Rosehagtorn – et vakkert lite tre.

Rosehagtorn – et vakkert lite tre.

Rosehagtorn – et vakkert lite tre.

Mange av oss har små hager og har ikke anledning til å ha trær som blir 15-20 meter høye med vid krone. Det blir rett og slett for liten plass og for mye skygge. Rosehagtorn (Crataegus laevigata ‘Paul’ Scarlet’) derimot passer godt inn i dagens hager. Se bare det gamle eksemplaret jeg kom over her…
Rosehagtorn (Crataegus laevigata ‘Pauls’ Scarlet’)
Rosehagtorn blir ikke mer enn 5-7 meter høy og har ofte en vakkert formet krone. Jeg hadde tidligere et fint eksemplar og det ble rett og slett aldri beskåret. Ønsker du likevel å frisere krona litt er våren det riktige tidspunktet. Skal du plante andre ting i nærheten så beregn at krona får en bredde på 5 meter. Rosehagtornen er ofte podet på en annen stamme. Skulle det dukke opp villskudd under podestedet må du derfor klippe de bort.
Som du ser på bildet under er blomstringen i juni helt fantastisk. Blomstene er karminrøde med et innslag av hvitt og sitter tett i tett i en halvskjerm. Du kan nesten se på blomstene at dette er et tre i rosefamilien. Bladene er også fine, med tannete lapper/fliker. Det er torner der også, så vær obs. Dessverre er det ingen frukt eller spenstige høstfarger, men ingen har vel alt, dessverre.
Fylte blomster tett i tett…
For at blomstringen skal bli så fin som mulig bør treet plantes der det er solfylt og åpent. Om det er tørt eller fuktig er ikke så viktig, så lenge det ikke er direkte vått. Treet stiller heller ikke spesielle krav til jordsmonnet. Når det i tillegg tåler både vind og forurensning er det kanskje ikke så rart at dette er et tre som ofte blir valgt i bygårdshager. Rosehagtorn tåler en del kulde og er herdig til H5.
Rosehagtorn har i en årrekke vært et av de aller mest populære blomstrende trærne. Likevel er det slik at rosehagtorn kan være utsatt for hagtornrust. Dette er en soppsykdom med tvunget vekstskifte mellom einer og hagtorn. Soppen er orange og sitter som små tentakler på greinene. Du kan se bilde her. Har du en angrepet einer i nærheten, så fjern den så raskt som mulig. Er greiner på rosehagtornen angrepet så klipp disse bort og brenn. På grunn av denne soppsykdommen har det i perioder vært vanskelig å få tak i rosehagtorn, men når jeg søker på nettet ser jeg at den nå er i handelen, selv om du kanskje må lete litt.
Og mens jeg er inne på hagtorn… Amerikahagtorn (Crataegus intricata) er en super hekkplante, selv om mye av blomstringen forsvinner hvis du vil holde den stram og fin i fasong.
Amerikahagtorn (Crataegust intricata)
Det finnes for øvrig mange ulike hagtorn og jeg legger ved et bilde av en av de aller flotteste jeg vet, nemlig hagtornen som står i Slottsparken. Gammel og ærverdig, men så absolutt verd sin plass. Tipper det er en variegert Crataegus laviegata.
Dronningparkens vakreste tre?

 

Er du på jakt etter trær som ikke blir så store kan du lese blogginnlegg om magnolia her, rogn her og japankirsebær her.

4 Comments

 • Jannicke Leknes
  11. juni 2019 21:15 0Likes

  Der fikk jeg endelig navnet på treet jeg har beundret ved flere anledninger. Utrolig dekorativt og vakkert. Googlet nå og det ser ut til å være herdig nok for meg i sone 4/5.

  • Hege Rønning
   12. juni 2019 10:58 0Likes

   Ja, det burde gå helt fint 🙂

 • Anonym
  17. juni 2019 23:11 1Likes

  Tusen takk til deg. Nå vet jeg hva vårt nydelige, lille tre heter: Rosehagtorn.

  • Hege Rønning
   19. juni 2019 11:26 0Likes

   Alltid litt hyggelig å vite hva man faktisk har 🙂

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website