Sommerblomstbed i varme farger

Sommerblomstbed i varme farger

Sommerblomstbed i varme farger


Klar for et sommerblomstbed i varme farger? Gult, oransje og kanskje litt rødt? Ta da en nærmere titt på bedet jeg presenterer her. Du kan garantert plukke opp noen tips…
Som jeg har vært inne på mange ganger før – best resultat får du om du velger farger som passer sammen med resten av beplantningen du har i hagen. Prøv også å se sammenhengen mellom planter, husfarge, farger på hagemøbler og potter. Du kan gjerne være frekk i fargevalget, men blir det mye av alt kan det lett bli sirkuspreg. Du kan velge farger som går ton i ton eller legge inn kontrastfarger for å gi litt spenning i komposisjonene. Uansett, det er lurt å ha en formening om hvordan du ønsker at resultatet skal bli før du handler frø.
Tenk på høyde og farge og sjekk at solforholdene der du har tenkt å etablere bedet passer med de anvisningene som er gitt på frøpakken. Vær også oppmerksom på at de fleste frøpakkene inneholder langt flere frø enn du egentlig trenger…
Bedet under er en del av beplantningen langs Slottsparken i fjor og gir et inntrykk av hvordan det kan gjøres. Det er en fast beplantning bestående av ganske høyvokste busker bakerst, blant annet blodberberis. Resten er sommerblomster.
Frodig og enkelt sommerblomstbed som alle kan få til…
I bakkant er det plantet oljeplante (Ricinus communis ‘Carmencita’). Oljeplanten ruver godt i bedet, og blir nærmere to meter høy hvis forholdene er gode. Det vil si at den må ha nok vann og næring. Bladene til oljeplanten får etter hvert et skjær av purpur og ser rett og slett litt eksotisk ut. Frøene trenger forkultivering, det vil si at de må sås inne og ikke direkte ute. Hvis du sår i mars rekker den å komme med de karakteristiske blomstene du kan se på bildet under.
En ting du skal være oppmerksom på hvis du sår oljeplante er at den er usedvanlig giftig og at frøene, som ligner bønner, inneholder nervegiften ricin. Var du, som meg, ihuga fan av serien Breaking Bad la du kanskje merke til et par utspekulerte giftmord? Jeg sier ikke mer – hold ungene unna eller fjern frøene om høsten.
Oljeplante (Ricinus communis ‘Carmencita’)
Foran oljeplantene er det plantet solsikker (Helianthus annuus). Det finnes en rekke ulike sorter, med ulik høyde. Solsikker er lette å lykkes med. Går du for de høyreiste sortene, er du likevel helt avhengig av å binde de opp, det vil si lage en støtteanordning. Hvis ikke kan du risikere at plantene legger seg ned. Du kan så solsikker inne, men de kan også såes direkte på vokseplassen, selv om de da vil komme senere i blomst.
Foran solsikkene er det plantet ettårig solhatt (Rudbeckia hirta). Det finnes en rekke ulike sorter, fra rent gult til brunrødt. Vanligvis er øyet i midten sort, men midtskiven kan også være grønn, som du kan se på bildet under.
Rudbeckia hirta ‘Prairie Sun’
I det midterste sjiktet er det plantet ringblomster. Også dette er sommerblomster det er veldig lett  få til og de kan såes direkte i jorda så snart det har blitt litt varme. Du kan også risikere at frø som har blitt liggende i jorda fra året før spirer og gir planter. Hos meg dukker det opp ringblomster overalt og skal jeg unngå dette må jeg rett og slett klippe av de visne blomstene for å hindre at de slipper frø. Å klippe av visne blomster er for øvrig nødvendig med de fleste sommerblomster, hvis du skal få blomstringen til å vare gjennom hele sesongen.
Ringblomster i gult og oransje – det er sommer det!
I forkant ser det ut til å være plantet bidens (Bidens ferulifolia). Denne er fin å bruke som bunndekker, ettersom den legger seg utover og har et flott, flikete bladverk.
På bildet under ser du hvordan bedet forsetter og knollvekstene overtar. Georginer, knollbegonia og kanna – også disse i varme, fine farger. Knollene kan du ta opp om høsten og gjenbruke år etter år. Hvordan du tar vare på dem kan du lese mer om i dette blogginnlegget.
Slottsparkens vakre sommerblomstbed.

 

Fikk du lyst til å lage noe lignende, men kanskje i en mindre målestokk, er det også en rekke andre sommerblomster som er enkle å få til og passer inn i den samme fargeskalaen. Du kan for eksempel så kaliforniavalmue…
Kaliforniavalmue (Eschscholtzia californica)
… eller du kan satse på fløyelsblomst. Hatet av lus – elsket av snegler.
Signetfløyelseblomst (Tagetes tenuifolia)
Dersom du ikke har mulighet til å så inne, kan du så gullkrage direkte på voksestedet. Den er fin i bedet og egner seg også godt til snitt.
Gullkrage  (Glebionis segetum)
Eller hva med en duftende gyllenlakk? Den er toårig, og kommer først med blomster året etter at du har sådd den.
Gyllenlakk  (Erysimum cheiri)
Mulighetene er mange. Kokardeblomst, vakkerøye, kronkrage og blomkarse…
Er du klar for å lage deg et sirkelrundt bed i disse fargene, kan du se et eksempel på hvordan du kan bygge det opp på bildet under. Dette bedet ble så vidt jeg husker laget av studentene på Ås i 2014.
Håper du fant noen sommerblomster du har lyst til å prøve ut. Dersom du er interessert i å kombinere sommerblomstene med stauder i samme fargeskala kan du ta en titt på dette blogginnlegget.
Sommerblomstbed i andre farger kan du lese mer om her.

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website