Prydsvinerot – mer pryd enn svin

Prydsvinerot – mer pryd enn svin

Prydsvinerot – mer pryd enn svin

Prydsvinerot (Stachys grandiflora) er en av de staudene jeg kan anbefale til deg som vil ha et enkelt hageliv med greie stauder. Vakker, robust og villig – hva mer kan man egentlig ønske av en staude? Dette er en staude i leppeblomstfamilien, og navnet betyr rett og slett storblomstret aks. Noen steder går den også under navnet prydbetonie.
Prydsvinerot (Stackys grandiflora) kjemper om plassen mellom buskene.
Opprinnelig kommer prydsvineroten fra Kaukasus, Tyrkia og Iran. Den regnes som en av de gamle oldemorstaudene og klarer seg til H7, det vil si i de aller fleste deler av landet. Bladverket er mørkegrønt, litt hårete og egentlig veldig fint. Jeg har aldri opplevd at denne stauden har blitt angrepet av snegler, selv om jeg har lest at det kan skje. Og snegler, det finnes i hagen min. Blomstene er rosalilla og leppeformede og kommer i lange aks i juni/juli. Jeg synes rett og slett de er veldig flotte, både i knopp og fullt utsprungne.
Prydsvineroten slår snart ut i full blomst…

 

Blomstene på sitt aller flotteste…
Hos meg blir prydsvineroten nærmere 70 cm høy, noe som er i overkant av det som er vanlig. Det skyldes ikke spesielt godt stell, men rett og slett at den må kjempe om plass og lys mellom to busker som ikke har blitt beskåret i år og dermed blitt i største laget. At den da får en del skygge gjør ikke så mye, for dette er en staude som trives både i sol og i halvskygge. Ettersom stenglene er kraftige behøver jeg ikke å binde den opp – den står fint på egen hånd.
Etter noen år vil du se at tuen har blitt stor og kraftig. Da kan det være på tide å dele den opp slik at den ikke blir glissen i midten. Dette kan du gjøre om våren ved at du rett og slett kapper tuen opp i flere biter med en vanlig stikkspade. Deretter setter du en del tilbake i hullet med litt ny jord, gjerne iblandet kukompost og vanner godt. Deler som blir til overs kan du plante andre steder i hagen eller gi bort. Jeg liker å gjenta samme staude flere steder i hagen. Det forsterker blikkfangeffekten og gjør at staudene virkelig ‘popper’ frem.
Denne stauden tåler en del tørke og er i tillegg fin i buketten, så det er bare å kjøre på.
Prydsvinerot er en av staudene i Oldemors hage (Botanisk hage i Oslo).
En annen Stachys er Stachys byzantina – også kjent som lammeøre. Vakker, søvfarget og lodden – super som bunndekker. Men blomstene – de er ikke noe å skryte av…
Lammeøre (Stachys byzantina) er en super bunndekker.

 

1 Comment

  • Gerd Ellen Ottersen
    6. juli 2019 09:32 1Likes

    Definitivt mer pryd enn svin, ja. Noen ganger undrer jeg på hvorfor plantene har fått de navnene de har. Det er ikke alltid til plantens fordel…
    Enig i at prydsvinerot er både vakker og enkel å ha med å gjøre. Den minner meg om barndomshagen min også.

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website