Roseklokkebusk – noe for din hage?

Roseklokkebusk – noe for din hage?

Roseklokkebusk – noe for din hage?

For meg vil blomstrende busker alltid være en del av basisen i hagen. Så enkelt og så vakkert!. Har du bare funnet den rette busken vil den gi deg glede i mange år. Det eneste du behøver å tenke på er at blomstringen kan optimaliseres med riktig beskjæring. La deg likevel ikke skremme av alt beskjæringssnakket – de fleste busker klarer seg aldeles utmerket på egen hånd. Du må bare ta hensyn til hvor stor busken faktisk vil bli hvis den får vokse fritt og sørge for en plassering som gjør at det ikke blir et problem. Roseklokkebusk (Weigela florida) er en av de greieste, og se så fine de kan bli, selv uten en hjelpende gartnerhånd…
Roseklokkebusk i full blomstring, med vakker rosestorkenebb i forkant.
Roseklokkebusken kommer opprinnelig Nord-Kina, Korea og Japan. Her hjemme er det en egen sort som faktisk heter ‘Korea’. Akkurat denne sorten kommer fra frø som ble samlet inn i Korea 1650 meter over havet. Dette gjør at planten tåler forholdene her hjemme helt til H6. Den produseres også som E-plante. noe som vil si at den er vel utprøvd og tilpasset det norske klimaet.
‘Florida’ betyr riktblomstrende og det passer jo bra.
Selve blomsten er klokkeformet og ganske stor. Fargene varierer med sorten og finnes også i gult. Jeg liker nok de rosa/røde variantene best, men det kommer jo an på hva du ellers har i hagen.
Weigela florida har traktformede blomster i ulike fargenyanser.
Roseklokkebusken har tett og bred vekst og blir 1-2 meter høy, avhengig av sorten. Den egner seg både som fri hekk og i samplanting med andre busker. Beregn planteavstand på 1 meter hvis du skal plante den i en gruppe. Den er også fin om den plantes for seg selv, for eksempel ved inngangspartiet.
Roseklokkebusken er nøysom, men trives best hvis du planter den på en solrik plass med varm og godt drenert jord.  Likevel er dette en busk som både tåler litt vind og konkurranse fra naboplanter, uten at det går særlig ut over blomstring og vekst. Jeg har hatt roseklokkebusk i mange år og har aldri opplevd at den har blitt angrepet av sykdom eller skadedyr. Jeg har heller ikke erfart at dette har vært noe problem på mine mange hagebesøk,
Det finnes mange ulike sorter og jeg har allerede nevnt den robuste ‘Korea’ E, som er særlig blomsterrik. Dette er vel også den sorten som kommer tidligst i blomst – faktisk allerede i slutten av mai noen steder. I handelen finner du også sorten ‘Alexandra’. Den har purpurrøde blader og rosa/røde blomster og blir ikke mer enn en meter høy. Det samme gjelder ‘Ruby Queen’, som har rødlig blader og blomster. ‘Minuet’ er lav og tett og blomstrer i juni/juli. Sorten ‘French Lace’ er en liten søting som kjennetegnes ved grønne blader med gule kanter. Ta en sjekk på ditt lokale plantesenter så finner du sikkert en som kan passe hos deg.
Klokkebusker kan bli veldig gamle og etter hvert litt grove i greinene. Hvis du da bestemmer deg for å beskjære, fjerner du de eldste greinene helt nede ved basis. Ettersom klokkebusker blomstrer på gammel ved er det best å ta beskjæringen rett etter blomstringen. Du kan samtidig prøve å ta stiklinger hvis du vil utvide samlingen.
Er du glad i å ha det grønt inne kan det være greit å vite at roseklokkebusken tåler å tas inn. En blomstrende grein i vase blir aldri feil.
Er du usikker på hvilke busker du eventuelt skal gå for, kan du lese blogginnlegg om fagerbusk her, perlebusk her, buskmure her, spirea her og syriner her. Du kan også lese om busker som tåler skygge her.

 

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website