/H5.
Oktoberbergknapp i full blomst.
Blomstene til oktoberbergknappen er bittesmå og stjerneformede. De sitter tett i tett i store, flate skjermer som nesten dekker bladverket helt når den blomstrer. Blomsterfargen avhenger av hvilken sort du velger. En av de mest solgte er ‘Brilliant’, som du ser på bildet under. ‘Carmen’ er mørkere rosa, men ‘Iceberg’ blomstrer i skinnende hvitt.
Oktoberbergknapp – Hylotelephium spectabile ‘Brilliant’, med en aldri så liten bergaster i bakgrunnen.
Du kan bruke den i forkant av staudebedet, ettersom den ikke blir mer enn ca. 30-40 cm høy, og skal du plante flere sammen kan du beregne en planteavstand på ca. 35 cm. Vil du ha flere, kan den deles om våren med et kraftig spadestikk. Jeg har hørt rykter om at den kan formere seg selv ved hjelp av frø også, men det har så langt ikke skjedd med mine. Når jeg tenker meg om kan jo det skyldes at jeg har en tendens til å være overivrig med lukingen og lett kan har røsket opp en stakkars liten frøplante.
Perfekt høstmiks med bronseblad (Rodgersia)
Skal du friske opp litt i høstkrukkene dine kan du vurdere den lave, men riktblomstrende sedumhybriden ‘Red Sparkle’. Den minner om oktoberbergknapp i blomsten, men bladverket er mindre og mer purpurfarget.
Sedum ‘Red Sparkle’
Vil du ha tips om hvordan du tar vare på staudene din om høsten, kan du lese mer her. Ellers er det bare å gå ut og nyte høstfargene og oktberbergknappen, for den som er så heldig å ha den 🙂

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website