Så sommerblomster ute selv!

Så sommerblomster ute selv!

Så sommerblomster ute selv!

Når hagesentrene bugner av blomster i potter og krukker er det fort gjort å gå litt amok. Men sommerblomster er dyrt, særlig når man vet at de ikke kommer igjen til neste år. Har du lyst til å kjøpe frø og så sommerblomster ute selv i stedet, får du tips om hvordan det gjøres her. Det er slett ikke vanskelig. Så sommerblomster ute selv!
Når du skal kjøpe frø må du lese på frøpakken. Du vil da se at det skilles mellom frø som må forkultiveres og frø som kan såes direkte på friland. Med forkultivering menes at frøene må såes inne og få en vekstperiode i drivhus eller i vinduskarmen før de plantes i jorda. Dette er fordi planten rett og slett ikke rekker å komme i blomst i løpet av den korte sommeren vi har her i Norge dersom den såes ute.  Her skal det handle om frø som er merket friland og som derfor kan såes direkte i jorda ute. Såtidspunktet er da merket med grønt på frøpakken.

Når og hvor sår du sommerblomster

Når du skal velge frø er det flere ting du må tenke på. Det holder ikke at du synes blomstene ser fine ut på bildet, du må også tenke gjennom hvor mye sol planten trenger og hvor høy den blir. Dette står oppgitt på frøpakken.
Når du har valgt frø og funnet den plassen der du vil blomstene skal komme, gjør du slik:
 • Vent til jorda har tørket opp etter vinteren og blitt varm. Dette avhenger av været og hvor du bor, men du tjener ingenting på å så for tidlig! Les bak på frøpakken, men bruk hodet også.
 • Fjern alt ugress før du sår slik at det bare er ren jord. Ugress tar knekken på de små spirene så alt må vekk. Pass på at alle ugressrøtter som er nede i jorda også fjernes, det holder ikke bare å plukke bort det som er på overflaten.
 • Det er heller ingen god idè å bare drysse ut frøene i pakken mellom andre planter hvis disse står tett. De små spirene vil ikke få nok lys og plass til at de vil greie å etablere seg i konkurranse med det du allerede har.
 • Bruk en liten spade og løsne jorda slik at den blir porøs og fin. Stein, harde klumper av leire og lignende fjerner du. Jorda bør være minimum 20 cm dyp. Er jorda dårlig kan du gjerne fylle på litt ny jord som blandes med den gamle.
 • Vann jorda før du sår, slik at den blir fuktig – ikke gjennomvåt.
 • Så frøene og dekk de forsiktig med litt jord, som du klapper over. Hvor dypt frøene skal sås står på frøpakken. En tommelfingerregel er at jo større frøet er, jo dypere skal det ned i jorda. Store frø kan du stikke ned i jorda ett og ett, mens små frø drysses jevnt utover før de dekkes. Noen frø er så små et de nesten ikke skal dekkes i det hele tatt og da er det særlig viktig at du klapper godt over slik at frøet kommer i direkte kontakt med jorda og ikke blåser bort.

 • Så skal det vannes litt til. Her må du være forsiktig slik at frøene ikke renner av sted.
 • Merk stedet du har sådd, så du ikke glemmer hva og hvor. Ingen grunn til å stole på seg selv her. Merk! Les her vis du vil ha tips om merkepinner.
 • Forsett å vanne de neste ukene slik at frøene ikke tørker ut. Særlig rett etter at plantene har begynt å spire er vanning viktig. Husk at de ennå ikke har fått noe særlig røtter og derfor er avhengig av hjelp fra deg.
 • Etter en stund vil du se at det kommer opp en liten spire med to blader.  Det kan være ugress, men er du usikker så vent med å luke til du er sikker på hva som er hva.

  Så sommerblomster ute

 • Hvis du har sådd veldig tett eller regnet har medført at frøene har samlet seg i klumper, må du tynne. Å tynne betyr at du fjerner eller flytter en del av plantene slik at du får passe avstand mellom dem. Blir det for tett vil plantene få for lite næring og lys og på en måte utkonkurrere hverandre. Hva som er den ideelle avstanden mellom hver plante vil du se også på frøpakken.
 • Mange planter trenger å knipes, det vil si at du kniper av skuddet i toppet. Hvis du dropper dette vil du få en lang og tynn plante med noen få blomster i toppen i stedet for en fyldig og buskete plante. Når du kniper vil det altså danne seg fine sideskudd som gir mange blomsterknopper.
 • Når blomstringen har begynt lønner det seg også å knipe av alle visne blomster etter hvert. Dette kalles også å rense planten, det vil si hindre at planten setter frø.  Begynner blomsten først å sette frø er i grunnen hele moroa over. Planten vil da slutte å blomstre og heller konsentrere seg om å modne frøene.
Hvis du aldri har forsøkt å så rett i jorda før er det lett å lykkes med disse:
Ringblomst
Blomkarse
Rosesolving
Sumpsnabel
Blomsterert
Solsikke
Kaliforniavalmue
Ringkrage
Når du skal så sommerblomster kan du også bruke frø du har sanket selv. Frøsanking kan du lese mer om her.
Har du noen erfaringer du vil dele så bruk gjerne kommentarfeltet.

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website