Prikle, prikle…

Prikle, prikle…

Prikle, prikle…

Begynner det du har sådd å spire? Ser det trangt ut? I så fall har antagelig tiden kommet for prikling. Å prikle betyr at hver enkelt plante får sin egen lille potte. Blir plantene stående for tett blir det nemlig for tøff konkurranse om lys og næring. Resultatet blir da puslete, lange planter som strekker seg etter lyset. Jeg gir deg en kjapp innføring i hvordan du gjør det…
Spirene strekker seg etter lyset og begynner å bli lange. Det er tid for prikling!
Som oftest prikler jeg når plantene har fått varige blader, det vil si de bladene som kommer etter det første paret med frøblader. Noen planter er imidlertid så kraftige at de kan prikles nesten med en gang.
Disse plantene ble sådd samtidig og du ser hvor forskjellig de er i form og størrelse.
Først gjør du klar de pottene du skal flytte plantene over i. De må være rene og fine, med hull i bunnen, og stå på et vanntett underlag som du kan helle vann i.
Du kan enten sette plantene en og en i små potter eller flere sammen i større potter. Går du for det siste alternativet kan det tenkes at du må prikle en gang til senere. Bruker du en potte til hver plante bør du ikke velge for store potter. Tanken på å slippe å potte om flere ganger kan være fristende, men plantene trives faktisk best i potter som passer til rotstørrelsen. Når røttene når potteveggen er det på tide å gå opp en pottestørrelse eller to. Jeg bruker vanligvis å flytte plantene over i plantebrett der det er plass til mange planter. Først og fremst er dette for å spare plass. Når vi har kommet så langt ut på våren som nå, er det ikke sikkert at det trengs noen flere ompottinger før plantene skal flyttes ut.
Så fyller du pottene med god, passe fuktig blomsterjord. Såjord har for lite næring. Du kan også blande inn perlite, som du får kjøpt til en billig penge på hagesenteret. Dette er en liten, poppet lavastein som gjør jorda luftig og porøs. Jeg fyller til toppen av pottene, ettersom jorda vil synke litt sammen etter hvert. Ikke trykk jorda nedi potta, den skal fortsatt være luftig og porøs.
Så skal plantene deles fra hverandre. Hvordan du gjør det kommer litt an på hvor trangt det er i såbrettet og hvor robuste spirene er. Har du flere planter enn du trenger så velg de som ser størst og sterkest ut.
Du kan ta opp en klump med jord helt fra bunnen av såbrettet og forsiktig dra plantene fra hverandre, slik du ser på bildet under. Prøv å få med så mye røtter som mulig.
Er plantene sådd tett kan du ta opp en hel klump og smuldre bort jord slik at du får skilt plantene fra hverandre.
Eller du kan bruke en blyant eller priklepinne og lirke småplantene opp av jorda en og en, slik du ser på bildet under.
Dytt blyanten til bunns og vipp rotklumpen forsiktig opp.
Det du ikke skal gjøre er å ta tak i toppen på planten og dra. Det går ikke bra ettersom du da både river av røtter og antagelig også stengel. I tillegg er det fort gjort å skade vekstpunktene som er i toppen av planten.
Så lager du et passe stort hull i jorda i den potten planten skal over i. Bruk for eksempel en blyant. Hullet skal være så dypt at røttene kan slippes rett ned. Vanligvis skal planter settes ca like dypt som de sto fra før, men jeg innrømmer det – jeg ønsker ikke den lange stilken nederst så jeg planter dypere. Jeg liker at bare bladene stikker opp.
Så fyller du forsiktig jord inntil stengelen. Det skal bare klemmes litt til slik at det blir kontakt mellom jord og røtter og at planten står oppreist. Så vanner du forsiktig, gjerne fra undersiden. Ser du at jorda synker mye sammen kan du vurdere å fylle på litt jord.
Har du sådd flere planter i en stor potte kan prikling også bestå i at du rett og slett napper ut planter slik at du får passe avstand mellom de som er igjen.
Etter priklingen ser plantene ofte litt slappe ut. Dette er nemlig en stor påkjenning for de søte små. Etter vanning reiser de seg gjerne opp igjen, men ser du at stilk og blader skrumper inn har planten blitt påført for mye skade og må byttes ut. Det er derfor lurt å ta vare på de ekstra plantene du kanskje har til overs et par dager.
I gang med prikling og som du ser – plutselig tar det hele mye mer plass…
Hvis du ikke har ekstra plantelys plasserer du plantene der det er mye lys, men ikke full sol. Setter du de midt i solsteika vil du nemlig få en vanningsutfordring og må følge med absolutt hele tiden. Har du mulighet til å sette de litt kjølig, gjerne rundt 18 grader, er dette en fordel. Poenget er å finne en balanse mellom varme og lys som gir lubne, fine planter.
Fra nå av er hovedjobben at plantene får passe vann. De skal ikke drukne, men må heller ikke tørke ut. Det enkleste er å fylle vann på det brettet plantene står på. Vann som ikke er trukket opp etter noen minutter er det bare å helle av. Lar du planten bli stående i vann garanterer jeg at de råtner eller at du får uønskede gjester oppi der.
Når plantene begynner å få god størrelse kan du begynne å gjødsle. De næringsstoffene som var i den jorda du satt plantene i brukes opp etter hvert, så litt påfyll er nødvendig. Jeg må nesten legge ved et bilde jeg fikk tilsendt med spørsmål om hva som har gått galt. Svaret er for lite jord, for lite vann, solbrenning, for lite næring og manglende prikling. Så pass på 🙂
Og der kom tørkedøden snikende…
Så er det bare topping og herding som gjenstår, før plantene etter hvert er klare for sitt nye liv utendørs. Topping vil si at du kniper eller klipper av toppen når det har kommet et par bladpar. Hver gang du kniper vil det danne seg nye skudd i bladhjørnene og planten vil få fin forgreining. Etter hvert kniper du av de nye skuddene som kommer også og planten vil bli enda fyldigere. Når du driver på med dette vil det ikke danne seg blomster, så på et eller annet tidspunkt må du slutte og la planten gå i blomst. Når dette er varierer. Knip i alle fall et par runder hvis du er i tvil. Hvis ikke får du bare en lang stengel med en blomst i toppen.
Topping gir nye skudd og en fyldigere plante.
Før du kan flytte plantene over til blomsterbedet eller over i potter ute, må de herdes. Du herder plantene ved at du bærer de ut og inn noen dager. De skal gradvis venne seg til både temperatur, lys og vindforhold før de er klare for overnatting utendørs. Dersom du går for sjokktilvenning risikerer du at veksten stopper helt opp for en periode eller at de stryker med. Og vent for all del med å plante ut til faren for nattefrost er over. Jeg vet det er fristende å fremskynde sommeren, men klok at skade – jeg venter til jeg er på den sikre siden av termometeret og til jorda har blitt god og varm,
Har du ikke sådd ennå kan du lese mer om det her.

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website