Solcellebelysning – hot or not?

Solcellebelysning – hot or not?

Solcellebelysning – hot or not?

Jeg driver stadig uttesting i hyttehagen min – ikke bare av planter, gjødsel og skadedyrbekjempelse, men også ting og tang av antatt prydverdi – som for eksempel belysning. Min svigersønn jobber i bransjen, og det sier seg selv at han har mange meninger om hagebelysning. Hjemme har jeg et superfint elektrisk anlegg. Led-pærer belyser de plantene jeg ønsker å fremheve nedenfra, uten å blende eller virke forstyrrende. Kanskje ikke så rart at han himlet med øynene da jeg hadde vært på Clas Ohlson og kjøpt inn bortimot alt de hadde av ulik solcellebelysning. Belysning uten ledning er jo en glimrende idé, i alle fall hvis det funker, tenkte jeg. Og det er jo ikke alle som har lyst til å bruke hele feriebudsjettet sitt på utelys… Her skal du få min og min svigersønn elektrikerens høyst subjektive vurdering, nå etter to måneders bruk.
Solcellebelysning fra Clas Ohlson – littegrann morsom, syns jeg 🙂
I et furutre plasserte jeg ulike sommerfugler og småfugler til 29 kroner per stk. hvis jeg husker riktig. Her kan jeg velge om lysene skal gå i i gult eller om de skal blinke i rødt, grønt, blått… Lysene virker fortsatt, de lyser ikke opp noe annet enn seg selv og ser ut som noen litt pussige ildfluer inne i treet. Ikke akkurat noe blikkfang, men sikkert ikke så dumt hvis de plasseres på kort avstand fra der du sitter – kanskje i en blomsterpotte? Elektriktrikerkonklusjon: «Helt meningsløst dilldall – slipper ikke inn i min hage.»
Ei lita kolibri i furutreet…
I buen min plasserte jeg en lyslenke med 15 ganske store pærer til 200 kroner. Pærene er i plast så det er liten fare for knusing selv om vinden skulle ta godt tak. Også her er saken at du bare ser pærene, lysrekkevidden er altså null. Det er i og for seg hyggelig å se noen lyspunkter og pærene er fine. men jeg innser at dette har lite med hagebelysning å gjøre, det er rett og slett bare litt pynt. Elektrikerkonklusjon: «Skjønner ikke vitsen.»
Litt sirkuspreg – hot or not?
Jeg kjøpte også den aller sterkeste varianten av solcellebelysning, en såkalt Super Bright til 200 kroner.
Denne virker rett og slett ikke, så kveldsbilde er utelukket 🙁
Denne skulle etter sigende kunne lyse opp for eksempel en innkjørsel  hvis det ble satt ned flere på rad. Her kom det riktignok litt mer lys, men dette var veldig hvitt og ikke så fint. Dessuten sluttet den å virke etter en ukes tid. Jeg tror nok jeg får en ny lampe hvis jeg reklamerer, men tror egentlig ikke jeg vil ha et så blå/hvitt lys noe sted i hagen. Elektrikerkonklusjon: «Jeg sier det igjen, du får det du betaler for. Er ikke du egentlig litt opptatt av å unngå plastforsøpling?»
Jeg investerte også 300 kroner i en lampe til å ha på bordet. Ren plastikk, men den så ikke så ille ut på avstand, egentlig. Også her er problemet at lyset er så svakt at det hele er litt meningsløst. Mindre lyseffekt enn et alminnelig telys faktisk. Da jeg spurte svigersønnen hva han syntes så gikk han bare.
Ikke akkurat flombelysning fra denne lykta…
Som du kanskje har skjønt er billige solcelleprodukter ikke noe du nødvendigvis må ha i hagen. Enkelte av produktene er litt kos, i beste fall. Og så liker jeg at de slår seg på av seg selv når skumringen kommer. Jeg gleder meg til det kommer virkelig gode solcelleløsninger på markedet, men da må jeg vel antagelig regne med å betale for det også.
Vil du lese om andre pynteprosjekter kan du lese her. Ha en fortsatt lysende god sommer!

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website