Slik planter du roser

Slik planter du roser

Slik planter du roser

Bærer du på en aldri så liten drøm om en blomstrende rosehage? Det gjør jeg! I hyttehagen min har jeg både stilk- og klaseroser, men nå tror jeg at jeg har funnet det perfekte stedet til noen kraftige buskroser. Jeg ble nemlig veldig inspirert da jeg besøkte hagen til Toril Linnerud, leder i Norsk roseforening, i forbindelse med en artikkel i Norsk Hagetidend. Artikkelen har ikke kommet på trykk ennå, men ser du på bildet under skjønner du nok hvorfor jeg ble litt gira.

Nå skal jeg gi deg en forklaring på hvordan jeg planter rosene, steg for steg, med Hanna som medhjelper:-) Fremgangsmåten kan brukes når du planter andre busker også, med unntak av det med plantedybde. Vanlige planter settes i samme dybde som de står i potta, mens roser skal dypere.

Ettersom de fleste roser krever mye lys har jeg funnet en lun og solrik plass. Aller først må plantestedet klargjøres. Jeg har fjernet alt ugress og forsikret meg om at jeg greier å få god nok jorddybde. Roser har kraftige og dyptgående røtter som må få mulighet til å utvikle seg godt, hvis du skal få sunne og friske roser. Har du en jorddybde på 50-60 cm er det supert.
Roser er næringskrevende så det er lurt å blande inn en god del kompost. Jeg bruker vanlig kukompost og blander det godt inn i jorda der rosene skal stå. Har det stått roser på samme sted tidligere er antagelig næringsstoffene brukt opp. I tillegg kan det være ymse smittekilder i jorda. Da kan det være greit å rett og slett bytte ut jorda. Tungvint, men det lønner seg på lang sikt.

Så graver jeg store gode hull og fyller de helt opp med vann, som jeg lar synke ned i hullet. Du sikrer da at jorda rundt rosene er gjennomfuktet og reduserer faren for uttørking rett etter planting. Noen anbefaler at jorda også tilføres litt rosegjødsel ved planting, men jeg tenker at det holder med kukomposten i første omgang. Så får jeg heller ettergjødsle litt senere.

For at også planterøttene skal ha trukket opp maksimalt med vann før planting fyller jeg en bøtte med vann og setter pottene oppi. Der lar jeg de stå en times tid. Så skal rosene i jorda. Hvis du tar en titt på roser vil du se at de aller fleste er podet. Det betyr at den delen av rosen som blomstrer er festet på en annen og mer robust rose. Podestedet er utsatt for frost og det bør derfor komme minimum 10 cm under jorda. Da reduserer du også muligheten for at det skyter skudd fra grunnstammen, som i så fall må fjernes.

Så tråkker jeg forsiktig til rundt rosene, slik at røttene kommer i god kontakt med jorda. Jeg snakker ikke om hardstamping, altså – jeg vil jo gjerne holde jorda porøs og ikke kompakt.
I månedskiftet juni/juli står gjerne rosene i full knopp så jeg dropper beskjæring og fjerner bare det som er brukket, vissent eller avblomstret. Skal du plante flere buskroser så beregn en planteavstand på ca. en meter.
Jeg har valgt buskrosene ‘La Villa Cotta’, ‘Tea Clipper’ og ‘Graham Thomas’. Disse går i sjatteringene  kobbergul, lys aprikos og rent gul. Ettersom rådyrene i løpet av nattens mulm og mørke har oppdaget pottene, og allerede forsynt seg med alle blomstene unntatt en, blir det dårlig med bilder. Nå skal det legges ut blodmel med jevne mellomrom for å unngå akkurat det problemet.

Og du – når du skal kjøpe roser – velg en forhandler som selger kvalitetsroser. Jeg kjøper mine roser hos Roseexperten/Lundeby gartneri på Råde i Østfold. De har en fin nettside, der du både kan bestille og få en fyldig presentasjon av de ulike rosene. Sjekk litt rundt der du bor og ikke kjøp det første og ‘beste’. Vil du lære mer om roser kan du melde deg inn i Norsk Roseforening her. Foreningen har også en egen side på Facebook og Instagram.

God helg – med eller uten roseplaner 🙂

 

 

 

 

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website