Snøbrekk!

Snøbrekk!

Snøbrekk!

Nå har det jammen vært mye snø ute! Og med mildværet går snøen fra å være dunlett og tørr til å bli blytung og kram. Vinteren medfører også at det legges opp store snøhauger langs inngangspartier og gangveier – kanskje akkurat der du har hekken eller staudebedet. Det kan føre til snøbrekk, med skamferte busker og trær som resultat.
Brekkes toppen har du et problem!
I utgangspunktet gir snø kjempefin isolasjon for stauder og busker. Barfrost er langt mer skadelig enn snø, i alle fall hvis du har planter som ligger litt i grenseland herdighetsmessig. Blir det store mengder snø vil imidlertid greinene bøye seg ned og brekkes.
Det er flere måter du kan håndtere dette på. Det viktigste er at du planlegger beplantningen slik at problemet minimeres. Du vet selv hvor snøen legges opp etter måking, og det er ingen vits i å plante busker som ikke tåler snøtyngde der. Tenk heller at du planter busker som tåler beskjæring godt og som er hurtigvoksende. Eksempler her er flikkranstopp, ulike mispel, spirea, rognspirea eller kornell, Disse tåler å skjæres helt ned og vil derfor komme seg igjen, selv om vinteren har vært snørik. Vær likevel oppmerksom på at vårbeskjæring kan gå på bekostning av blomstringen hvis busken blomstrer på fjorårskudd, Dette gjelder for eksempel vanlig spirea.
Så har vi den sikre og fornuftige metoden, nemlig å binde opp buskene før snøen kommer. Det er ikke så mye som skal til. Knyt sammen busken i toppen med et dertil egnet tau, og problemet er forhåpentligvis løst. Velg helst et tau som ikke er for grovt, slik at du ikke får unødvendig slitasje på greinene. Men se deg rundt – det er ikke mange som gidder, og for å være ærlig – ikke jeg heller. I alle fall ikke privat.
Har du droppet oppbinding og ser at snøen ligger tungt på buskene, får du rett og slett ta turen ut. Rist snøen av og grav frem de greinene du ser har lagt seg ned, før det er for sent. Har snøen allerede smeltet kan du jo binde opp litt nå hvis du ser at du har busker som er utsatte, for en ting er garantert – det kommer mer snø!
Og har skaden først skjedd kan det være like greit å ta med beskjæringssaksa ut. Det er bedre at den brukne greina får et rett og rent snitt på et fornuftig sted. Lar du greina stå med oppflerret bark og store åpne sår, kan dette lett bli en inngangsport for sopp og sykdom.
Fare for snøbrekk!
Har du hekk er det lurt å beskjære den slik at den er smalere i toppen neste gang. Dette minsker risikoen for snøbrekk, samtidig som større deler av hekken får lys og luft.
Lykke til og nyt vinteren 🙂
Det kommer tider etter disse 🙂

 

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website