Prydgress

Prydgress

Prydgress

Jeg elsker å bruke prydgress når jeg skal planlegge en beplantning. Høyreiste, grasiøse gress som svaier i vinden eller stikkete, sølvfagede tuer – gress må med. Prydgress kan stå alene i hagen, brukes som hekk eller komplettere andre planter. Mulighetene er uendelige.
Hagerørkvein, stormarikåpe og storkenebb i skjønn forening
Når man snakker om prydgress medregnes både gress, starr og siv. Om du ønsker å plante det ene eller andre er ikke så viktig. Hovedsaken er at du tenker gjennom hvor du skal plassere gresset og hvilken virkning du ønsker å oppnå. Tenk derfor gjennom hvilken høyde gresset får og ikke minst hvilken farge du ønsker.
Og er du usikker på plasseringen kan du jo plante gresset i en stor krukke og prøve deg litt frem.
Blåsvingel og torskemunn
Uavhengig av dette er det fire ting du må tenke på når det skal velge prydgress:
  • Velg gress som tåler kulden der du bor hvis du ønsker at det skal komme tilbake neste år. Det betyr at du må sjekke herdighetssonen der du bor og hvilken herdighet H som er angitt på planten. Oversikt over herdighetssoner finner du her:
  • Sjekk solforholdene der du skal plante gresset og husk at noen gresstyper vil ha sol, mens andre trives best i skyggen.
Har du mye sol kan hagerørkvein (Calamagrostis x acutiflora), blåsvingel (Festuca glauca) og silkekinagress (Miscanthus sinensis) være gode alternativer.
Purpursolhatt, silkekinagress og strandkattehale – vakkert!
Er det mer skyggefullt kan du gå for hakonegress (Hakonechloa macra), båndgress (Phalaris arundinacea) eller vanlig rørkvein (Calamagrostis brachytricha).
  • Sjekk jordforholdene. Er det fuktig eller tørt, sand eller leire? Du finner et gress som passer uansett hvordan forholdene er, men skal gresset blir kraftig og trives godt må du finne riktig plante til riktig sted.
  • Sjekk om gresset har stort spredningspotensiale. Noen typer gress, som for eksempel strandrør, er vakre og brukervennlige. Likevel er det fare for at det vil spre seg kraftig. Tenk derfor gjennom hvor du plasserer gresset slik at du har kontroll!
Det beste tidspunktet for planting av prydgress er om våren. Når du kjøper planten skal bladverket være friskt og du kan gjerne ta av potten for å sjekke at røttene er lyse og fine.
Når du skal plante graver du et plantehull som er ca. dobbelt så stort som potten planten kom i, og fjerner alt ugress. Legg gjerne litt grus eller småstein i bunnen av hullet slik at du er sikker på at det er god drenering. Så kan du blande inn litt ny jord. De fleste sorter prydgress liker mager jord, så det er ingen grunn til å blande inn store mengder tung kompostjord.
Før du setter rotklumpen i jorda må planten være gjennomvannet. Det beste måten å gjøre dette på er å sette hele potten i en bøtte med vann og la den stå der til det har sluttet å komme opp luftbobler. Så fjerner du potten og planter rotklumpen et par cm. dypere i jorda enn den sto i potten. Før gresset har etablert seg skikkelig med gode røtter er det lurt å vanne hvis det er tørt og varmt.
Utover sommeren kan du fjerne det som eventuelt blir vissent slik at planten ser sunn og fin ut. Mange tror at gresset skal klippes ned om høsten, men dette er feil. Ettersom stråene oftest er hule vil de da fylles med vann og råtne gjennom vinteren. Denne råten kan spre seg ned til rota og drepe hele planten.  Det beste er derfor å la gresset stå i ro over vinteren og du kan glede deg over vakre, rimbelagte aks.
Hvis prydgresset ditt ser gult og vissent ut om våren skal det klippes ned, slik at det bare står igjen 5-10 cm. Hvis gresset derimot er vintergrønt, altså er en sort som skal beholde fargen også om vinteren, kan du nøye deg med å frisere litt. For at planten ikke skal bli for rufsete kan det likevel være lurt å klippe den helt ned med noen års mellomrom. Om våren kan du også gi tuen en liten neve fullgjødsel.
Gress kan også deles om våren slik at du får flere planter. Del med en skarp spade eller grav opp hele planten og skjær med kniv slik at du får godt med røtter.
Har du lyst til å lære mer om prydgress anbefaler jeg boken Prydgress av Susanna Widlundh ISBN10: 8252930484
Fra forsøksparken i Ås

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website