Sommerblomster i krukker og kasser – slik lykkes du

Sommerblomster i krukker og kasser – slik lykkes du

Sommerblomster i krukker og kasser – slik lykkes du

Når mai kommer er det full fest på hagesentrene og det bugner av sommerblomster. Det er så mye fint å velge mellom at det er til å bli helt svimmel av.  Er du fersk på dette kan du lese litt her om hva som skal til for at nyanskaffelsene skal holde seg blomstrende og flotte gjennom hele sesongen og hvilke tabber du bør unngå.
Vær og vind
Kjøper du sommerblomster tidlig i mai må du gradvis la sommerblomstene venne seg til en tilværelse utendørs. De kommer antagelig rett fra et varmt veksthus, og vil trives dårlig og stagnere i veksten dersom de utsettes for vær og vind døgnet rundt. Bær de derfor litt ut og inn de første dagene. Sommerblomster tåler heller ikke frost, så det er virkelig en tabbe å sette blomstene ut for tidlig. Det er selvsagt fristende å fylle kassene til 17. mai, men følg med på værmeldingen. Er det fare for frost så bær plantene inn om kvelden. Hvis det er vanskelig kan du dekke til plantene med fiberduk. Har du ikke det så legg i nødsfall over et laken eller lett teppe.
Plassering
Sommerblomster brukes på bordet, i trappen, på balkongen, ja overalt der du vil ha en fargeklatt. De fleste sommerblomster liker å ha det solrikt, men noen vil ha det mer skyggefullt. Kjøp planter som vil trives på det stedet du har tenkt å ha dem og vær ikke redd for å spørre på hagesenteret.
Fargevalg
Smaken er som baken og så videre, men når jeg kjøper sommerblomster tenker jeg gjennom fargevalget. Kanskje skal blomstene passe sammen med fargene på stolputene eller kanskje husfargen? På sammenplantingen under ser du hvordan jeg har harmonert sammensetningen med fargen på dør og vindu.

Ompotting
Som oftest er det en god idé å plante sommerblomstene om i en større potte. Sommerblomster i for små potter vil stagnere i veksten og har også veldig lett for å tørke ut. Du legger da god og næringsrik jord i bunnen av den nye potten og setter planten ned i samme høyde over jorda som den hadde da du kjøpte den. Så etterfyller du jord rundt og vanner.
Du kan deretter sette potten i en passe stor potteskjuler. Å fjerne potta og plante direkte i en tett potteskjuler uten hull i bunnen er ingen god idé. Du risikerer da at planten blir stående i vann og i løpet av kort tid lider drukningsdøden.
Det beste er om du planter flere planter sammen i en blomsterkasse eller stor krukke. Da er det lettere å holde jorda passe fuktig. Hva du planter i spiller ingen rolle så lenge det er hull i bunnen slik at overskytende vann renner ut. Det kan bli grisete, så sett noe under som samler opp vannsøl.
Hvis du skal plante i en verandakasse eller krukke du har brukt før, så bytt ut den gamle jorda. Gammel jord som er full av døde røtter fra forrige sesong er et dårlig utgangspunkt for vekst.
Vanning
Sommerblomster må ha vann for å trives. Noen vil ha mye vann – andre mindre. Er du usikker så hold potten jevnt fuktig (ikke klissvåt). Med andre ord – er det tørt så vann – er det vått så vent. Står de i små krukker må du følge med hver dag, står de i store krukker tar det lengre tid mellom hver gang du må vanne.
Har jorda tørket helt ut kan det være vanskelig å få vætet opp jorda igjen. Hvis plantene står i små potter kan et triks være å fylle en bøtte med vann. Så senker du potta med planten ned i vannbøtta. Du vil da se at det kommer opp masse luftbobler. Når det har sluttet å boble tar du planten opp igjen og den har da fått akkurat passe med vann.
For å slippe å vanne så ofte kan du plante i selvanningspotter. Det er mange systemer for dette, mer eller mindre kostbare. For enkeltstående planter kan du også bruke en selvvanningsbag. Dette ser ut som en vanlig potteskjuler, men er laget av et vannabsorberende materiale som forsyner plantene med vann etter behov.

Skal du reise bort og ikke har hjelp til vanning kan du flytte plantene til et sted der de ikke blir så utsatt for sol og der det kan komme regnvann. Du kan også fylle en stor plastflaske med vann og snu den opp ned med tuten godt stukket i jorda. Et annet triks hvis du har enkeltpotter er å plassere dem samlet i et kar oppå et lag med bleier, godt fuktet med vann.
Gjødsel
Sommerblomster er næringskrevende og den næringen som var i jorda da du kjøpte planten brukes fort opp. Du må derfor også gjødsle regelmessig i løpet av sommeren. Du kan bruke organisk gjødsel som hønsegjødsel og blodmel eller kunstgjødsel. Noe gjødsel kjøpes i flytende form og brukes gjerne en gang i uken, mens annen gjødsel er pelletbasert og langtidsvirkende. Les nøye på pakningsvedlegget og bruk anbefalt dose. For mye gjødsel kan gi mye blader i stedet for blomster, mens for lite gjødsel gir dårlig vekst og gulfarging.
Rensing
For at blomstringen skal fortsette utover sommeren er det for de fleste sortene viktig at du kniper av de blomstene som er visne. Dette kalles rensing. Planten blir da stimulert til å bryte nye skudd som bærer nye blomsterknopper. Dropper du dette vil planten bokstavelig talt går i frø.
Kniper du av toppen så vil det komme to nye skudd
Hvis du ikke er innstilt på all denne knipingen bør du kjøpe sorter som er selvrensende, som for eksempel surfina. Spør på hagesenteret.
Er det egentlig en sommerblomst?
Mange av de plantene som selges som sommerblomster er ikke ettårige, men egentlig to- eller flerårige. Vi kaller dem imidlertid sommerblomster ettersom de ikke overleverer vinteren ute her hjemme. For at de skal overleve vinteren må de graves opp og overvintres lyst og kjølig inne. Dette gjelder for eksempel fuksia, pelargonia og margerittkrage.
Du kan jo også velge å bruke stauder i pottene dine. For at de da skal tåle vinteren bedre planter jeg dem i jorda om vinteren eller graver ned hele potta.
2016-08-30 12.20.21
For de fleste av oss er det likevel slik at sommerblomster kjøpes på nytt hvert år og forventningen er egentlig bare er at de skal være fine den ene sesongen. Lykke til
Har du lyst til å så sommerblomster selv kan du lese mer om dette her.
Har du noen egne favoritter eller gode tips som ikke er nevnt her så bruk gjerne kommentarfeltet.

 

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website