Stor kubjelle – stor glede

Stor kubjelle – stor glede

Stor kubjelle – stor glede

Jeg har sagt det mange ganger før og jeg sier det igjen: Det er noe helt eget med de plantene som er aller tidligst ute med blomstene. Det er nå vi trenger fargene og det er nå det klør aller mest i hagefingrene. Stor kubjelle er derfor stor glede – i alle fall for meg.
Stor kubjelle (Pulsatilla vulgaris) er egentlig ikke så stor, den blir bare 20-30 cm høy. Blomstene er imidlertid store og de kommer i månedsskiftet april/mai. Herlig som få, med hårete blader og blåfiolette blomster. Se bare her…
Stor kubjelle (Pulsatilla vulgaris)
Heldig er svenskene som har den viltvoksende og det dukker opp noen eksemplarer her og der i hjemlige trakter også. Likevel er det ifølge Artsdatabanken liten risiko for uønsket spredning. Stor kubjelle er fin i fjellhagen, ettersom den liker at jorda er tørr og kalkholdig. Den er herdig helt til H7 så dette er en liten tøffing som tåler det meste, bortsett fra våt jord. Plasser den i sola, så vil du få en fin tue etter hvert.
Stor kubjelle i full knopp.
Rota er som en gulrot, så det er ikke lett å dele denne planten. La den heller stå i fred og sats på at den frør seg. Det er heller ingen vits i å skjære av frøstandene, for det kommer ingen ny blomstring senere uansett. La heller de småtøffe bustene stå og gled deg over synet.
I hagesentrene nå får du kjøpt den hvite varianten ‘Alba’, her representert ved et litt overmodent eksemplar…
Pulsatilla vulgaris ‘Alba’
Den finnes også i rødt hvis det passer bedre hos deg. Da spør du etter sorten ‘Rubra’.
Pulsatilla vulgaris ‘Rubra’
Er du klar for flere andre stauder i samme fargeskala som kubjellen, kan du lese dette blogginnlegget. Husk at med god planlegging kan du få staudebed som blomstrer fra nå av og helt frem til frosten kommer.

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website