Klar for sommerklipp? Det er staudene også…

Klar for sommerklipp? Det er staudene også…

Klar for sommerklipp? Det er staudene også…

Sommeren er her og det er ikke til å komme forbi at mange av de vårblomstrende staudene nå er på hell. Enten begynner de å se temmelig triste ut, eller er i ferd med å ta over hele bedet. Har du tenkt deg på sommerferie er det lurt å ta en kraftig sommerklipp nå og gi plass til de staudene som blomstrer senere. Du kan samtidig håpe på at nye blomster, eller i alle fall et friskt bladverk er på plass etter ferien.
I en ideell verden skal staudene få stå i fred, sette frø og visne ned i sitt eget tempo. Jeg orker ikke alt det visne i bedet om sommeren og tar heller grep. Når høsten kommer derimot får det meste visne ned i fred. Jeg har ikke tid til å klippe bort visne blomster og blader hver dag, hverken hos meg selv eller hos kundene, så da må jeg gå mer brutalt til verks. Det jeg gjør er at jeg tar staude for staude og bestemmer meg for om jeg skal gi det jeg kaller kort eller lang sommerklipp. Det kommer litt an på stauden og hvor ille det står til. Hvis bladverket ser relativt fint ut, er lang sommerklipp tingen. Da klipper jeg bare bort de visne blomstene, fjerner stygge blader og krysser fingre for ny blomstring senere i sesongen, Jeg har akkurat gitt lang sommerklipp til ulike storkenebb som har sluttet å blomstre og tror de skal få sette frø i fred.
Sommerbeskjæring av stauder kan gi fornyet blomstring.
Hvis bladverket er gult og uttørket eller har fått meldugg, rust, sopp osv. er kort sommerklipp tingen. Da klipper jeg stauden helt ned og lar den starte på nytt. Noen blader lar jeg stå igjen, du vet fotosyntese og alt det der. Jeg har for eksempel akkurat gitt flekktvetann, rosekrage og orientvalmue kort sommerklipp og vet at det fungerer fint. Det er ikke sikkert det kommer nye blomster, men det ser i hvert fall penere ut.
Slik var tvetannen tidlig i sesongen…

Så prøvde den seg på dette…

… og da gjorde Tante Brutal dette:

Du kan nå også med god samvittighet fjerne visne blader fra tulipan, påskeliljer og andre vårblomstrende løker. Det har gått nok næring tilbake til løken nå, så bruk saksa hvis bladverket ikke slipper taket med et napp.
Enkelte stauder får bolleklipp. Det betyr at jeg klipper de ytterste bladene helt ned hvis planten er i ferd med å ta alt for stor plass og dekker for de andre plantene. Sibiriris for eksempel har et flott bladverk, men det blir bare alt for mye. Da klipper jeg bladene helt ned rundt hele planten og lar bare det midterste stå igjen.
Poenget med hele klippingen er at bedet skal se friskt og velstelt ut, men ny blomstring kan være bonusen. Disse staudene vil ofte komme med ny blomstring hvis de får sommerklipp:
  • Honningknoppurt
  • Storkenebb
  • Steppesalvie
  • Ballblom
  • Hornfiol
  • Fagerklokke
  • Kattemynte
Ta også en god sommerklipp og fjern frøstander på stauder du er redd skal spre seg. Dette gjelder for eksempel hagelupin, skogskjegg og stormarikåpe.
Av og til samler jeg opp frø og da  lar jeg det stå igjen et par frøstander. Dette gjelder for eksempel akeleie og valmue. Sanking og oppbevaring av frø kan du lese mer om i dette blogginnlegget.
Hvis jeg synes frøstandene er spesielt fine og bladverket ellers ser greit ut klipper jeg ikke ned.

Så ta frem saksa, bestem frisyre og tenk at det helst vil gå bra…

 

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website