Silkebygg – vaiende vakkert!

Silkebygg – vaiende vakkert!

Silkebygg – vaiende vakkert!

Akkurat nå er silkebygg på sitt aller vakreste – i alle fall her i Østfold. Silkemyke rosa dusker som vaier i sommervinden gir liv i staudebedet. Noen steder går den under det betegnende navnet ekornhale.

Selve tuen blir ca 60 cm. høy  og aksene ca. 10 cm lange. Først er aksene nesten limegrønne, før de går over i rosafiolette toner. Til slutt blir det hele en sprikende gul såte.

I mine bøker om prydgress står det at silkebygg (Hordeum jubatum) er ettårig. Det kan kanskje skyldes at den er litt ustabil. Etablerte tuer kan dø ut, men til gjengjeld har den kanskje spredd seg med frø og dannet tue et annet sted. Jeg ser at det selges en sort som heter ‘Alaska’ og denne skal, som navnet tilsier, være herdig til H7 uten at jeg tør garantere det. Silkebygg trives der det er solrikt og varmt og krever bare vanlig god hagejord.

Opprinnelig kommer dette prydgresset fra tørre strøk i Nord-Amerika og Nordøst-Asia. Her i Norge ble den observert første gang i Holmestrand i 1847, og hadde da antagelig kommet med ballastjord som ble dumpet i sjøen. Selv om frøene åpenbart har god spireevne er silkebygg ikke vurdert som noen risikoart av Artsdatabanken. Hvis du vil unngå spredning er det likevel lurt av klippe av aksene i god til før frøene modnes. Du kan jo rett og slett tørke silkebygg i bunter og bruke stråene i buketter inne. Likevel, spørsmålet er om du har hjerte til å klippe av aksene når de er på sitt vakreste.

Silkebygg er innimellom i salg på hagesentrene, men er også grei å så selv. Du kan da forkultivere ved å så i potte inne eller direkte på vokseplassen tidlig om våren. Er du interessert i å kjøpe frø over nettet kan du sjekke her. Du kan forøvrig  lese mer om andre prydgress i et tidligere blogginnlegg her. Har du erfaringer med silkebygg kan du gjerne legge igjen en kommentar – nyttig for oss alle 🙂

 

4 Comments

 • Eirin
  9. juli 2018 23:19 0Likes

  Så fine bilder! ?

  • Hege Rønning
   10. juli 2018 10:33 0Likes

   Tusen takk 🙂

 • Lena Brustad
  5. oktober 2018 18:38 0Likes

  Heia. Ja kan bekrefte at silkebygg er herdig iallefall til H7. Den kommer igjen i min hage på verdens kaldeste sted i Tromsø (hehe), men sprer seg ikke så mye med frø her.
  Hilsen Lena

  • Hege Rønning
   7. oktober 2018 12:37 0Likes

   Takk for info, Lena 🙂 Flott å høre at den trives langt nord også!

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website