Pallekarm med veksthus – funker det?

Pallekarm med veksthus – funker det?

Pallekarm med veksthus – funker det?

Du er kanskje en av de mange som dyrker i pallekarm? Da har du sikkert sett at du også får kjøpt et lite veksthus til å sette på toppen. Jeg har vært skeptisk, men da de kom på salg på Maxbo for 999 kroner tenkte jeg å gjøre et lite forsøk. Men funker det egentlig? Mulig andre leverandører har andre løsninger, men jeg tror det jeg har kjøpt er ganske standard.
For det første er selve monteringen er lite mareritt (som det i og for seg er med alle veksthus). En million skruer, lister og rammer som ser nesten like ut, men ikke er det. Er du glad i IKEA er dette noe for deg! Bruksanvisningen er god, men du skal være utrolig nøye med rekkefølgen for ikke å plundre det til. Jeg brukte tre-fire timer og det gikk ei kule varmt underveis.
Det er maaaange skruer som skal til!

 

For å løfte veksthuset på plass må det være to stykker. Det er ingen festeanordning til selve pallekarmen, noe som har både fordeler og ulemper. Fordelen er at du kan flytte veksthuset fra en karm til en annen. Ulempen er at det bare skal et lite dytt til så er veksthuset ut av posisjon, med den risiko det innebærer for glassknusing og ødelagte planter. Jeg løste dette med å stikke pinner i hvert hjørne av pallekarmen, slik at selve veksthuset ligger stødig.

Work in progress!
Åpnemekanismene er fine og det er fullt mulig å få fin lufting inn i veksthuset. Dermed slippes også pollinerende insekter inn. I tillegg til at taklukene kan stilles på gløtt er det også mulig å skyve taklukene sidelengs. Dette gjør at det er lettere å komme til med vanning,
Taklukene kan lukkes og skyves til siden.
Ettersom det ikke er noen åpning i sideveggene ser jeg for meg at prikling, luking og høsting vil bli et problem. Du kommer liksom ikke helt til – i alle fall hvis du har flere karmer etter hverandre slik jeg har. Med tanke på at også ugresset vil trives ekstra godt under glasstaket, vil dette helt klart bli en utfordring etter hvert. Får man besøk av skadedyr ser jeg levende for meg at også de vil trives aldeles utmerket før jeg oppdager de.
Men hva er så det positive? Jo, du kan starte sesongen tidligere. Det blir utvilsomt fortere god temperatur i et slikt veksthus, sammenlignet med åpen pallekarm. Akkurat nå har jeg tomater der inne – det er tross alt den kaldeste mai i manns minne. For mitt vedkommende er det også en klar fordel at jeg kan skjerme enkelte planter fra rådyrgnafsing. Jeg vet nemlig hva ‘mine’ rådyr elsker. Og så ser det jo ganske kult ut, eller hva?
Pallekarm med veksthus.
Håper du her fikk noen innspill til hva du bør vurdere før du eventuelt går til anskaffelse. Har du egne erfaringer så kommenter gjerne! Jeg oppdaterer når sesongen er over og jeg sikkert har blitt noen erfaringer rikere. Lurer du på hvordan du anlegger grønnsakshage i pallekarm får du mine tips her.

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website