Skaff deg en bærbusk, da vel!

Skaff deg en bærbusk, da vel!

Skaff deg en bærbusk, da vel!

Bærbusker er kanskje noe du forbinder med gamle hager og bestemødre? Litt gammeldags rett og slett? Men slik er det ikke. Tenk heller på kortreist mat og sunne smoothies uten sprøytemidler. Se for deg barnemunner røde av rips, deilig ost med hjemmerørt solbærsyltetøy eller følelsen når du knasker på et umodent stikkelsbær. Du trenger ikke å kjøpe deg saftkoker for å ha glede av en bærbusk eller to, nei
Visste du forresten at det er et bær som heter Jostabær – en blanding mellom solbær og stikkelsbær?
Men, har du bærbusker, så må du beskjære – så enkelt er det. Dropper du beskjæring vil det bli små bær med dårlig kvalitet, og busken vil etter hvert se gammel og stygg ut. Profesjonelle bærdyrkere har sitt eget regime, men følger du rådene under er det greit nok for hobbygartneren. Så frem med saks og sag!
Hva skjer når vi beskjærer
Beskjæring stimulerer busken til ny vekst. Når vi kutter av en grein vil knoppene nærmest beskjæringssnittet reagere ved å sette i gang dannelse av nye skudd. Dette betyr at jo mere vi skjærer, jo flere nye skudd får vi. Beskjærer vi veldig kraftig vil det komme så mange nye skudd at disse må tynnes. Det vil si at vi klipper bort en del av de nye skuddene.
Poenget med beskjæringen er at det skal komme lys og luft inn i busken. Bærene vil da få sol, du forhindrer sopp og sykdom og busken vil hele tiden holde seg ung ved at det kommer nye greiner.
Når skal det beskjæres
Vi gartnere har mye å gjøre på våren og sommeren og derfor beskjærer vi i stille perioder på vinteren. Det ideelle er imidlertid å beskjære bærbuskene om våren, gjerne i mars/april. Da er busken fortsatt i hvile, det er ikke fare for frostspreng og mangelen på blader gjør at det er lett å se hva som skal vekk.
Hvordan skal det beskjæres
Når du kjøper en ny bærbusk bør du skjære busken ned slik at det bare gjenstår 2-3 knopper på hver grein. Busken har gjerne 3 greiner ved innkjøp og når knoppene skyter får du 12 gode greiner fra starten. Likevel er det slik at bærene kommer på greiner som er 2 – 3 år gamle, avhengig av bærsort. Er du gira på å få bær med en gang er det ikke sikkert du har hjerte til å skjære busken ned etter planting, og det er greit. Første beskjæring kan du da vente 2-3 år med, slik at bærproduksjonen har kommet godt i gang.
Vi pleier å skille mellom tre typer beskjæring, avhengig av hvor gammel busken er og hvor stort behovet er: vedlikeholdsbeskjæring, foryngelsesbeskjæring, og radikal nedskjæring.
Når du beskjærer fjerner du først alt som er sykt, vissent og dødt. Greiner som er brukket av snøen eller ligger nede mot bakken skal også vekk. Deretter fjerner du alle skudd og greiner som vokser innover i busken. Målet er å få en åpen og luftig busk der greinene vender utover. Hvis du korter inn en grein som er skadet så sett alltid snittet over en knopp som vender utover. Da vil også den greinen som kommer ut av knoppen vende utover.
Er busken frisk og i god form foretar du så en vedlikeholdsbeskjæring. Det betyr at du hvert år fjerner noen få av de eldste greinene helt nede ved rota. De eldste greinene er tykkere og mørkere i fargen og har gjerne mere sprukken bark.
Er busken eldre og ikke beskåret på flere år foretar du foryngelsesbeskjæring. Det betyr at du fjerner 1/3 av hele busken. Sag eller kutt av de eldste grenene i busken helt nede ved bakken og prøv å fordele kuttene jevnt i busken. Gjenta det samme hver vår inntil alle grenene etter tre år er nye og fortsett så med vedlikeholdsbeskjæring.
Både ved vedlikeholdsbeskjæring og foryngelsesbeskjærering vil du sitte igjen med greiner av ulik alder – noen nye og noen eldre som gir bær.
Er hele busken gammel og sjuskete kan du foreta en radikal nedskjæring. Det betyr at du skjærer ned hele busken ca 10 cm over bakken og bare sparer noen få av de yngste greinene. De gjenværende greinene sender signaler til røttene om å sende vann og næring oppover og bidrar dermed til at veksten settes i gang. Det vil da bli en voldsom vekst av nye greiner og du må klippe bort en del slik at du sitter igjen med 12-15 nye skudd som du vil satse på fremover.
Hva mer:
Når du først er i gang kan du også fjerne gress og ugress under busken og gi en neve gjødsel. Og har greinene en tendens til å legge seg ned mot bakken slik at det blir møkkete bær, så ville jeg absolutt laget en oppbinding. Det gjør du enkelt ved å banke fire stokker i jorden og spikre på fire lister rundt som greinene kan hvile på. Og verre var det ikke…

1 Comment

  • Anonym
    22. mai 2017 10:53 0Likes

    så flott side:)

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website