Skader på plenen – slik fikser du det

Skader på plenen – slik fikser du det

Etter noen år er plenen kanskje ikke den grønne jevne matta du hadde drømt om? Her kommer noen tips om hvordan du enkelt fikser opp i de vanligste problemene. Jeg har foreløpig ikke lagt inn bilder, men google så skjønner du hva jeg mener…
Isbrann
Hvis gresset dør, særlig der det er søkk i plenen er problemet antagelig isbrann. Det som da har skjedd er at sola om våren har strålt gjennom isen og gresset har blitt vekket til live etter vinteren. Det som på fagspråket kalles ånding har blitt igangsatt og planten trenger luft. Når det da er is og vann som hindrer denne lufttilførselen vil gresset dessverre kveles og dø.
Det er typisk at dette skjer om våren når det stadig er en veksling mellom mildvær om dagen og frost om natten.
For å unngå at det blir liggende vann som fryser så må du rett og slett planere plenen din bedre, se under. Er hele plenen for fuktig så må du frem med spaden og lage en dreneringsgrøft som leder vannet bort.
Humper og dumper
Frost og slitasje kan etter hvert gi små og store humper og dumper i plenen. Dette er verken pent eller praktisk og gjør plenklippingen enda mer frustrerende. Ujevnhetene ser du allerede tidlig på våren før gresset er i full vekst og dette er også det beste tidspunktet for å ta fatt i problemet.
Er humpen/søkket grunt fyller du på toppdressing og lar det gamle gresset vokse gjennom det nye jordlaget. Toppdressing kan kjøpes ferdig eller du fikser det selv ved å blande sand og vanlig hagejord. Hvis humpen er dyp fyller du på med jord, jevner ut, sår nytt gress og tråkker forsiktig over, slik som ved nyanlegg av plen.
Har det bygd seg opp en kul skjærer du et kryss over hele kulen med en spade. Så legger du spaden flatt og skjærer over gressrøttene slik at gresset kan brettes til side i fire fliker. Fjern så mye jord at det blir flatt. Brett så gressflikene tilbake over jorda, tråkk til og vann godt.
Døde flekker
Du lurer kanskje på hvorfor det har blitt små eller store døde flekker i plenen? Det kan være isbrann, men du kan jo tenke gjennom om noe av dette har skjedd:
– Du har kanskje en kul i plenen som gjør at gressklipperen nærmest skalperer gresset? Da blir det tørt akkurat der og gresset vil etter hvert dø.
– Kanskje var det akkurat der du sølte da du skulle fylle drivstoff på gressklipperen? Olje og bensin tar garantert knekken på gresset.
– Var det en neve gjødsel som ble liggende i en klump kanskje eller glemte du å vanne etter at du gjødslet? Av og til er det ikke mere som skal til for å drepe gresset.
– Har du forsøkt deg med sprøytemidler? Roundup skal ikke brukes på plen og har du for eksempel prøvd å kvitte deg med plenugress ved å bruke salt kan også gresset dø.
– Har det vært ekstremt tørt over tid vil plenen også dø.
Små, gule flekker
Er flekkene litt hist og her på plenen kan det rett og slett være hund- eller katteavføring. Vanligvis er ikke dette noe problem, men hvis dyret stadig vender tilbake til det samme stedet kan det tære hardt på gresset. Plukk opp avføringen og vann tisseplassen rett etter toalettbesøket så vil du unngå dette.
Gule flekker kan også skyldes at det er for tørt eller at gressrøttene har utviklet seg dårlig slik at gresset ikke greier å ta opp nok vann. Beste tips da er å hive på litt plengjødsel og følge opp nøye med vanning.
Uregelmessige, gul/grå flekker på større områder
Plenen kan bli veldig stygg hvis den angripes av soppen Snøskimmel (Microdochium nivale). Soppen kommer gjerne hvis snøen legger seg før bakken har frosset skikkelig til og på områder der det går lang tid før snøen smelter. Soppen kan spre seg fra område til område når mennesker og dyr beveger seg rundt på plenen eller når regnet plasker ned. Skadene på plenen vises særlig godt om våren, men det går seg gjerne til utover sommeren.
Det beste man kan gjøre for å unngå problemet er å stelle plenen riktig i utgangspunktet. Klipp gresset regelmessig og ikke for lavt og pass på at det gjødsles riktig i løpet av vekstsesongen. Det er heller ikke bra å la store kaker med løv bli liggende på plenen over vinteren. Dersom plenen brukes mye om vinteren vil det også danne seg isflak som smelter sent på våren. Bruk et spett og hakk forsiktig opp isflaket slik at smeltingen går fortere.
Er skadene for ille vil det døde gresset bli liggende som et lokk som hindrer oppspiring av nytt gress. Du må derfor frem med jernriva og rake bort det døde gresset så godt som mulig, før du tilfører litt ny jord og sår i på nytt.
Ujevne plenkanter
At plenen har en god avslutning betyr mye for det totale inntrykket. Dette gjelder inn mot blomsterbed, trær og gårdsplasser. Dette blir grundigere behandlet i en egen bloggpost, men her kommer kortversjonen:
For å få jevn kant markerer du med hageslangen eller merker opp med å strekke hyssing mellom nedsatte pinner. Så stikker du langs markeringen med en kantspade. Kantspaden er helt flat. Bruker du en vanlig krummet spade får du bølgemønster i stedet. Grav opp det gresset som er på utsiden av markeringen og plasser det i stedet der det mangler gress.
Hvis du ikke har gress til overs, men gresset rett og slett har trukket seg tilbake eller er tråkket ned kan du stikke ut en firkant inn mot kanten. Legg spaden flatt slik at du får med et passe lag med røtter. Så snur du den firkantede gresslappen slik at den delen som lå lengst inn vender mot bedet eller kanten. Den skadde delen vil da ligge litt inn i plenen og du kan fylle på litt jord og hive oppi en neve frø. Kanten ser da straks bedre ut.
Stier, tråkk og slitasje
Det er ikke til å komme forbi at vi alle velger den raskeste veien fra A til B. Dette bør man i grunnen tenke igjennom når man anlegger plen og innse like godt først som sist at tråkkheller eller grus ofte er et bedre underlag enn gress på områder der man ferdes mye.
Det som skjer hvis det blir mye tråkk er at jorda over tid komprimeres og blir kompakt. Da får gressrøttene små muligheter til å finne veien nedover i jorda. For å bøte på dette kan man lufte plenen, det vil si stikke hull i den slik at jorda ikke blir så kompakt. Er området lite kan du rett og slett hulle opp med å tråkke ned et greip gjentatte ganger. Deretter kan man legge på litt toppdressing, det vil si en blanding av jord og sand og eventuelt så på nytt.
Lufting når du har skader på plen
Foto: Pixabay Lufting når du har skader på plen
Sopp i plenen
Sopp er gøy, men kanskje ikke akkurat på plenen. Dersom du har synlig sopp i plenen og den vokser i en ring, kalles det gjerne en heksering. Det er flere sopparter som danner heksering, men den vanligste er nelliksopp (Marasmius oreades). Ringen blir større og større for hvert år ettersom næringsstoffet i midten gradvis blir oppbrukt og soppen søker utover. Samtidig vil soppmycelet (den underjordiske delen av soppen) gjøre jorda i midten kompakt og vannavstøtende, noe som ikke akkurat gir gresset gode vekstforhold. Den synlige soppen, som egentlig er fruktlegemet, kommer i ytterkanten av ringen om høsten.
Hekseringer er ikke lett å bli kvitt ettersom mycelet kan gå opptil 50 cm ned i jorda. Det er heller ingen godkjente, kjemiske soppmidler på markedet som kan brukes i privathager. Ikke hjelper det å endre jordas surhetsnivå ved hjelp av kalking heller.
Over tid vil ringen bli så stor at den forsvinner ut av hagen. Har du ikke tid til å vente, har man fra gammelt av anbefalt følgende fremgangsmåte: Bruk spaden og stikk ut en kvadratisk gresstorv hver 60-80 cm i hele ringen. Snu torven 90 grader og legg den tilbake i samme hull. Tanken er at soppen da vokser innover i ringen og på den måten tar livet av seg selv. Alternativt kan man frese opp hele hekseringen med jordfreser og så i på nytt. Ettersom mycelet kan gå dypt er det slett ikke sikkert at problemet dermed er løst en gang for alle, men det skader ikke å prøve.

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website