Slik formerer du staudene dine

Slik formerer du staudene dine

Slik formerer du staudene dine

Har du noen flerårige stauder du liker godt, er det superenkelt å få enda flere. De nye kan du bruke andre steder i hagen. Ofte er det fint når et element i hagen repeteres flere ganger. Eller du kan gi bort. Da snakker vi virkelig om hjemmelaget, kortreist gave! Her kan du lese om hvordan du formerer staudene dine.
Del planten
Det aller enkleste er å formere plantene ved deling. For at planten ikke skal bli forstyrret i blomstringen. er hovedregelen at planter som blomster om våren deles om høsten, mens planter som blomstrer om høsten deles om våren. Om våren kan staudene deles så snart skuddene kommer opp fra jorda, og det er ikke nødvendig å fjerne noe bladverk. Om høsten derimot er det like greit å klippe ned planten før den deles. Den blir da mer håndterlig, samtidig som det ikke blir så mye fordamping fra bladene.  Da vil planten lettere etablere seg på nytt.
Tante Brutal i aksjon med å formere stauder.

 

Stikk spaden så dypt at du er sikker på å få med godt med røtter
Lave planter som hagepute, astilbe, engnellik og carpatklokke deles enkelt ved at du skjærer eller graver løs en bit på siden. Dersom planten er større og dermed har kraftige røtter, er det greiest å grave opp hele rotklumpen, før den deles opp i flere biter. Bruk spade eller en skarp kniv og pass på at det er med både røtter og noen stengler. Planten kan også rives fra hverandre, men det forutsetter at jorda er spylt bort, slik at du lett kan se hvor det er naturlig å dele. Det kan virke brutalt, men det er utrolig hva plantene faktisk tåler. Hosta, iris, blomstervandrer og daglilje er planter som lett lar seg dele og som også har godt av litt fornying når de har blitt for store.  Røttene er sårbare for tørke, så sørg for at plantene graves ned med en gang og gis en god omgang med vann.
Litt synd å dele hageputen når den er i full blomst, men sånn er det av og til…
Ta stiklinger
Det morsomste, og i mange tilfeller enkleste er likevel å ta stiklinger.  Du kan ta stiklinger både fra rot, blad og stengel, alt ettersom hvilken plante du tar utgangspunkt i. Å ta stikling fra stengelen er kjempelett og alt du trenger er en plante du liker, en skarp kniv, en potte fylt med lett og fuktet jord og en plastpose. Skjær av en stilk/stengel, fjern eventuelle blomster, ta bort det nederste bladparet og stikk stilken ned i jorda. Det punktet der du har fjernet bladparet må komme ned i jorda, ettersom vi her finner vekstpunktene som vil gi nye røtter. Dersom det er mye blader på stiklingen, kan de plukkes bort slik at det bare er et par blader igjen. Store blader kan også klippes i to slik at fordampingen blir minst mulig.

061

062

064

066

2013-09-26 18.06.12

Har du klippet av en lang stengel med mange bladpar kan du dele denne opp i mange biter, så lenge hver bit har minst to bladpunkter. Ett der du fjerner bladet og stikker punktet i jord og ett der du beholder bladet. Du kan gjerne putte en stikling i hvert hjørne av potten. Det dannes faktisk lettere røtter der enn midt i potten, ettersom jorden er luftig og varm akkurat her. Så trer du over en gjennomsiktig plastpose med noen små hull i. Da får de nye plantene jevn fin temperatur og fuktighet, samtidig som det kommer til litt luft. Etter en tid vil du se at det kommer nye skudd. Da kan posen fjernes og du har fire nye planter pr. potte. Disse kan nå deles fra hverandre og få hver sin potte. Sett pottene lyst og knip av toppene et par ganger før du lar blomstringen begynne.
Kniper du av toppen så vil det komme to nye skudd. Den avklipte toppen kan du bruke til å formere planten.
Dersom du ikke har prøvd dette før kan du kjøpe en pelargonia, fuksia, eller cosmos tidlig om våren og sette i gang.  Dette er sommerblomster som har godt av å bli toppet. Andre typiske hageplanter som man kan ta stiklinger fra er lavendel, isop, alunrot, høstbergknapp, phlox og salvie. Bytt stiklinger med hagevennene dine, og etter noen uker har du økt plantebeholdningen din betraktelig – nesten helt gratis.
Noen tips
Perlite er et materiale som blandes i jorda for å gi luft og struktur. Det er i utgangspunktet laget av vulkansk stein og minner om isopor. Begrens vanningen av stiklingen. Hovedårsaken til at man eventuelt ikke lykkes er at planten har det for fuktig og råtner.
Bunndekkende stauder er ofte lette å dele og de kan du lese mer om her.

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website