Så lett å så…

Så lett å så…

Så lett å så…

Leste du forrige blogginnlegg? Nå er det gjort – jeg har sådd ca 100 planter og det tok meg under ti minutter. Noen sommerblomster og noen urter. Har du ikke prøvd å så selv tidligere får du fremgangsmåten her. Ettersom det nå er så lyst ute er det ikke nødvendig med kunstig lys, så lenge du har en vinduspost…
Det å la plantene få en periode innendørs før utplanting kalles forkultivering. Du vil se på frøpakkene hvilke frø som trenger forkultivering og hvilke som kan sås direkte ute på friland. Forkultivering er nødvendig for noen planter, ettersom de rett og slett ikke rekker å blomstre med den korte sommeren vi har her. Det er for sent å så planter som trenger lang forkultivering, men det er mange frø som fint kan sås nå. Frø du kan så direkte ute kan du lese mer om her.
Ettersom ikke alle frø spirer, dropper jeg å så ett og ett frø i hver sin lille potte. Bortkastet plass og tid. Jeg breisår, det vil si at jeg sår mange frø sammen, ser hva som kommer opp og prikler etterpå. Å prikle vil si at hver plante får sin potte, eller at du fjerner noen planter, slik at de som blir igjen får god nok plass.
Først finner du frem noe du kan så i. Hos hagekjedene kan du få kjøpt ulike såbrett og plantekar, men det er ikke nødvendig. Du kan så i store potter, isbokser, melkekartonger, ymse emballasje eller hva du ellers har for hånden. Jeg anbefaler at du stikker hull i bunnen, slik at overflødig vann renner ut. For å unngå  søl ved vanning må du sette plantekar med hull i bunnen oppå et vanntett brett. Jeg skal innrømme at hos meg er det stekebrettene som innimellom må til pers.
Jeg gjør det enkelt og sår i bunnen på mine minidrivhus, og der er det ikke hull. Det går fint det også, men da må du ha litt touch feeling på vanningen.
For at jeg ikke skal få problemer med sykdom fra planter som har vært der før, vasker jeg såbrettene i varmt såpevann.
Potter og såbrett må være rene hvis du skal unngå sykdom
Så oppi med så- eller kaktusjord. Klumper smuldrer jeg mellom fingrene og barkbiter og andre uhumskheter hiver jeg . Vanlig jord er for næringsrik for de fleste planter, det bruker jeg først når plantene skal prikles. Bruk godt med jord, minst 6-7 cm. Røttene skal få muligheten til å vokse nedover et stykke, ikke bortover.
Så vanner jeg til jeg synes jorda har blitt passe fuktig. Ettersom det ikke er hull i bunnen på mine plantekar er det viktig at det ikke vannes for mye – det skal overhodet ikke bli svømmebasseng! Grunnen til at jeg vanner før jeg sår er at frøene ikke skal flyte av sted og blande seg med hverandre eller legge seg i klumper. Etter vanning jevner jeg jorda pent utover.
Jeg vil spare plass og skal ikke ha så mange av hver art, derfor sår jeg flere ulike planter i samme plantekar. Jeg lager striper i jorda og sår i disse, slik at det blir litt orden oppi der. Etter såing klapper jeg jorda forsiktig flat på toppen, slik at jeg er sikker på at alle frøene kommer i kontakt med fuktig jord.
Jeg markerer såstriper med merkepinnen. Du kan også bare drysse frøene jevnt utover.
Vær litt nøye med sådybden. Den står oppgitt på pakken, og jo større frøet er jo dypere skal det ned i jorda. Trykk store frø litt nedi med en blyant eller noe, Er frøene små er det enklest å bare drysse bittelitt jord på toppen etter at du har sådd på overflaten.
På frøposen vil det stå hvor lang tid det normalt tar frem til frøet spirer. Ideelt sett skal du ikke ha frø med ulik spiretid i samme plantekar. Du risikerer da at du må prikle noen før andre har spirt. Sår du i striper med god avstand er min erfaring at det likevel går greit å prikle den sorten som spirer tidligst, hvis man bare er litt lett på hånden.
Så skriver jeg merkepinner. Merkepinner kan du lese mer om her. Alternativt kan du tape fast frøposen slik at du husker hva du har sådd hvor.
For å holde på fuktigheten trekker jeg over litt plastfolie. Toppen på minidrivhusene har jeg nemlig rotet bort for lenge siden. Etter noen timer vil du se at det danner seg vanndråper under folien. Gjør det ikke det må du vanne litt, bruk gjerne en dusjeflaske og ikke skvalp oppi slik at det blir frørot. Har du plantekar med hull kan du fylle vann på brettet og la vannet trekke opp gjennom hullene.
Vanndråper gir et fint og fuktig klima.
Frem til det hele har spirt kan i grunnen såkarene plasseres hvor som helst. Hovedsaken er at det er lun temperatur, ca 20-24 grader.
Husk merking så du vet hva som spirer hvor og ta vare på frøposen.
Etter spiring plasseres såbrettene lyst, men ikke direkte i sola. Har du muligheten er det fint om de også kan plasseres litt kjøligere, for eksempel på soverom/gjesterom. Jo varmere de står, jo mer lys må plantene få. Varmt og mørkt er oppskriften på lange, svake og slengete planter og det vi vil ha er tette, lubne småplanter.
Det er viktig at du nå følger med, og vanner når det er tørt. Hvis de skjøre, små spirene tørker ut er løpet kjørt.
Så snart det har begynt å i bli grønt stikker du hull på folien med en blyant slik at du får litt luftsirkulasjon og slipper ut varme. Har du minidrivhus med lokk kan du sette det litt på gløtt. Når plantene blir litt større fjerner du folien helt.
Det første bladparet som kommer opp er frøblader.
Det er stor forskjell på hvor robuste de unge plantene er. Noen er bittesmå, mens andre kan prikles nesten med en gang etter spiring.
Det er først når det har kommet ordentlige blader eller når småplantene begynner å bli håndterbare at du behøver å begynne å tenke på prikling. Da løsner du planten forsiktig fra jorda (som må være fuktig) med for eksempel en blyant, og planter den over i en liten potte med blomsterjord. Ofte tar jeg opp hele klumpen med småplanter og bare smuldrer bort jorda for å skille plantene fra hverandre. Knekker stilken eller river du av rota kan du bare glemme å få til planten. Derfor er det alltid lurt å så litt flere enn du trenger.
En liten ting å huske på. Blir du ivrig og sår mye så tenk på all den plassen det vil ta når alt skal få sin egen potte. Kjenn din egen plassbegrensing – personlig er jeg utrolig dårlig til akkurat det. Og hvis det ikke spirer – ikke gi opp. Noen frø er vanskeligere enn andre og varierende frøkvalitet kan gjøre at antall frø som spirer blir lavere enn du forventer. Rådfør deg gjerne der du kjøper frø og sats på noe enkelt første gang, slik at du får litt selvtillit på dette.
Kryss fingre og gled deg, alltid gøyere med det man har laget selv 🙂 Mer om prikling, topping og herding kommer senere – like enkelt det også.
Er du glad i fancy utstyr kan du etter hvert kjøpe minidrivhus, jordsikt, priklepinne eller jordstamper. Sjekk for eksempel utvalget her.

 

 

 

 

6 Comments

 • Eirin
  6. april 2018 22:00 0Likes

  Tusen takk for gode råd! Nå skal jeg ut å så 🙂

  • Hege Rønning
   7. april 2018 19:36 1Likes

   Det spirer allerede i vindusposten hos meg. Tre dager tok det før pyntekorgen var i gang 🙂

   • Eirin
    7. april 2018 19:43 0Likes

    Gleder meg til å få våren inn ?

 • Marianne
  8. april 2018 21:30 0Likes

  Aldri sådd før… en gang må jo bli den første? Jeg krysser fingrene, og drar til planteutsalg imorgen. Takk for gode tips.

  • Hege Rønning
   8. april 2018 21:47 0Likes

   Lykke til – det er bare å glede seg 🙂

 • Trackback: Prikle, prikle... - Tusenfryden

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website