Hvordan skaffe planter?

Hvordan skaffe planter?

Hvordan skaffe planter?

Et spørsmål som hele tiden går igjen på bloggen er hvordan man skal få tak i de plantene jeg skriver om, Her får du noen tips om plantebestilling og andre muligheter du kanskje ikke hadde tenkt på…

Når jeg skriver på bloggen tar jeg for meg planter jeg enten har selv, planter jeg har brukt hos kunder eller planter jeg har kommet over når jeg er rundt i hagene hos folk. Dette betyr at noen er vanlige, andre mer sjeldne. Jeg prøver alltid å skrive om stauder, busker og trær som er greie å få tak i, men utvalget hos planteskolene endres fra år til år. Hvor lett det er å få tak i plantene kommer også an på hvor du bor og hvor godt utvalg hagesenteret har i ditt nærområde.
Som gartner har jeg egne leverandører som kun selger engros. Dette på samme måte som hagesentrene har sine leverandører. Skal jeg for eksempel bestille stauder er det på grunn av fraktkostnadene uforholdsmessig dyrt å bestille en og en staude. Jeg samler opp, bestiller kasser av hver enkelt staude og får det levert direkte der det skal brukes. Jeg kan derfor ikke bestille enkeltplanter for mine lesere, selv om jeg gjerne ville.
Mitt beste tips er derfor at du ber det lokale hagesenteret foreta en plantebestilling på dine vegne, hvis du er på jakt etter en plante som ikke finnes i standardsortimentet. De har flere leveranser  gjennom sesongen og er antagelig mer slagkraftige i forhold til sine leverandører enn det jeg er.

Når det gjelder stauder har mange av de mindre nettbutikkene bare utsendelser om våren. Antall planter av hver sort er også begrenset, så her er det førstemann til mølla som gjelder. Garden Living har et godt utvalg stauder som kan bestilles over nett. Dragland planteskole utenfor Harstad selger også planter over nett. Rom Hagemiljø i Tønsberg sender også stauder, i likhet med Eli Marie Reiten i Ålesund. Søker du ‘plantesalg på nett’ får du opp en rekke alternativer og så er det bare å gå på skattejakt.
Dersom du ikke finner det du leter etter kan det også være en idé å gå inn på en av de mange hagegruppene på Facebook. Der kan du legge ut en forespørsel, og er du heldig kan du få napp både på frø, stiklinger og kanskje rotavleggere. Folk er faktisk veldig velvillige.
De botaniske hagene rundt om i landet har også åpne dager der de selger planter de har for mye av i hagen. Disse plantesalgene foregår om våren og blir arrangert av den lokale venneforeningen. Søk opp hjemmesidene deres og følg med på hva som skjer. Egne plantelister blir offentliggjort før salget starter og det er kanskje mulig å spørre pent også utenom det store vårsalget.
Melder du deg inn i et hagelag gjennom Hageselskapet vil du også få oversikt over hvem som har ‘åpen hage’ i ditt distrikt. Besøker du en av disse hagene har de også gjerne stauder til salgs og kanskje kommer du over en godbit du har vært på jakt etter.
Men husk – det er regler for innførsel av plantemateriale, så tenk deg om før du tar med deg planter hjem fra ferieturen. Hvilke regler som gjelder kan du lese om i dette blogginnlegget. Er det frø eller blomsterløk du er på jakt etter er det mye lettere, ettersom du da også kan benytte utenlandske leverandører.
Lykke til på plantejakt alle sammen 🙂

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website