Gullgul storvinterblomst

Gullgul storvinterblomst

Gullgul storvinterblomst

Akkurat når vi trenger det som mest knaller heldigvis de vårblomstrende løkene til. Nå er det tid både for snøklokker, klosterklokker og krokus. En av de mer sjeldne løkplantene er storvinterblomst (Eranthis hyemalis). Gullgule tepper pryder nå staudebedene i Botanisk hage i Oslo og jeg vet at den finnes i de botaniske hagene i Stavanger og i Trondheim også. Merkelig nok har jeg ikke sett den andre steder, noe som er litt pussig. Hvem vil vel takke nei til gule, blomstrende tuer i disse påsketider!
Storvinterblomst (Eranthis hyemalis) i Botanisk hage i Oslo
Storvinterblomst kan minne litt om gulveis, men har seks kronblader i motsetning til gulveisens fem. Stilken er også kraftigere og det er ikke særlig annet bladverk enn den lille bladkransen som ligger under hver enkelt blomst. Når vinterblomsten har blomstret av visner også bladene ned, slik at andre stauder kan overta.
Så snart snøen er på retur dukker storvinterblomsten opp.
Storvinterblomsten er i utgangspunktet herdig til H5, men i Sortslisten for Nord-Norge er den oppført med herdighetssone H8. Potensiale for å være usedvanlig tøff med andre ord!
For å få løkene til å trives legges de i 4-5 cm dybde i moldrik og næringsrik jord om høsten. Tommy Tønsberg, som er medforfatter av boka Hageselskapets løker og knoller, tipser om at knollene med fordel kan ligge å svelle i vann et døgn før planting. Dette vil gi bedre etablering og dermed øke sannsynligheten for å lykkes. Etter hvert vil den selvså seg og gi de fine teppene du nå kan se.
Insektene har ikke så mye å velge mellom på disse tider så storvinterblomst er en favoritt.
Storvinterblomst liker både sol og halvskygge, noe som gjør at den passer fint under busker og trær som ikke har blader så tidlig om våren.
Storvinterblomst ligger på bestillingslisten til Auen Urtergård, som du finner her. Kan ikke huske å ha sett den når høstløkene legges ut for salg i hagesentrene, men jeg har kanskje ikke vært oppmerksom nok. Men det skal jeg jammen være heretter, for storvinterblomst – det skal jeg ha!
Se gjerne innom andre av mine innlegg for tips og alternativer under stikkordet løk.

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website