Redningsaksjon for tørre feriehager

Redningsaksjon for tørre feriehager

Redningsaksjon for tørre feriehager

Kommet hjem fra ferie til en tørr og halvdød hage etter denne ekstremsommeren? Det har jeg! Nå må det lukes og, i den grad det er lovlig, vannes. Jeg må også ta en skikkelig evaluering av hva som må kastes og fjernes og hvilke planter det fortsatt er håp for. Redningsaksjonen er i gang hos meg og jeg gir deg noen kjappe tips her…
Hos meg må det innrømmes at det er en del ettårige sommerblomster som ser ganske så miserable ut nå. Pottene er ingen pryd, rett og slett fordi det ikke har kommet noe regnvann og fordi ingen har klippet av det som har blomstret av. Sommerblomstene har skjønt at det er krise på gang og har brukt sine siste krefter på å sette frø. I tillegg har bladlus og spinnmidd benyttet anledningen til å angripe svake planter. Dersom du synes plantene er verd å redde må du gjøre følgende: Sørg for grundig gjennomvanning og gi planten en god dusj. Knusktørr jord har dårlig evne til å ta opp vann, så du må vanne forsiktig over lengre tid for at det ikke bare skal renne rett igjennom. Alternativt senker du hele potten i en bøtte med vann og lar den stå der til det ikke kommer luftbobler lenger.
Klipp så bort alt som ikke ser friskt ut, inklusive frøstander, halvvisne blomster og brune blader. Antagelig er jorda ganske tom for næring også, så bytt gjerne til en større potte, fyll på litt ny jord eller følg opp med litt forsiktig gjødsling de neste ukene. Synes du ikke det er verdt bryet så innled høstsesongen med nye planter som starter sesongen nå. Høstkrukker kan du lese mer om her.

Jeg har også mange urter som jeg ikke klippet ned før jeg dro på ferie. Resultatet er at de har begynt å blomstre og har dårlig bladvekst. Blomstrende urter er pent nok, men er det bladene du er ute etter må du rett og slett vanne, klippe ned og gjødsle litt.

Gå også over grønnsakshagen og høst det som er modent, fjern det som er skadet og vurder om du skal så noe nytt som rekker å bli klart i løpet av høsten. Det er ikke for sent for redikk, dill og mange typer salat. Kanskje får vi en lang og varm høst som gir masse avling, og da er det synd å ikke fylle opp de ledige plassene etter det som allerede er høstet.

Etter den tørre sommeren er de aller fleste plenene nå totalt brunsvidde. Ikke klipp hvis du ikke må – det er bedre at gresset har litt høyde for å beskytte røttene mot solsteken. Vann hvis du har lov og tenk at plenen har en utrolig evne til å komme seg igjen selv om det ser dødt ut.  Får du ånden over deg kan du bruke den tiden du ellers ville brukt på plenklipping til å fjerne løvetann, groblad og annet snusk. Plenstell kan du lese mer om her.
Busker som er tørre eller forvokste kan også få en liten sommerklipp. Det som skjer når du beskjærer er at du stimulerer til ny vekst. Problemet med for sen beskjæring er at det kommer nye skudd som ikke rekker å avmodne (det vil si forberede seg på vinteren) før frosten kommer, og dermed blir mer utsatt for frostskader. Fortsatt er det sommer så det bør ikke by på problemer. Ta bare hensyn til at mange tidligblomstrende busker allerede har forberedt neste års blomstring og at klipping nå kan redusere blomstringen neste år. Men må du så må du – er det døde, tørkeskadede greiner så vil de jo uansett ikke gi blomster neste år, så vekk med det.
Uttørkede stauder er heller ikke noe vakkert syn. Naturlig nedvisning er noe vi må regne med i hagen, men er det dødt, skadet eller sykt så er det bedre å klippe ned, synes jeg.  Jeg har for eksempel mange ulike spir (Astilbe) og de har tålt tørken veldig dårlig. Det er noe grønt enkelte steder så jeg vet at det er liv i rota heldigvis. Jeg klipper derfor ned og vanner og håper at det i alle fall skal komme noe nytt bladverk som får det til å se litt friskere ut etter hvert. Dessverre er det nok slik at mange stauder som har vært utsatt for ekstremt tørkestress kanskje ikke blir helt seg selv igjen, men det er verdt å prøve. Sommerklipp av stauder kan du lese mer om her.
Og du, kanskje det er nå du skal vise at du er en god nabo og hjelpe til litt med ferievanningen? Det vil helt sikkert bli satt pris på 🙂

 

 

 

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website