Fuktig? Disse staudene kan du plante.

Fuktig? Disse staudene kan du plante.

Fuktig? Disse staudene kan du plante.

Med det regnet som har vært den siste tiden, i alle fall her på Øst- og Sørlandet har både bygd og by blitt de reneste våtmarksområder. Min flotte bonsai-einer er i ferd med å krepere på grunn av fuktskader. Det samme gjelder en kulerund barlind. Mye regn + automatisk vanning var ikke noe sjakktrekk. Veldig irriterende! Og har jorda først blitt for fuktig og sur er det lite å gjøre. Nettopp derfor liker de fleste planter godt drenert jord. Du ser det samme med potteplanter – får de for mye vann vil jorda begynne å lukte råttent, og planten sier takk for seg.
Jeg tenkte derfor å gi noen tips om noen planter som faktisk liker å ha det vått. Disse skal altså ikke plantes direkte i vann, men de tåler godt å stå der det er stadig tilsig av vann. Liste over flere stauder for våt jord kommer nederst i innlegget, men først mine favoritter.
Jeg er glad i høstblomstrende aster og både kleimaster og virginiaaster tåler en god del fukt. De kan plasseres både i sol og halvskygge.
Virginiaasters (Symphyotricum novi – belgii)
Det samme gjelder den gullgule, vårblomstrende ballblommen. Er du heldig greier du kanskje å få flyttet på viltvoksende bekkeblom, eller soleiehov som noen kaller den.
Ballblom (Trollius europaeus)
Har du det fuktig kan du også plante ulike iris. Sibiriris, sverdiris og tvillingiris tåler det meste.
Sverdiris (Iris pseudocarus) kan også stå i vann
Eller hva med ulike nøkketunger? Nøkketunge kan du lese mer om i dette innlegget.
Nøkketunge (Legularia dentata)
Kattehale er også et alternativ hvis du er klar for et rosa innslag i hagen. Det finnes mange ulike sorter å få kjøpt, med ulike fargenyanser og høyder. Trives i full sol og er fin å plukke inn. Vanlig kattehale vokser vilt på Østlandet langs vann og elver, så du kan jo holde utkikk.
Kattehale (Lythrum salicaria)
Duppesoleie er en annen favoritt. Masse hvite knapper tett i tett. Den visner helt ned etter blomstringen midt på sommeren, så da bør du ha plantet en fin, dekkende bladplante i nærheten. Bladlilje (Hosta) kanskje?
Duppesoleie (Ranunculus aconitifolius ‘Flore Plena)
Hestemynte, eller etasjeblomst som den også kalles, trives der det er fuktig. Den finnes både i rødt og rosa og blomstrer fint på sensommeren.
Hestemynte  (Monarda didyma)
Det er mange andre stauder som har det aldeles utmerket selv om det er fuktig. Bekkesymre, høstmalurt, skjoldbronseblad, høstormedrue, daglilje, hosta, ildvortemelk, strandvortemelk, primula, storhjortetrøst, engstorkenebb, prydrabarbra og enghumleblom bare for å nevne noen.
Er du interessert i prydgress eller bregner som tåler fuktige omgivelser, kan du plante japanstarr, skråningstarr, perlebregne eller kongsbregne.
Er du interessert i stauder vil jeg anbefale denne boka. Der finner du flere tips om hvilke stauder som trives hvor.

 

 

 

 

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website