Stauder i gult

Stauder i gult

Stauder i gult

Noen har et vanskelig forhold til gult, og det kan jeg forstå. Kraftig gult kan ta mye oppmerksomhet hvis du ellers sverger til pasteller som rosa og lys blått. Planter du derimot gult sammen med klart blått eller lilla kan du få fine fargekontraster og en god helhet.
Under presenteres noen av mine favoritter alfabetisk. Her er ulike høyder, ulike nyanser i gult og ikke minst ulik blomstringstid.
Les mer om design av staudebed her. Når det står H bak overskriften sier det noe om hvilket klima planten tåler.  Lurer du på hvilken klimasone du bor i, kan du sjekke det her.
Gjerdesolhatt (Rudbeckia lacinata) H6
Denne høyreiste og solelskende, gule stauden har vært brukt i norske hager til alle tider. Kanskje ikke så rart når den både er et fargesterkt blikkfang og i tillegg er holdbar i buketten. Noen steder er den kjent under navnet ‘Kyss meg over gjerdet’.
Gjerdesolhatt (Rudbeckia lacinata)
Den rene arten blir opptil to meter høy og krever naturlig nok oppbinding. Det finnes flere sorter med fylte blomster og av varierende høyde. Gjerdesolhatten er middels hardfør og blomstrer fra juli til langt ut i september, avhengig av sorten. Ettersom tilveksten skjer langs ytterkanten av rotklumpen kan planten deles etter noen år for å unngå at den blir glissen i midten. Som de fleste stauder trives den best om jorden er fuktig, men veldrenert. Er det tørt i lengre perioder kan det med fordel vannes.
Kransvakkerøye (Coreopsis verticillata) H5-H6
Gullgule, stjerneformete, små blomster svever over et bladverk som kan minne om dill. Blomstene kommer i august-september, men bladverket er fint hele sesongen.
Kransvakkerøye (Coreopsis verticillata)
Kransvakkerøye blir ca 50 cm høy og trives best i solen, der jorden er lett og godt drenert. På bildet under ser du den brukt sammen med lavendel og asters.

Jeg pleier å skjære ned denne stauden om høsten og dekker de grunne røttene med det jeg har skåret av, slik at den ikke skal tørke ut når vårsolen kommer. Ønsker du flere kan den deles om våren.
Nøkketunge (Ligularia) H7
Det finnes mange arter av nøkketunge, men felles for de alle er den gule blomsterprakten på sensommeren og ønsket om fuktighet. Stornøkketunge (Ligularia dentata) er en fin staude som trives godt ved vannanlegg, gjerne i litt skygge. Blomstene sitter i kvaster på toppen av høye blomsterstengler. Dette er en hardfør plante som helst vil stå i fred i nærings- og humusrik jord.
Nøkketunge - legularia dentata
Storøkketunge  (Ligularia dentata)
Også praktnøkketunge (Ligularia x hessii) er en storvokst og flott høststaude som kan bli opp til 170 cm.
Praktnøkketunge (Ligularia x hessii)
Praktnøkketunge (Ligularia x hessii)
Tangutnøkketunge (Ligularia tangutica el. Senecio tanguticus) har fjærlignende, lysegule blomsterstander som er med på å gi liv til høstrabatten. Denne arten tiltrekker sommerfugler og tåler å plantes i skyggen.
Tangutnøkketunge - Sinacalia tangutica
Tangutnøkketunge (Ligularia tangutica)
 Prakttelekia (Telekia speciosa) H6
Denne stauden er en kraftkar som kan bli opptil 2 meter høy og er en stor sommerfuglfavoritt.
Prakttelekia (Telkia speciosa)
Prakttelekia (Telekia speciosa)
Prakttelekia kan fort utkonkurrere naboplantene hvis den trives, så den kan med fordel plantes for seg selv. Telekia er ellers hardfør og grei å ha med å gjøre, men trives best i halvskyggen, der det er litt fuktig.
Selve blomsten blir ca. 5 cm og bladverket stort og frodig. Det hender at sneglene går til angrep på denne, men da fjerner jeg bare de bladene som har blitt stygge.
Praktsolhatt (Rudbeckia fulgida) H5
Med sine oransjegule kronblader og sorte midtskive er dette en lett gjenkjennelig høststaude.
Praktsolhatt (Rudbeckia fulgida)
Vi ser den ofte plantet ved vannanlegg, men den tåler ikke konstant fuktighet, særlig ikke om vinteren. Fuktig, men veldrenert jord er derfor det beste. Praktsolhatt trives best i full sol og er et virkelig blikkfang i staudebedet. Den er opprett med stive stenger og trenger normalt ingen oppbinding. Også praktsolhatten har godt av deling med noen års mellomrom, når den begynner å bli glissen i midten. Dette gjøres om våren.
Praktsolhatt (Rudbeckia fulgida)
Den mest brukte sorten er ‘Goldsturm’ som blir ca. 60 cm høy.
 Rusoløye (Heliopsis helianthoides) H7
Rusoløye (Heliopsis helianthoides)
Denne tørketålende og kraftige stauden kan stå i mange år uten å måtte deles eller plantes om. Som navnet antyder er både bladene og stengelen ru. Rusoløye blomstrer fra midtsommer og frem til frosten kommer og blir i overkant av en meter høy, avhengig av sorten. Dette er en ypperlig plante i høstrabatten og er i tillegg en god snittblomst.
Du kan dele denne om våren hvis du ønsker flere planter eller ta stiklinger.
Steindodre (Alyssum saxatile eller aurinia saxatile) H6
Denne lille stauden blomstrer i mai-juni og er en typisk steinbedsplante, ettersom den gjerne vokser på fjell. Der danner den fine små tuer som bare blir ca 20-25 cm høye. Bladverket er gråloddent og holder seg fint også etter avblomstring. Steinodren vil helst ha full sol og tørr, gjerne kalkholdig jord. Du kan med andre ord prøve denne der du har problemer med å få andre ting til å trives.
Blomstene på steindodren lukter svakt av honning og det tiltrekker biene.

Stormarikåpe (Alcemilla mollis) H6
Stormarikåpe, eller praktmarikåpe som en også kalles, er en av mine mange favoritter. Grønngule, sarte blomster og et vakkert bladverk gjør at den har et stort anvendelsesområde. Ettersom den også er svært hardfør så har den dessverre et spredningspotensiale, som gjør at den må passes ekstra godt på. Klipper du av blomsterstandene etter blomstringer har du imidlertid unngått mye av problemet.
Vet ikke helt hva som er mest sentralt her – stormarikåpe eller verdens søteste sommergjest.
Stormarikåpe trives i all slags jord og tåler både sol og skygge. Ettersom den blir bare 40 cm. høy er den fin i forkant av bedet, eller som bunndekker under trær eller blant busker. Fin i blomsterbuketten er den også.
Stormarikåpen blomstrer i juni-september og er vakker sammen med for eksempel kattemynte, hosta eller i forkant av rosebedet.
Jeg håper du fant noen stauder du likte og ble inspirert til å ta sjansen på en gullgul fargeklatt i hagen.

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website