Svibel – bare må ha det!

Svibel – bare må ha det!

Svibel – bare må ha det!

I takt med at alt visner ned ute kommer behovet for at noe grønt skyter fart inne. En saftig, svulmende kraftpakke av en løk er ren glede, midt i alt vintermørket. Svibel, amaryllis eller tulipan – hvilken blomst som kommer er ikke så viktig for meg. Men svibler til tjue kroner stykket er en billig lykkepille.
Svibel – klar for innsats
Sviblel (Hyasinthus orientalis) og de andre løkplantene forbindes vel kanskje mest med jul, men det er ingen grunn til å vente. I jula er det så mye annen pynt, så det er nå – i november – at sviblene får spille førstefiolin hos meg. Som du ser på bildene kan de puttes i dype glass, settes i telysholdere, pakkes i mose… Det er rett og slett ikke så nøye, ettersom løken i prinsippet inneholder alt som trengs for at blomsten skal komme. Du kan gi en liten skvett vann i ny og ne, men hold selve løken tørr. Både svibel og amaryllis får lange blomsterstengler hvis de får for mye vann. Vil du at den skal holde seg kompakt og fin, så vann med måte og dropp for all del gjødsling.
Svibelløken skal holdes tørr, men røttene kan stå i vann…
Selve svibelblomsten består av mange små klokker, og finnes i et utall av farger. Hvitt, rosa, blått, gult… Når blomsten kommer vil den strekke seg etter lyset, og det kan derfor være lurt å snu den en gang i mellom, slik at den ikke blir skjev. Pass også på at løken står stødig, slik at den ikke velter når den topptunge blomsten kommer. På bildet over har jeg kilt løken godt ned i glasset…
Svibel har også mye duft! Jeg er ikke overbegeistret og setter den derfor ofte i dype glass. Da dufter den ikke så sterkt og selv blomsten får samtidig litt støtte når den skyter fart.
Norgesglass kan brukes til så mangt…
Hvis du ønsker å planlegge at svibelen skal stå i blomst til en spesiell anledning, kan du regne med at det tar en drøy uke i vanlig stuetemperatur. Jo varmere den står, jo kjappere kommer blomsten. Dette avhenger likevel av hvor langt løken har kommet når du kjøpte den. For at blomsten skal holde seg lenger, kan du sette den kjølig om natta. Jeg må innrømme at jeg bare fyller på utover november, slik at jeg alltid har noe løk på gang.
Svibel i telysholder – fungerer helt utmerket det…
Når svibelen har blomstret av kan du ta vare på løken, og plante den ut i hagen til våren. Du må i så fall la den visne helt ned slik at kraften går tilbake til løken. Så settes den mørkt og kjølig. Svibel er vinterherdig, men er ømtålelig for fukt. Jeg synes ikke den er så lett å lykkes med ute, så for meg er svibel en inneplante, som rett og slett er et alternativ til å kjøpe avskårne blomster.
Novemberkos med spirende løk.
Har du lyst til å se hvordan du selv kan pakke svibler inn i mose kan du lese dette blogginnlegget. Ha en fin helg og nyt den mørke årstiden med et snev av vår inne…

2 Comments

 • Trine Thorbjørnsen
  24. januar 2019 18:03 0Likes

  Hvordan kan jeg oppbevare svibelløk til neste sesong?

  • Hege Rønning
   5. februar 2019 11:19 0Likes

   Hei 🙂 Jeg har aldri oppbevart svibel inne for å drive den frem til neste jul, men det skader ikke å forsøke. Når det meste av næringen har gått tilbake til løken (blomster og blader har visnet) ville jeg fjernet jorda og oppbevart løken tørt, mørkt og kjølig frem til neste sesong. Et alternativ er å lå den stå fremme i potten sin, klippe av det som er vissent, vanne sparsommelig og grave løken ned i hagen når frosten har gått. Svibler tåler nemlig å overvintre ute – på samme måte som tulipaner. Lykke til!

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website