Spinnvill spinnmidd

Spinnvill spinnmidd

Spinnvill spinnmidd

Har du det varmt og hyggelig i stua kan du være sikker på at spinnmidden også koser seg, hvis den først har funnet veien inn. Her kan du lese litt om hvordan du gjenkjenner dette skadedyret, noen fun facts og ikke minst hvordan du blir kvitt den.
Vet du ikke hvordan spinnmidd (Tetranychidae) ser ut, så ta en nøye titt på plantene dine, særlig på undersiden av bladene. Hvis overflaten ser litt ‘grumsete’ eller støvete ut er det grunn til bekymring. Ser du hvite, sorte eller røde små prikker som kanskje sitter fast i et bitte lite spindelvev så er det spinnmidd det er snakk om. Dette er et lite edderkoppdyr som suger saft av plantecellene. Hver enkelt plantecelle blir da misfarget og bladet ser gulprikkete ut, før det til slutt visner og ramler av.
Slik ser spinnmidden ut…
Foto: E. Fløistad NIBIO
I likhet med bladlus, som du for øvrig kan lese mer om i dette blogginnlegget, har spinnmidden et interessant livsløp. Den går gjennom ikke mindre enn fem ulike utviklingsstadier fra egg og frem til fullvoksen edderkopp. Er det varmt og tørt fullføres denne livssyklusen i løpet av 10-12 dager. Og for å være sikker på at de fleste hunnene skal bli parret venter fyrrige, unge hanner på at den modne hunnen skal bli ferdig med hvilestadiet og komme seg gjennom det siste hudskiftet. Han hjelper henne gjerne av med huden og før hun rekker å våkne helt er hun ferdig parret. Det er vel nesten litt ‘metoo’ over dette. Og verre blir det. Jeg kom nemlig over en forskningsartikkel som viser at hannene faktisk foretrekker å gjøre kurtise til døde hunner, som er til forveksling lik hvilende hunner. NIBIOS artikkel Spinnvill spinnmidd foretrekker død partner kan du lese her hvis du har sansen for det litt morbide.
Vel nok om det – spinnmidd ødelegger stueplantene og mengden må derfor holdes nede. I likhet med andre skadedyr gjør de størst skade dersom planten i utgangspunktet ikke har det så bra. Greier du å gi planten riktig dose lys, vann og næring blir den i utgangspunktet mer motstandsdyktig mot angrep. Spinnmidden trives når det er varmt og tørt, så det beste du kan gjøre er å sørge for at lufta rundt planten er fuktig. Det får du til ved at du rett og slett gir planten en liten dusj temperert vann hver dag.
Har midden først dannet en koloni, bør du sørge for at den planten som er angrepet flyttes unna de andre plantene, slik at problemet ikke sprer seg. Så vasker du potteskjuler og vinduskarm med grønnsåpevann. Er planten stor tar du den med inn i dusjen og spyler den godt, både på over- og undersiden av bladene. Er den liten gjør du det i vasken. Poenget er av få skylt bort spinn, egg, larver og midd i ulike stadier. Fjern samtidig døde og visnende blader.
Du kommer garantert ikke til å bli kvitt alt, så dette må følges opp. Er plantene små fyller jeg opp vasken med lunkent vann tilsatt litt grønnsåpe og matolje. Så snur jeg planten opp ned i vannet. Jeg pleier å tre en liten plastpose rundt potta slik at dette vannet ikke trekker ned i jorda. Når dette har tørket skyller jeg av planten under springen. Er planten stor og uhåndterlig fyller jeg en dusjflaske med såpeblanding og dusjer i veg. Vær nøye slik at du også dusjer undersiden av bladene. Når det har tørket skyller jeg planten i dusjen igjen. Dette må du i grunnen drive på med, kanskje en gang i uka, frem til du ser at problemet har forsvunnet.
Det finnes også plantevernmidler å få kjøpt. Problemet når det gjelder kjemikaliebruk er som vanlig at det ikke er bra for miljøet. I tillegg har midden lett for å utvikle resistens, det vil si motstandsdyktighet mot middelet. De sprøytemidlene som er å få kjøpt er systemiske, noe som innebærer at selve planten tar opp giftstoffet. Midd som blir truffet direkte når du sprayer eller som spiser av planten får da i seg giften.
Et alternativ som du får tak i overalt er disse insektspinnene…

De stikkes rett og slett ned i potta ved hjelp av en applikator og er greie i bruk. Hvor mange pinner du skal stikke ned i potta kommer an på pottestørrelsen – en halv pinne holder til de minste pottene, mens du må bruke flere jo større potten er. Et sett som du ser på bildet over koster ca 70 kroner.
Er du glad i plantene dine anbefaler jeg at du tar med deg et lite forstørrelsesglass og tar en titt etter ubudne gjester. Bedre å gripe fatt i problemet med en gang – dette forsvinner ikke av seg selv, er jeg redd.
Bildene i dette innlegget kommer fra Plantevernleksikonet.

5 Comments

 • Tante Rose
  28. februar 2018 12:40 0Likes

  Huff, spinnmidd er utrivelig! Jeg har hørt at de ikke tåler frost, så om det kommer på en plante som tåler litt frost, skal det gå an å sette den ut i kald luft ei stund? Har ikke prøvd dette selv, det er vanligvis gummiplanter som får spinn her og de tåler jo ikke frost heller.

  • Hege Rønning
   28. februar 2018 12:47 0Likes

   Jeg ville nok vært forsiktig med å utsette stueplanter for frost – det tar de fort skade av. Har nok en mistanke om at planten dør før midden. Når det gjelder gummiplante så har jo den store, jevne blader. Det er derfor lett å komme til også på bladundersiden. Dusj ofte, det er nok den tørre lufta som skaper problemer for denne jungelplanten 🙂

 • Trackback: Redningsaksjon for tørre feriehager - Tusenfryden
 • Birgitta Prøis
  26. oktober 2018 20:02 0Likes

  Fint at du nevner resistens. Fin blogg, forresten! Tenkte litt på å prøve de pinnene fra Bayer, men vil det absolutt ikke nå etter å ha lest dette om mulig sammenheng mellom virkestoffet og biedød: https://www.mattilsynet.no/planter_og_dyrking/plantevernmidler/mer_kunnskap_om_imidakloprid.12196

  Ikke helt ny artikkel, men erfaringen har ofte vært at man finner mer skadevirkninger over tid, etterkvart som man undersøker. Mvh Birgitta

  • Hege Rønning
   29. oktober 2018 10:05 1Likes

   Hyggelig at du liker bloggen:-) Mattilsynet følger heldigvis godt med, og stadig flere plantevernmidler blir forbudt. Særlig innen landbruket, der det brukes store mengder sprøytemidler er det viktig å være oppmerksom, men også vi gartnere tar resistensproblematikken på alvor. Disse pinnene er imidlertid ment for bruk innendørs, så det er lite sannsynlig at de forårsaker biedød. Uansett, bedre å gi plantene riktig stell, slik at de blir sunne og friske. Da klarer de bedre å stå imot eventuelle angrep.

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website