Planter med vakkert bladverk gjør hagen din frodig og spennende gjennom hele sesongen, uavhengig av blomstring. I tillegg vil planter med iøynefallende blader kunne være med å fremheve de andre plantene dine. Setter du setter sammen plantene på en god måte, kan du få en skikkelig wow-effekt. Her kan du lese om mine fem bladfavoritter og hvordan de kan brukes sammen med andre planter. Du får også tips om hva som skal til for at de skal trives.
Forglemmegeisøster (Brunnera macrophylla) H8
Ikke bare gir forglemmegeisøster en sky av blå blomster om våren, de hjerteformede bladene har en stor egenverdi i tillegg. De mange sortene har ulike blader, og på bildet under ser du et lite utvalg.
Jeg er spesielt glad i ‘Jack Frost’, med sine sølvskimrende blader. Planter du den i forkant av staudebedet ditt kommer blomstene godt til sin rett, samtidig som du får en god overgang til de høyere plantene lenger bak i bedet.
Forglemmegeisøster trives både i sol og halvskygge, men bladene blir flottest hvis planten har det jevnt fuktig. Er du heldig så selvsår den seg, men den er ikke så lett å dele.
Bladlilje (Hosta) H7
Visste du at det finnes minst 100 ulike bladliljer? Noen har kjempestore blader, noen smale. De finnes i grønt, blågrønt, med hvite tegninger og med gule spetter. Under ser du et lite utvalg av mine favoritter. Bladliljer er robuste og kraftig planter som fyller godt opp i bedet og fordriver ugress. De blå eller hvite blomstene gjør ikke så mye ut av seg, men bladverket har en egen evne til å fremheve plantene rundt seg. Dumt at den også er en sneglefavoritt…




Se bare hvor fin denne enkle kombinasjonen av bladlilje, bregner, skjoldbronseblad og klatrehortensia er. Dette kommer til å være frodig etter at rododendronen har blomstret av også.
På bildet under kan du se hvordan bladliljene spiller opp mot den oppstammede japanvieren. Det trengs egentlig ikke mer…

Bladlije tåler skygge godt og er en fin bunndekker. Den er også lett å dele, så her kan du virkelig få flere og flere for hvert år.
Alunrot (Hauchera) H6
Jeg gikk amok i fjor og kjøpte 5 nye sorter alunrot. Bladfargene spenner fra dypt burgunder, via karamell til nesten limegrønt. Jeg synes de er veldig søte når drysset med hvite eller rosa blomster kommer i juni, men velger alunrot først og fremst på grunn av det spennende bladverket.

Her kan du se noen av mine varianter – ser kanskje litt ut som salat, men det er det ikke.
Velger du alunrot i karamellfarger eller farger som bikker mot oransje, passer de veldig godt i et bed med en varm fargeskala. Går du for bladfarger mot blålilla og sølv syns jeg det går godt sammen med pastell. Tenk deg den sølvfargede varianten i en måneskinnsrabatt i hvitt. Det tror jeg jeg må lage, når anledningen byr seg.
På bildet under ser du hvor lite som skal til for å få et frodig og spennende uttrykk. Mosegrodde potter og en alunrot – that’s it!
Alunrot bør plantes om ofte. De nederste bladene visner og planten på en måte blir høyere og høyere. Den trives i sol til halvskygge og vil gjerne ha det nærings- og kalkrikt. På bildet under ser du alunrot brukt sammen med forglemmegeisøster, Allium ‘Purple Sensation’ og alpeklematis.
Nøkketunge (Ligularia) H7
Det finnes mange arter nøkketunge og du kan lese om noen av dem og hvordan de stelles i blogginlegget om stauder i gult her. Jeg synes bladene gir et skikkelig jungelpreg. På bildet under kan du se en nøkketunge i full blomst plantet sammen med prydkattemynte, som har et skjørt og vaiende bladverk som ikke gjør så mye av seg. Kanskje tar nøkketungen her helt piffen ut av prydkattemynten? Et bedre alternativ hadde vært å plassere kattemynten i en mer pastellfarget sammensetning, sammen med hosta for eksempel.

1 Comment
Kommenter