Skadedyr i plen – litt ekkelt

Skadedyr i plen – litt ekkelt

Skadedyr i plen – litt ekkelt

Det er jo ikke noe gøy når plenen ikke ser ut etter all den innsatsen som er lagt ned. Kanskje har du fått et helt annet dyreliv enn du hadde sett for deg? Uansett, plen er også natur, med mindre du legger plastgress, så litt liv må du regne med.
Under dette avsnittet skal jeg gradvis fylle på med skadegjørere, men jeg kan jo starte med noen.
Grevling
Hvis plenen din rett og slett er endevendt her og der, kan det godt tenkes at du har hatt grevling på besøk. Den finnes også i byen og begår sine ugjerninger i nattens mulm og mørke. Det grevlingen er på jakt etter er meitemark, larver og annet snadder, og det er lite du kan gjøre for å holde den unna uten å gå til drastiske tiltak. Gjerder kan være et alternativ eller du kan søke om fellingstillatelse hvis det blir for ille. Når grevlingen har brukt klørne til å grave rundt på plena er det kanskje en liten trøst at den faktisk spiser brunsnegler?
Jordrotte/Vånd
Denne pussige skapningen graver ganger i jorda og koser seg med å spise røtter på roser, fruktbusker, blomsterløk og alt annet som vokser i hagen. Du vil se ganger og hull overalt, ettersom jordrotta lager seg et sinnrikt tunnelsystem der nede.
Illustrasjon: Trond Haugskott
Jordrotta er ikke lett å bli kvitt og på nettet finnes et hav av råd om alt fra eksosforgiftning, oppfylling med vann, butansprenging og en million rottefeller. Alternativet er at du kjøper en batteridrevet rottefelle, som sender ut høyfrekvent lyd. Jeg kjenner flere som har hatt gode resultater med dette, uten at jeg har prøvd det selv.
Jeg har selv hatt jordrotter på hytta og mitt råd er ganske enkelt: Rottene er sky og hvis du bruker hagen mye, lager bråk, klipper med gressklipper (gjerne robotgressklipper) og i det hele tatt forstyrrer dem, så vil de etter hvert forstå at det er hyggeligere hos naboen 🙂
Du kan lese mer om jordrotter her.
Oldenborre
Dersom plenen din rett og slett blir gul kan det være oldenborre som er på ferde. Larvene er hvite og store og både hageoldenborre, sankthansoldenborre og kastanjeoldenborre kan finne på å slå seg til i plenen.
Foto: Erling Fløistad
Du kan grave opp larvene, men er det for mange er det nytteløst og man ender opp med å måtte frese opp hele plenen og så over tid plukke alle larvene man ser. Er det hageoldenborre som har kommet kan løsningen være noe enklere. Det du da må gjøre er å gå på hagesenteret og bestille noe som heter Nemasys H. Dette er en nyttenematode, dvs en liten rundorm som leter opp oldenborrelarver og trenger inn i larvekroppen. Der frigjøres en bakterie, som igjen lager en gift som tar knekken på larven. Så formerer rundormen seg inne i larven og den nye generasjonen begir seg ut på leting etter nye hageoldenborrelarver. Smart, ikke sant?
Mer om oldenborrer og finner du her:

Maur
Maur i plena er heller ikke særlig gøy. De biter og gjør det lite fristende å slange seg på pleddet. Hvis du vil bli kvitt mauren så må du prøve å finne tua, som gjerne er underjordisk. Da kan du strø ut pulver eller blande et virkemiddel ut i vann, som du heller ned i tua. Når jeg har hatt maur i plenen har jeg brukt et middel som maurene selv tar med tilbake til tua, som så dør. Eller som et av husets barn så vakkert sa – maurene tar med seg pulveret hjem og så blir de enige om å flytte 🙂
De vanligste maurmidlene finner du her.

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website