Selvvanningskasser – bygge selv, kanskje?

Selvvanningskasser – bygge selv, kanskje?

Selvvanningskasser – bygge selv, kanskje?

Du vet hvor vanskelig det kan være å holde liv i plantene når du er på ferie? Jeg har funnet en super løsning til urtene mine, som gjør at vanning  en gang i måneden er tilstrekkelig. Ideen er såpass god, synes jeg, at jeg gjerne deler den med deg. Vel, å si at jeg har bygget selv er en kraftig overdrivelse, men kanskje er du mer snekkerkyndig enn det jeg er.

Jeg tok rett og slett utgangspunkt i såkalte gravkasser. Disse er ment å felles ned foran gravsteiner, men med en fin omramming utvides straks anvendelsesområdet. Gravkasser er rett og slett plastkasser i to lag. Den nederste kassen er tett og fylles med vann. Den øverste har åpninger i bunnen. Gjennom hullene går et absorberende materiale (en stripe stoff, faktisk) som trekker vann opp til den øverste kassen. Genialt! Jeg har kjøpt min på LOG, og trykker du på linken her så skjønner du hva jeg mener. Kassene finnes i flere størrelser og kan kjøpes på nettet, eller du kan bestille gjennom ditt lokale hagesenter.
Når du skal fylle vann fjerner du rett og slett proppen og stikker hageslangen nedi. Eneste ulempen er at du ikke kan se nedi hullet hvor mye vann som er igjen.
Skru av korken og fyll på – enklere blir det ikke
Jeg har mange urter så jeg bestemte meg for at jeg ville bruke tre gravkasser, og bygge en omramming rundt som passet til materialvalget på resten av terrassen. Valget falt derfor på kebony, som krever minimalt vedlikehold. Jeg ønsket også å ha en hylle under som kunne brukes til oppbevaring.

Jeg fikk også montert hjul slik at jeg kan flytte kassen dit jeg vil ha den. Da har jeg muligheten til å velge en lun og solrik krok tidlig på våren og kanskje en litt mer luftig  plassering på sommeren. Jeg tenkte også at jeg kunne trille hele saken inn om vinteren for å overvintre varmekjære vekster, men det har ikke skjedd.
Jeg har gjort det slik at selvvanningskassene henger i en kraftig ramme som tåler vekten av jord og vann. Mellom hver kasse går det også en tversgående lekt som gjør at det hele blir stødig. Deretter er rammen bygget inn slik at det hele skal se penere ut.
Med selvvanningskasser slipper du å bekymre deg…

 

Som du ser på bildet har jeg mine selvvanningskasser på en terrasse. En slik innretning vil være like praktisk ute i hagen. Fyller du kassene med urter kan en perfekt plassering være ved grillen.
Disse selvvanningskassene kan selvsagt også brukes til sommerblomster og stauder. Vær likevel oppmerksom på dybden på de gravkassene du velger – jo dypere de er – jo større vekster kan du plante.
Lyst til å prøve? Det er bare å sette i gang!

 

 

 

 

4 Comments

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website