Skyggetålende stauder

Skyggetålende stauder

Skyggetålende stauder

Vi har vel alle et sted i hagen der solen sjelden når frem. Skyggefullt og fuktig – typisk sted for brunsnegler, ugress og mose. Plant skyggetålende stauder i stedet, da vel! Jeg gir deg forslag til fem planter du etter all sannsynlighet vil lykkes med.
Skyggestauden fremfor noen er bladlilje (Hosta). Som navnet tilsier er dette en staude der bladverket står i fokus, selv om også blomstene er vakre. Hosta finnes med smale blader og brede blader. De kommer i alle sjatteringer av grønt, de er stripete, spraglete eller ensfargede. Felles for de alle er at de tåler skygge. Bladfargen kan endre seg etter tilgangen på sol, men dekorative er de uansett.
Hosta ‘Risky Business’
Når jeg foreslår beplantninger for mine kunder sniker jeg nesten alltid inn noen hosta. Bladene gir ro i bedet, samtidig som de dekker over visne rester av vårblomstrende løker, løytnantsherter og andre stauder som ikke er direkte struttende etter blomstring. I tillegg blir tuene etter hvert så tette at ugresset ikke har en sjanse til å spire.
Hosta blomstrer både i hvitt og lilla.
Hosta er i tillegg enkle å dele om våren. Det er bare å stikke spaden ned og tråkke til. Er du like glad i hosta som meg finner du garantert mye snadder på denne siden. Den eneste ulempen med hosta er at den er en sneglefavoritt.
Smalbladlilje – hosta cf. lancifoilia
En annen staude som passer godt der det er skygge og fuktig er spir (Astilbe). Det finnes et utall sorter, så sjekk hver enkelt. Som du ser på bildet under er hosta og spir en fin kombinasjon.
Bladlilje og spir – flott kombinasjon!
Spir finnes i rødt. rosa og hvitt og alle nyanser imellom. Det finnes høye, lave, noen enkle å få til – andre litt mer kresne. Poenget er at sannsynligheten for at du finner spir som kan gi et fargeinnslag i skyggebedet er stor.
Astilbe ‘Henie Grafland’
Og når vi først snakker om spir. Se på den vakre fargekombinasjonen under. Dette er bladverket til spir, som selvsagt vil komme i blomst senere, og bispelue (Epimedium). Rett og slett veldig flott – også helt uten blomster.
Epimedium x perralchicum ‘Frohnleiten’
Rødbispelue (Epimedium x rubrum) er en skyggetålende staude som blomster i rødt tidlig om våren. Likevel er det  først og fremst bladverket som er grunnen til at vi planter denne. Dette er en typisk skogbunnsstaude som sprer seg med korte utløpere. Den er derfor også en god bunndekker, som klarer seg helt til H6.
Søte vårblomster i bjeller under bladverket.
En annen god, gammel traver i skyggebedene er bergblom (Bergenia). De store bladene visner ikke om vinteren, men blir mer eller mindre rødfargede, avhengig av hvor mye sol den får. Bergblom trives godt der det er næringsrikt og fuktig, men siden den er så robust er den en av de få staudene som også tåler at det er mørkt og tørt. Se bare her hvor frodig den kan bli…
Frisk og frodig bunndekker.
Bergblomsten har fine, rosa vårblomster og klarer forholdene helt til H8.
Går du tett innpå er de små bergeniablomstene søte som bare det…
Hvis du ser på bildet under ser du hvor dekorativ den er sammen med for eksempel stormarikåpe (Alchemilla mollis). Stormarikåpen er så spredningvillig at den nå er klassifisert som høyrisiko på Artsdatabankens Fremmedartsliste (tidligere kalt Svartelista). Passer du på å klippe av blomstene slik at den ikke sprer seg, vil jeg likevel påstå at den er en av de aller mest sjarmerende staudene. Flott bladverk, limegrønne blomster, super å plukke inn.
Stormarikåpe og bergblom i skjønn forening.
Se så fin 🙂
Jeg digger bregner, og heldigvis er dette naturlige skogbunnsplanter som trives der det er skyggefullt og fuktig. Jeg liker spesielt godt strutseving (Matteucia struthiopteris). Du kjenner den igjen ved at den ikke har sporer på baksiden av bladene om våren. I stedet skyter den opp egne sporeblader midt i bregnen senere i sesongen. Ettersom den ikke har sporer på baksiden er den myk, deilig og spiselig. Forveller du de nye skuddene smaker det faktisk asparges. Men pass på, strutseving sprer seg godt. Ikke så rart kanskje – den er jo naturlig hjemmehørende her i Norge og kan flyttes fra skogen og rett inn i hagen.
Skjoldebronseblad (Rodgersia tabularis), hosta og strutseving. I bunnen her er det også gravmyrt, men den bør unngås på grunn av spredningsfare.
I min hage på hytta har jeg en skyggefull og fuktig passasje som det lenge ikke var noen skikk på. Ettersom jeg er så glad i prydgress tok jeg sjansen og laget en kombinasjon av storbladet hosta, bregner, ulike prydgress og klaseskumblomst (Tiarella cordifolia). Nå har det gått tre år og noe av resultatet kan du ser her. Hagerørkvein (Calamagrostis x aciutflora ‘Overdam’) klarer seg fint og gir fin høyde til beplantningen.

Andre prydgress som tåler en del skygge er hakonegress (Hakonechloa macra) og purpurkinagress (Miscantus sinensis var. purpurascens). Dessverre er de bare halvherdige, det vil si at de ikke overlever under de barske vinterforholdene vi har mange steder.
Hakonegress tåler både sol og en del skygge.
Nå har jeg kommet opp i langt mer enn fem skyggetålende stauder, men jeg må jo ta med storkenebb (Geranium). Utvalget er enormt så her må du inn og sjekke på sort og art. Jeg tar likevel med en av mine favoritter, nemlig julistorkenebb (Geranium x magnificum).  Den tåler alt og er en vakker bunndekker, som klarer seg til H7.
Julistorkenebb (Geranium x magnificum)
Håper du har fått noen tips du har lyst til å prøve ut 🙂 Jeg har skrevet mye om stauder før, og du kan for eksempel lese om stauder som tåler ekstra mye fuktighet her.

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website