Ha det på badet

Ha det på badet

Ha det på badet

Min første leilighet hadde dårlig  med møbler, men et hav av planter. Jeg var helt opphengt i jungeltrenden og det var mye av alt, inkludert bladlus, spinnmidd og trips. Etter hvert var det rene linjer og minimalisme som gjaldt. Nå er heldigvis grønne planter tilbake for fullt i trendbildet, og plantesentrenes utvalg er større enn noensinne. Og bra er det, for planter gir både et sunt inneklima og er bra for sjelen – i alle fall min 🙂 I dette blogginnlegget er det baderom som står i fokus, og jeg inviterer deg inn på tre svært ulike bad. Plantene har jeg valgt ut fra lysforhold og mulighet for oppfølging. Kanskje finner du noen planter som passer på badet ditt?
Det første badet er mitt eget hyttebad. Lyst og fint, men det er et lite problem – jeg er ikke på hytta hver helg akkurat. Jeg har derfor vært nødt til å velge planter som klarer seg lenge uten vann, og det har gått fint. Når vi ikke er der er nemlig temperaturen såpass lav at plantene faktisk ikke har behov for så mye vann. De utsettes heller ikke for direkte sollys så fordampingen fra bladene er lav. Når jeg først er der får de bli med en tur i dusjen og får en grundig gjennomvanning.
Plantene jeg har benyttet rundt badekaret har gode stammer som holder på vannet. På bildet over ser du til venstre en elefantfot (Beaucarnea recurvata). Dekorativ og nærmest umulig å ta livet av. Kommer det brune blader innimellom kan de bare klippes bort. Lenger til høyre ser du en stor og en liten bonsaifiken (Ficus microcarpa ‘Ginseng’). Dette er et lite tre som kjøpes ferdig formet. Planten har ingenting med ginseng å gjøre – navnet henspeiler vel heller på den ginsenglignende roten. Ficus kan begynne å felle litt blader hvis de blir utsatt for store temperaturendringer, men hos meg har det gått bra.
Mellom vaskene har jeg en fugleredebregne (Asplenium ‘Crispy Waves’). Den tåler å stå relativt mørkt og er veldig dekorativ, synes jeg. Den vil helst ha det jevnt fuktig, men som sagt – lav temperatur gjør at vanningsbehovet går ned. Som andre bregner liker den å få en dusj med lunkent vann i ny og ne. Dette gjør den også mer motstandsdyktig mot skadedyr, som gjerne får en oppblomstring i tørt inneklima.
Det neste badet er utrolig lekkert, men her er det ikke lys i det hele tatt. Jeg har derfor valgt planter som er skyggetålende og som har et røft uttrykk som kler badet. Ingen planter klarer seg helt uten lys, så disse må flyttes inn på et lysere rom på ferieopphold. Tre uker på badet og en uke i lyset vil hjelpe på fotosyntesen.
Til venstre er det en calathea. De er så flotte, med markerte tegninger i bladverket. Det finnes mange ulike sorter, men dette er Calathea ‘Dottie’. Ettersom dette er en tropisk plante elsker den baderomsfuktighet. Ved siden av er det en fugleredebregne som gir en lys kontrast. Til høyre er det satt et pengetre (Crassula ‘Magical Tree’). Dette er en sukkulent som har kjøttfulle, mørkegrønne blader som holder godt på fuktigheten. Ingen grunn til å gi den for mye vann – da kan den råtne. Lettstelt og fin nybegynnerplante. Jeg kunne også satt inn blankblad (Zamioculcas), vindusblad (Monestra) eller arekapalme (Chrysalidocarpus lutescens) – alle disse greier seg godt uten direkte sollys.
Den grå eucalyptusbusken bak badekaret er rett og slette fake, men dekorativ – det er den.
Bohembadet får et organisk preg med litt grønt. Prøv gjerne med tropiske planter som liker den fuktige luften det vanligvis er på baderom.
Til slutt et bad der eieren ikke har noe ønske om varig grønt, men heller går for det utskiftbare. Her har jeg satt kirsebærgreiner til driving, og de sarte, hvite blomstene kler marmoren og det ellers klassiske uttrykket. Noen avklipte ranuncler og badet har straks fått et mye varmere uttrykk. Orkideer liker også et fuktig klima og passer godt på badet.

For å oppsummere litt. Hva du velger å bruke på badet avhenger til syvende og sist av hvilke lysforhold du har. Luftfuktigheten er bra for de fleste plantene, så det er ingen grunn til at stueplanter bare skal være på stua.
Er du, som meg, litt opphengt i inneplanter kan en titt innom dette nettstedet være inspirerende.

4 Comments

 • Eirin
  4. februar 2018 22:20 1Likes

  Tusen takk for en flott og inspirerende blogg! Nå blir det planter på badet hjemme hos oss også ??

 • Lars
  10. februar 2018 18:06 0Likes

  Hei.
  Finnes det planter til bad som tåler flatulens godt?
  Spør for min kone.
  Mvh
  Lars

  • Hege Rønning
   10. februar 2018 18:11 0Likes

   Flatulens er et vanlig problem på bad, og som gartner anbefaler jeg full jungelstemning, gjerne ved bruk av duftende planter :-)))

 • Trackback: Tid for innekos! - Tusenfryden

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website