Sommerblomstbed i pastell – bare må ha det!

Sommerblomstbed i pastell – bare må ha det!

Sommerblomstbed i pastell – bare må ha det!

Sart, romantisk og bedårende vakkert! Her skal jeg vise deg tre sommerblomstbed i pastell, som både er lette å lykkes med og som gir blomstring gjennom hele sesongen. Du kan så selv eller starte med å planlegge vårens innkjøp. Eller rett og slett bare drømme deg bort litt.
Det første bedet jeg skal vise deg er fra Frognerparken. Dette er et gigantisk bed, men blomstene kan like gjerne plantes i en potte. Ikke tipp topp billedkvalitet ettersom jeg knipset med mobil, men du skjønner hva jeg mener…
Klassisk sommerblomstbed i pastell.
Som du ser på bildet er de høyeste plantene satt bakerst og de laveste lenger frem. Bedet får da en oppbygging som gjør at alle plantene kommer til sin rett når man går langs gangveien. Du kan også se at plantene er samlet i større felt og at det blir store og ganske rolige fargeflater. Selv i mindre bed kan det være en fordel at man planter for eksempel tre like planter sammen, i stedet for full blanding. Dette gjelder både når du planter sommerblomster og stauder. Bildet er tatt i begynnelsen av september og blomstringen er fortsatt flott.
Den høye, rosa blomsten du ser bakerst er løvemunn (Antirrhinum majus). Det er mange ulike sorter løvemunn – noen er bare 20-30 cm høye, mens andre kan bli godt over meteren. De finnes i alle fargesjatteringer – hvit, rosa, oransje eller lys gul. Du kan velge en enkelt farge eller kjøpe frøposer med fargeblandinger. Løvemunn er super å plukke inn og den tåler også regn uten at blomstene tar nevneverdig skade. Skal du så den inne er det lurt å starte allerede i mars. For å få buskete, fine planter er det også lurt å knipe av toppen noen ganger slik at du får fin forgrening.
Løvemunn (Antirrhinum majus) er en av mine absolutte sommerfavoritter!
De høye, lilla blomstene du ser på bildet er ullsalvie (Salvia farinacea). Dette er egentlig en flerårig plante, men den tåler ikke vinteren her hjemme. Ullsalvien finnes i grått også, og du kan kjenne den igjen ved at akset, eller stilken om du vil, har samme farge som blomstene.
Ullsalvie (Salvia farinacea)

 

Litt kos at ullsalvien også er en humlemagnet.
Den lave, blå blomsten i forkant er vanlig blåkorg (Ageratum houstonianum). Også den finnes i flere høyder og fargenyanser, så les nøye på frøpakken, slik at du ikke får deg en overraskelse. I forkant er det også plantet isbegonia (Begonia x semperflorens). De bittesmå frøene må sås allerede i januar hvis du skal få den tidsnok i blomst, så dette er faktisk en plante det er absolutt greiest å kjøpe som ferdig småplante på hagesenteret, spør du meg.
Små, søte blåkorg med løvemunn i bakgrunnen
Det neste bedet jeg har lyst til å vise deg er fra beplantningen ved Slottet. Som du ser er både isbegonia og løvemunn brukt også her.
Sart fargeblanding mot svart bergvegg.
De hvite kragene du ser midt i bildet er rosesolving (Rhodanthe chloropethala). Disse kan du så direkte på vokseplassen så snart jorda begynner å bli varm om våren, og det er jo en fordel hvis du ikke har veksthus eller god plass i vinduskarmen. Selve blomsten virker som den er laget av papir og har du lyst til å tørke den er det superlett. Det er bare å plukke den inn før den har sprunget helt ut, så holder den seg fint.

Den lilla, prestekragelignende blomsten du ser på bildet over er spansk margeritt (Osteospermum). Som oftest plantes den i krukker, men den egner seg supert i blomsterbed også. Spansk margeritt kan du formere ved hjelp av stiklinger etter overvintring inne, noe du kan lese mer om her. Det greieste er kanskje likevel å kjøpe ferdige planter om våren. Planter du den i full sol og er nøye med å fjerne visne blomster, holder den det gående hele sommeren. Spansk margeritt finnes i nyanser i rosa, hvitt og lilla.
En rålekker fargekombinasjon!
Den blå blomsten som vokser i bakkant tror jeg er duftheliantrop (Heliotropum arborescens). Den gode vaniljeduften gjør den populær hos sommerfuglene. Så den tidlig eller ta stiklinger av planter du har overvintret mørkt og kjølig. Du kan også kjøpe den som ferdig småplante om våren. Og den gule? Tror rett og slett det er en gul margerittkrage (Agyranthemum frutescens), selv om det er litt vanskelig å se når bladverket ikke kommer tydelig frem.
Rosa kombinasjon av løvemunn og begonia.
Flott – ikke sant?
Legger ved bilde av et lite, romantisk sommerblomstbed fra Bogstad gård også. Her kan du blant annet se klatrende prydbønner, blådaggry, blomkarse, løvemunn, lotus (den grå foran) og ikke minst pyntekorg (Cosmos) i ulike farger. Her er det mange planter og mange farger, men landlig sjarmerende likevel 🙂
Dersom pastell ikke er tingen for deg kan du lese om sommerblomstbed i varme farger her, eller du kan lese om strammere komposisjoner med innslag av purpur her.

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website