Den spiselige hagen

Den spiselige hagen

Den spiselige hagen

I dette nummeret av Norsk Hagetidend (nr. 2 – 2018) har jeg skrevet en artikkel fra en helt spesiell hage i Devon i England. Der holder Martin Crawford til. I hans hage vokser det mer enn 2000 ulike vekster, de aller fleste spiselige.  Hagen, som nærmest er en skog, klarer seg stort sett selv, uten luking eller gjødsling. Likevel krever det mye kunnskap for å få dette til å fungere, og jeg gir noen tips i artikkelen.
Frodig, frisk og spiselig hage 🙂

 

Vakker valurt er med på å gjødsel plantene rundt.
Crawford har skrevet flere bøker om det som kalles agroforestry, og er du interessert i å lære mer kan du sjekke ut denne linken. Har du lyst til å bli med inn i hagen kan du ta en titt på denne videoen.
Kjørvel – bruk den i maten.

 

Kanskje har du selv spiselige stauder i hagen din?

Apotekerkattost (Malva sylvestris)hele planten er spiselig
Tusenfryd – (Bellis perennis) – blomsterknopper og unge blader kan brukes i salat
Prestekrage – (Leucanthenum vulgare) – unge blomsterknopper kan stekes eller legges i eddik og brukes som kapers
Daglilje (Hemerocallis) – både knopper og blomster kan brukes i maten
Marikåpe (Achillea) – unge blader kan brukes i salat
Klokke (Campanula latifolia) – alle deler av planten kan spises
Ryllik (Achillea millefolium) – unge blader kan brukes i salat eller som krydder
Primula (Primula vulgaris, Primula veris, Primula hybrida) – blomsten kan brukes i salat
Floks (Phlox paniculata) – Blomstene har litt kryddersmak. Passer i fruktsalater og som kandisert kakepynt
Du kan også spise blader fra lindehekken din eller forvelle unge skudd av hosta og strutseving. Det finnes også mye spiselig ugress, noe du kan lese mer om i dette blogginnlegget.

Men du, ikke spis det du ikke er helt sikker på – mange planter er giftige!

 

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website