Seks kule klatreplanter du vil lykkes med

Seks kule klatreplanter du vil lykkes med

Seks kule klatreplanter du vil lykkes med

Jeg har en forkjærlighet for klatreplanter. De som slynger seg oppover, suger seg fast, velger sin egen vei og er i stand til å myke opp hele hagerommet. Jeg har skrevet om klatrehortensia i dette blogginnlegget, og det er klart – helt bra er det ikke å la plantene klatre på husveggen. Men det er så mange andre muligheter! I buer, opp fjellvegger, i espalier og pergolaer… Klatreplanter er i grunnen lette å få til å trives. Min erfaring er at de bare har en stor hovedfiende, nemlig kantklipperen. Har du klatreplanter og de ser litt pjuske ut, så ta en titt nederst ved rota. Vokser det gress inntil og du ser sår på barken – ja, da må du kanskje ta en alvorsprat med den som har ansvaret for gressklippingen. Det beste er om du fjerner torv og ugress rundt stammen, slik at du reduserer fristelsen til å bruke kantklipperen.
Her kommer en liten presentasjon av mine seks klatrefavoritter.
Duftkaprifol (Lonicera caprifolium) H5-6
Det finnes  kaprifoler i ulike farger, med ulik styrke på duften og ulik vekst.  Spør på hagesenteret og du finner garantert en kaprifol som passer for deg. I alle fall hvis du ikke bor i de barskeste strøkene av landet. Den vanlige kaprifolen dufter godt og er vakker å se på. Dessverre har den en lei tendens til å spre seg, noe som er grunnen til at du skal tenke deg godt om før du planter. Jeg har etter hvert kaprifol overalt. Den slynger seg i furutoppene, langs bakken, ja, overalt der den finner det for godt. Hos meg gjør det ingenting, men det er ikke sikkert det er slik hos deg.

Duften er særlig sterk om kvelden og det er for å lokke til seg nattflyvende insekter, som skal hjelpe til med bestøvningen. Når blomsten lyser i hvitt rundt pollenknappene hjelper det insektene på riktig vei. Fascinerende!
Langs kysten vokser det en annen slyngplante, som kan minne veldig om kaprifol, men som går under navnet vivindel. Er du i tvil kan du sjekke bladparet nærmest blomsten. Er de sammenvokste er det en kaprifol – er de frittstående så er det vivindel.

Dersom du bruker kaprifol i espalier trenger den hjelp til å klatre. Greinene slynger seg med solen, altså fra høyre mot venstre. Finner den ikke feste kan det hele bli ganske uryddig. Du trenger ikke å tenke så mye på beskjæring, men med noen års mellomrom kan du eventuelt skjære den helt ned og la den begynne på nytt.
Kaprifolen får oransje bær om høsten som er litt giftige. Den kan ellers bli litt stygg i bladverket på slutten av sesongen, men er ellers grei å ha med å gjøre. Duftkaprifolen tåler både sol og skygge, og vil helst ha godt drenert jord.
Rødkattebusk (Actinidia kolomikta) H6
Dette er en utrolig fin klatreplante. Bladverket går i grønt, rosa og hvitt, og det er særlig hannbusken som får flotte farger når den eksponeres for sol.  Også denne slynger seg oppover og trenger litt hjelp fra deg. Dersom den ikke beskjæres blir greinene 3-5 meter lange. Den greier fint å dekke en vanlig bue, dersom du planter en på hver side. Den kan også brukes til å dekke for eksempel et vanlig nettinggjerde.

Rødkattebusken trives på en lys og varm plass med godt drenert jord, men den kan også brukes der det er skygge. Blir den for stor har den godt av å beskjæres litt. Du kan også fjerne noen av de eldste greinene helt ned ved bakken med noen års mellomrom, for å fornye busken.
Villvin (Parthenocissus)
Det finnes tre ulike arter villvin og flere sorter. Klatrevillvin (P. quinquefolia) er, som navnet tilsier, en god klatrer. Den fester seg ved hjelp av små sugerkopper og kan fort klatre 20 meter opp langs husveggen. Klatrevillvin trives opp til H4. Den er ikke kravstor og trives både i sol og skygge. For å få den fantastiske, røde høstfargen kan du likevel ikke plante den der det er mest skyggefullt. Sorten ‘Engelmannii’ har litt mindre blad og spesielt flott høstfarge.

Klengevillvin (P. inserta) fester seg ved hjelp av slyngtråder. Den blir ikke fullt så høy som klatrevillvinen, men kan til gjengjeld brukes helt til H6. Klengevillvin kan også godt brukes hvis du trenger noe som vokser nedover. Har du en skjæring eller skråning som ikke ser bra ut, kan du plante denne på toppen og la den vokse nedover som en bunndekker.
Rådhusvillvin (P. tricupidata) har litt annerledes blad enn de andre. De er nemlig trekoplede i stedet for femkoplede, som hos de andre. Rådhusvillvin trives til H4 og har også fantastiske høstfarger.
Det er ikke nødvendig å tenke på beskjæring med mindre den tar helt overhånd, men jeg skjærer min klengevillvin helt ned til basis hvert år. Jeg har hatt kunder som har blitt bekymret når jeg har beskåret radikalt, men det går helt fint. Vær obs på at du ikke lar villvinen klatre opp i høyspentmaster, da kan du få et problem. Den kan også dukke opp andre steder enn du har planlagt, men da er det stort sett bare å røske den opp.
Frøbusk (Celastrus) H4
Denne går også under navnet tredreper og det skyldes vel den enorme voksekraften. Passer du ikke på kan den fort overta nabotreet fullstendig, uten at jeg tror det dør av den grunn. Velger du en eller annen form for frøbusk må du være flittig med saksa, for her snakker vi om en voldsom vekst. Jeg har denne i en bue og det er ikke mulig å gå gjennom hvis jeg ikke har passet på. Denne trenger ingen oppbinding og kan skjæres i form med elektrisk hekksaks.

Grunnen til navnet frøbusk er at hunnplantene produserer små, dekorative frøkapsler. Ettersom frøbusken er særbu må du ha både en hunn og en hannbusk, hvis frøkapslene er viktige for deg. Hos meg er det ingen frø, jeg har den først og fremst på grunn av det kraftige, grønne bladverket.
Humle (Humulus lupulus) H8
Humlen visner helt ned om høsten og starter ny vekst fra bunnen om våren. Det er ingen blomster på humlen, men hunnplantene kommer til gjengjeld med fine kongler på sensommeren. Det er disse som brukes til ølbrygging og er grunnen til at humlen har lange tradisjoner i Norge. Jeg tror ikke du kan bruke de sortene som selges på hagesenteret til brygging, men jeg har prøvd å brygge med en gammel sort og det fungerte helt fint. Er du interessert i å bruke humle til ølbrygging kan du sjekke ut denne siden. Jeg drømmer om å sette opp tre lange staur i tipifasong til neste år. Der skal jeg plante tre ulike humler til ølbrygging – noen planer skal man jo ha 🙂

Humlen trives best i halvskygge, der det er fuktig og humusrikt. I løpet av sesongen blir den fort 6-7 meter høy.
Pipeholurt (Aristolichia macrophylla) H5
Det som er så fint med pipeholurten er de store, friske, grønne bladene. Den kan slynge seg opp langs nedløpsrør, og du kan også la den klatre på grovt tauverk. Eller ved hjelp av en kombinasjon, slik du ser på bildet under.

 

Grunnen til navnet pipeholurt er at blomstene ser ut som – ja, piper. Pipeholurt tåler mye skygge, men den krever næringsrik og jevnt fuktig jord. Lar du den vokse fritt blir greinene 8-10 meter lange. Pipeholurten kan være litt treg både når du planter den og om våren. Men vær tålmodig, når den først setter i gang kommer den som et skudd.
Er du på jakt etter blomstrende klatrere er både klatreroser og clematis flotte alternativer, men de er verdt et eget innlegg.

 Har du egne erfaringer med klatrere så del gjerne.

17 Comments

 • Anonym
  11. juli 2017 19:33 1Likes

  For et fint innlegg – neste sesong blir det klatreplanter i hagen min også. Jeg har en mur jeg ønsker å dekke – hvilken vil du anbefale da? ??

  • Hege Rønning
   11. juli 2017 19:37 1Likes

   Tusen takk 🙂 Hvis du har tenkt at planten skal klatre av seg selv, uten hjelp av espalier vil jeg rett og slett anbefale at du planter klatrevillvin. Villig, dekkende og med flotte høstfarger…

 • Trackback: Blomstrende klematis - Tusenfryden
 • Areej Haddal
  8. april 2019 22:41 1Likes

  Hei. Jeg har en stor furu i Hagen og ønsker å plante noe klatreplanter nede i bunnen slik at den kan klatre på treet. Hva anbefales her?

  • Hege Rønning
   9. april 2019 11:59 1Likes

   Kommer litt an på hvordan hagen din ser ut ellers og hvor stor furua er. Som du ser på frontbildet, som er tatt i min egen hage har jeg valgt kaprifol til lave furuer. Det ser veldig naturlig og fint ut og skader ikke treet. Du må passe på at du hjelper kaprifolen oppover – den klatrer ikke av seg selv. Lykke til 🙂

 • Margrete
  22. april 2019 10:51 1Likes

  Jeg har en 2 meter høyt levegg, ca 4 meter bredt. Jeg ønsker å plante en klatreplante med blomster som vokser oppover siden på leveggen og på toppen av den. Hva kan være lurt å plante? Mye sol og tung jord.

  • Hege Rønning
   6. mai 2019 12:11 1Likes

   Hei 🙂 Du kan forsøke klematis. Mange sorter å velge mellom så forhør deg på ditt lokale hagesenter. Hvis du med tung jord mener at den er leirholdig kan du forbedre jorda ved å blande inn kompost. Er jorda derimot veldig fuktig må du sørge for god drenering slik at planten ikke blir stående i vann. Det er det de færreste som liker. Lykke til. Mvh Hege

 • Grete
  30. april 2019 22:38 0Likes

  Hei. Vi har et nettinggjerde vi ønsker å skjule med noe grønt. Noe som vokser fort og klatrer nedover på støttemuren på andre siden av gjerde. Hva kan du anbefale? Vi tenkte litt på klengevillvin

  • Hege Rønning
   6. mai 2019 12:05 2Likes

   Høres ut som et godt alternativ 🙂 Mvh Hege

 • Kjersti
  6. mai 2019 11:50 3Likes

  Hei. Jeg lurer på om jeg skal sette opp et gjerde med armeringsjern. Ser for meg at det blir veldig fint med veldige villige klatrere der. Kan du tipse om en som overvintrer og som dekker gjerdet fort?

  • Hege Rønning
   6. mai 2019 11:58 2Likes

   Det som dekker best og vokser fortest er nok klatrevillvin. Ingen blomstring, men fine høstfarger. Ellers vanskelig å si når jeg ikke vet herdighetsone, lysforhold osv. Lykke til 🙂

 • Irene
  20. mai 2019 11:52 1Likes

  Hei, ønsker å plante en klatreplante som kan vokse oppover et gjerde oppå en garasje, men det er kun 30-40 cm jord der. Hvilke klatreplanter kan trives der? Det sol hele dagen. Prøvde å plante eføy i fjor høst da den er vintergrønn, men de døde..

  • Hege Rønning
   22. mai 2019 13:08 1Likes

   Hei:-) Problemet er antagelig at det du planter rett og slett tørker ut. Full sol og lite jord – det må bli tørt det. Har du vurdert å legge ut en dryppslange med tidsinnstilling? Roser og klemtatis krever større jorddybde, men rødkattebusk og kaprifol kan kanskje gå, forutsatt at du sørger for vanning. Lykke til:-)

 • Alvi
  22. juni 2019 15:30 0Likes

  Hei! Prøver å få tak i frøbusk, men finner ingen som selger dette noe sted, er disse gode å ta stiklinger av? Har hatt god suksess med andre planter ved å vokse frem fra stikling, men er ikke så rutinert og frykter at jeg kanskje ikke ser frøbusken når jeg har den foran meg ?
  På forhånd takk for hjelpen.

  • Hege Rønning
   22. juni 2019 15:49 1Likes

   Hei 🙂 Jeg har ikke prøvd å ta stiklinger av min egen frøbusk, men jeg tror det vil gå helt fint. Lykke til!

 • Rusty
  15. september 2019 13:32 1Likes

  Hei! Vi bor midt i et rekkehusfelt med lite grønt, ønsker å bygge en ca 2m klatrepergola (40cm bredde) og plante noe på hver side som ka klatre oppover. Det er mye grus og asfalt, så vi kunne tenkt oss noe som ikke gir for mye nedfall av bladverk(noe vil det jo alltid være) . Er det noe spesielt du kunne anbefalt? Er det kanskje logisk at noe vintergrønt har mindre nedfall om høsten? Har tenkt på eføy, men usikker på om den er for aggressiv og sprer seg fort. Takk på forhånd!

  • Hege Rønning
   17. september 2019 22:21 0Likes

   Hei. Litt vanskelig å svare ettersom jeg ikke vet hvilken herdighetssone du bor i, om det er sol/skygge eller hvilket jordsmonn du har. Sjekk ut dette og forhør deg på ditt lokale hagesnter Eføy er herdig til H3 og om den trives er den jo en aktiv klatrer som kan bli 20 meter høy. Kan ikke komme på noen andre vintergrønne klatrere i farta. Lykke til.

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website