Ringve botaniske hage – itj bare for trønderan

Ringve botaniske hage – itj bare for trønderan

Ringve botaniske hage – itj bare for trønderan

Riktignok er det mange år siden jeg flyttet fra Trondheim, men tenk at jeg aldri tidligere har besøkt Ringve botaniske hage. En skam er det, for musikkmuseet har jeg vært innom – uten å besøke hagen! Men for et par uker siden var jeg der, og det var så absolutt verdt et besøk.

Ringve kommer trolig fra det gammelnorske Reynviðr, som betyr rogneskog. Jeg er helt hekta på rogn, noe som fremkommer tydelig i dette blogginnlegget. Og på Ringve er det virkelig mye flott rogn. Derfor har de laget en nettutstilling om rogn og asal som du kan finne her.

I likhet med botanisk hage på Tøyen i Oslo, er området delt opp i ulike soner. Fra parkeringsplassen kommer man inn i arboretet. Her er det busker og trær som alle er hjemmehørende på den nordlige halvkule. Midt i arboretet er det en dam som skal forestille Nordishavet, og plantene rundt dammen er sortert etter der de hører hjemme.

Derfra kommer man til Gamlehagen, der det er en samling stauder og tradisjonelle hageplanter fra Midt-Norge. Ikke så ulikt Oldemors hage på Tøyen, selv om selve utformingen er annerledes. Her er det dagliljer, aster, flox og separate bed med steinbedsplanter og bunndekkere. Alle plantene har sin egen historie og gir et innblikk i midtnorsk hagetradisjon. Les gjerne min artikkel i Norsk Hagetidend om stauder fra oldemors tid her.

Det er også laget et eget område som kalles Plantesystemet, som skal vise plantenes slektskapsforhold og utviklingshistorie. Rommene i anlegget er avdelt med hekker av alperips og hvert rom representerer en planteorden. Dess lenger vekk fra hverandre to rom er plassert, jo mindre beslektet er plantene i de to rommene. Ganske fin måte å gjøre det på, synes jeg. Eksemplene under viser planter temmelig langt fra hverandre slektsmessig, men alle er flotte på sin måte.
Gentiana farreri

 

Bakkestjerne (Erigeron glaucus)

 

Sølvtistel – carlina acaulis
Renessansehagen er en urtehage med lokalhistorisk vri, som viser planter som ble dyrket i Trondheim på 1600-tallet. Her dyrkes medisinplanter, grønnsaker, prydplanter og krydderplanter om hverandre. Hagen er sirlig strukturert og skal reflektere menneskets kontroll over naturen, slik hagemoten var i renessansen.
Renessansehagen med klassiske parterrebed.

 

Bed omrammet av gresstorvkanter og adskilt med grusganger. Krever en del vedlikehold for å få det slik!

 

Jeg fikk ikke med meg hva denne het, men jeg MÅ ha den!
I tillegg er det mange prydbed rundt selve Ringve gård. Foran hovedbygningen er det hvert år et nytt fargetema av ettårige sommerblomster. Her er det full lystgårdsstemning med blant annet pyntekorg (Cosmos bipinnatus ‘Rubenza’ og ‘Linomade’), opiumsvalmue (Papaver somniferum), edderkoppblomst (Cleome spinoza) og argentinajernurt (Verbena bonariensis).
Argentinajernurt (Verbena bonariensis)

 

Edderkoppblomst – Cleome spinosa ‘Violet Queen’

 

Denne likte jeg spesielt godt – Prydgulrot – Daucus carota ‘Dara’
Så er du i nærheten – stikk innom. Hagen er alltid åpen, det er gratis og det er ingen parkeringsproblemer. Hilsen trøndern.
Har du lyst til å lese mer om Ringve botaniske, kan du sjekke ut denne lenken, som også er kilden til blogginnlegget.

2 Comments

 • Jannicke
  1. oktober 2017 21:58 0Likes

  For en oase! Den bør absolutt besøkes av flere enn trøndere. Det finnes så mange flotte steder som man ikke vet om. Hadde aldri hørt om denne, før nå. Skjønner du nøt dagen der.
  God uke.
  Jannicke

  • Hege Rønning
   1. oktober 2017 22:03 0Likes

   Ja, jeg tenker jeg må tilbake til våren og se hvordan det ser ut der da også. God uke til deg også:-)

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website