Stauder i rosa

Stauder i rosa

Stauder i rosa

Er du på jakt etter stauder i rosanyanser? Her kommer noen av mine favoritter i alfabetisk rekkefølge og de er alle greie å skaffe i innkjøp. Jeg fyller løpende på med nye planter, så det er bare å følge med. Hver plante er kort presentert med norsk og botanisk navn. 
Les mer om design av staudebed her. Når det står H bak overskriften sier det noe om hvilket klima planten tåler.  Lurer du på hvilken klimasone du bor i, kan du sjekke det her.
Akssøyleblomst (Liatris spicata) H5
Om akssøyleblomsten er rosa eller mere fiolett kan kanskje diskuteres, ettersom den nærmest skifter farge etter hvert som de små blomstene springer ut. Den er også litt spesiell ettersom blomstene springer ut i toppen først og ikke nederst som hos de fleste andre planter.

P1000845

Selv om bladverket er temmelig buskaktig, så har denne stauden en stram og fin form som gjør at den egner seg godt i mange ulike staudebed. Jeg synes også den er fin i blomsterkasser, sammen med for eksempel vintergrønne planter.
Den kan plasseres i både sol og halvskygge, men skal du få den frodig så bør den ikke stå for tørt. Akssøyleblomsten blomstrer fra juli til august og blir 60-80 cm høy.
Sommerfugler og bier er glad i denne planten, og har du hjerte til det er den også super å plukke inn til blomsterbuketten.
Har du lyst til å så denne stauden selv er det mulig å få kjøpt frø. Bruker du frø du har høstet selv, risikerer du at de nye plantene ikke blir som den du høstet fra. Har du fått en kraftig og fin tue etter hvert, kan du også dele den.
Akssøyleblomsten finnes også i hvitt (‘Alba’).
Duehode (Chelone obliqua) H4
Duehode (Chelone obliqua)
Sent på høsten, når de fleste andre plantene har gitt seg for sesongen, da kommer duehodet som et skudd! Dette er en kraftig plante som egner seg i bakkant i staudebedet eller alene. Som navnet tilsier kan de rosa blomstene minne om et duehode, eller kanskje et skilpaddehode? Bladverket er grønt og friskt og selv om denne planten blir nærmere 80 cm høy så klarer den seg vanligvis fint uten å støttes opp. Den tåler både sol og halvskygge og trives i vanlig god hagejord så lenge det ikke blir for tørt.

Ettersom den blomstrer så sent så greier den ikke å lage modne frø her i Norge. Vil du ha flere planter kan du heller dele den opp med en skarp spade om våren.
Duehode er også å få kjøpt i hvitt (‘Alba’)
Høstanemone (Anemone hupehensis ) H3-H4
Denne vakre, rosa stauden blomstrer sent på høsten og er en av de plantene jeg går og gleder meg til gjennom hele sommeren. Høstanemone, eller kinasymre som den også kalles, har vært brukt i norske hager i mer enn 100 år. Det er egentlig en spredningsvillig skogbunnsplante så jeg bruker den både i naturhagen og i mer tradisjonelle staudebed.
Høstanemone (Anemone hupehensis )
Det flikete bladverket blir ikke mer enn 40-50 cm høyt, men selve blomsterstengelen skyter 30-40 cm til værs i tillegg.
Høstanemonen trives i både sol og litt skygge og vil ha næringsrik, dyp jord. Ettersom den ikke er av de mest herdige har den godt av å dekkes med litt løv eller granbar om vinteren, i alle fall så lenge den er nyplantet.
Med sin lange blomstring og evne til å lage store tuer ved hjelp av utløpere er dette en plante som er vel verdt å dyrke. Flott i buketter er den også, så at denne har holdt seg lenge i norske hager er ikke så rart.

Høstfloks (Phlox paniculata) H6-H7
Høstfloks finnes i alle sjatteringer av hvitt, rosa og blålilla og hører til de mest populære sentblomstrende staudene. Dette er en typisk oldemorsstaude som egner seg godt i romantiske eller nostalgiske bed.
Høstfloks (Phlox paniculata)
Jeg har et hat- elskforhold akkurat til denne stauden. Den er vakker når den er frisk, men på sensommeren når dagene er varme og tørre og nettene kalde og fuktige, har den lett for å få meldugg. Det viser seg som et hvitt belegg på bladene og ser overhodet ikke bra ut. 
Høstfloks er ellers lettstelte og enkle planter å ha i hagen, selv om de høyeste sortene trenger oppbinding/støtte. Den trives i både sol og halvskygge i fuktig, næringsrik jord.

Plantene vokser seg kraftigere år for år, og gamle røtter bør deles om våren og plantes i kompostjord med noen års mellomrom.
Løytnantshjerte (Dicentra spectabilis) H8
Hvem har vel ikke åpnet blomsterhjertet og sett den vakre piken som løytnanten forelsket seg i Dette er en tidligblomstrende staude som har en lang historie i norske hager.
Løytnantshjerte blomstrer i rosa og hvitt og danner en fin, grasiøs tue. Den trives både i sol og halvskygge og kan med fordel bindes opp dersom den er utsatt for vind. Det sies at den blir ca 50 cm høy, men i min hage blir den vesentlig høyere.
Hvis du vil bruke løytnantshjerte i staudebedet må du ta hensyn til at bladverket blir gult og visner nesten helt ned etter blomstring. Du bør derfor plante den sammen med andre stauder som skjuler dette, som for eksempel bladlilje (Hosta).

Det finnes også en hvit sort (‘Alba’).
Rosekrage (Chrysantemum coccocineum) H7
Dette er en riktig tøffing som trives de fleste steder i landet. Kanskje ikke så rart når den opprinnelig kommer fra Kaukasus.
Rosekrage finnes både I lys og mørk rosa/rød og blomstrer midt på sommeren. Den liker sol, men kan også trives der det er litt mer skygge. Jorden kan gjerne være sandholdig så lenge den er næringsrik.
Jeg liker å bruke rosekrage i mer naturlige, romantiske staudebed. Etter blomstring klipper jeg ned blomsterstenglene og den kommer da gjerne i blomst på nytt.
Rosekrage sees her sammen med veronica, stormarikåpe og puslingkrage.
De lange stenglene kan dessverre knekke dersom den blir utsatt for mye vær og vind. For å være på den sikre siden kan du derfor støtte den litt opp.
Rosekragen kan spre seg med frø eller man kan dele den opp når den har blomstret av. Likevel skal du være klar over at rosekragen er en av de staudene som trives best hvis den får stå i ro noen år.
Storhjortetrøst (Eupatorium purpureum) H6
Hvis har du god plass og lyst på en virkelig diger staude kan du vurdere storhjortetrøst. Over 200 cm blir denne rosa/lilla tøffingen. Etter en litt treg vekststart på våren skyter den fart og strekker seg i været. Ettersom stenglene er så stive er det under normale forhold ikke nødvendig å gi den støtte/oppbinding.
Blomstene kommer i kvaster på toppen av de høye stenglene i august-september og lukter svakt vanilje. Blomstene er fine i buketter og tiltrekker bier og sommerfugler.
Den trives både i sol og lett skygge og vil gjerne ha det litt fuktig.
Hvis storhjortetrøste skal brukes i bed må den plasseres helt bakerst slik at den ikke skygger for andre planter. Den er også såpass kraftigvoksende at du må følge med slik at den ikke utkonkurrerer andre stauder. Jeg synes samtidig den er flott når den plantes for seg selv eller brukes som et skille mellom ulike rom i hagen.
Du kan også teste ut sorten ‘Atropurpureum’ som både har mørkere blomster og stengler.
Strandkattehale (Lythrum salicaria) H7
Visste du at lythrum betyr sårblod og at saften av strandkattehalen tidligere ble brukt til å stoppe blod? Denne praktfulle stauden er i utgangspunktet dyp rosa, men det finnes sorter som har blomster i rødfiolett og karminrødt også.
Dette er en hardfør staude som blir mellom 70-120 cm høy avhengig av sorten. De små blomstene sitter samlet i lange, smale aks og er populær blant bier og sommerfugler. Den blomstrer på sensommeren og tåler både sol og lett skygge. Strandkattehalen vil gjerne ha det litt fuktig og kan derfor, som navnet tilsier, gjerne plantes i nærheten av vann. Den kan likevel trives på de fleste steder så lenge det ikke blir alt for tørt.
Jeg synes strandkattehale passer spesielt godt sammen med prydgress, men bruker den også i plantekasser og vanlige staudebed.
Strandkattehale danner etter hvert store tuer og kan deles om våren. Den kan også formeres ved frø.
Virginialeddblomst (Physostegia virginiana) H6
Med sine rosa-lilla blomster og høyreiste vekst er dette en ypperlig plante for høstbedet. Denne stauden blir 70-80 cm høy, men trenger likevel ingen oppbinding. Blomstringen varer fra juli til langt ut i september og planten er velegnet til snitt. Den sprer seg med korte rotutløpere, men disse er relativt greie å fjerne for å holde planten under kontroll. Virginialeddblomst trives i sol eller halvskygge og vil gjerne ha det litt fuktig.
Virginialeddblomst (Physostegia virginiana)
Hvis du vrir litt på blomsten så vil den bli stående i den posisjonen i stedet for å snu seg tilbake – litt spesielt
Du kan formere virginialeddblomsten ved å ta frø om høsten eller ved å dele planten med en spade.

Det finnes også sorter i hvitt og dypere rosa.
Jeg håper du fant en rosa skjønnhet som passer hos deg. Har du noen egne favoritter så fortell gjerne i kommentarfeltet.

 

3 Comments

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website