Sydenhage – det er tørt det!

Sydenhage – det er tørt det!

Sydenhage – det er tørt det!

Er du en av de heldige som har hage i Syden? Det har ikke jeg, men akkurat nå er jeg på vennebesøk i Portugal. Nesten 30 grader og skinnende sol, men også tørt – knusktørt faktisk. Mange som kjøper seg et sted i Syden erfarer nok at hele hagedrømmen rett og slett tørker bort. Frustrerende å komme ned om høsten, etter en sommer i Norge, og så er det mer ørken enn frodig hage. Her jeg er har hagen måttet klare seg selv gjennom hele sommeren, men det er likevel mange planter som har greid seg utmerket.
Her vokser det 23 mandeltrær. Mandel er i utgangspunktet vannkrevende, men ettersom dette er en gammel mandelfarm, kan det tenkes at rotsystemet har blitt så dypt at tørke går bra. Bladverket er tørt, men mandlene – de er knasende gode.

Det samme gjelder appelsin-, grape- og sitrontrærne som vokser her – flott frukt under modning selv om det er månedsvis siden det regnet. Eieren forteller meg at det blir mye stein i sitrusfruktene hvis trærne har det dårlig. Det høres jo logisk ut – formering er det beste alternativet hvis man står i fare for å krepere selv. Jeg synes det er ekstra gøy å kunne plukke inn solmoden fiken (Ficus carica). Nam!

Granateplene (Punica granatum) er også snart klare…

En sikker vinner i varme strøk er bougainvillea.  Synes det er så herlig at denne er i mirakelblomstfamilien, for den er virkelig et mirakel. Den finnes i mange farger, men rosalilla er det vanligste. Den kan kjøpes her hjemme også, men må da tas inn om vinteren. Jeg tror den bare blomstrer på årsskudd, så vær nøye med beskjæringen. Hvis ikke kan det bli lite blomster nederst.

En annen busk som aldri gir seg er Nerium oleander. Full sol gir full blomstring og det læraktige bladverket er vintergrønt.

Lavendelen (Lavendula angustifolia) blomstrer ikke nå, men de aromatiske, sølvskimrende bladene er vakre i seg selv. For at de skal bevare formen bør de klippes i løpet av sesongen – ellers vil de bli svært grove i veksten. Se så store de kan bli, selv etter en tørkesommer…

Tar jeg ikke feil er dette en ung agave (Agave attenuata). Det finnes mange varianter av agave, men jeg mener de i alle fall har en ting felles og det er at de dør etter å ha skutt opp den superhøye blomsterstengelen.

Jeg aner ikke hva dette er, men synes den er råkul…

Og jeg falt pladask for denne hekken av Podranea ricasoliana. Et vell av rosa trompetblomster – kunne ønske denne kunne klart seg her hjemme også.

Og skulle det gå helt galt så vil klatreren med det vakre navnet Morning Glory garantert klare seg. Her hjemme kalles den praktvindel (Ipomoea), men her nede utvikler den seg som et ugress.

Sukkulenter, det vil si planter som har kjøttfulle blader som holder på vannet klarer seg godt. Geranium liker også sol og varme, i likhet med mange typer prydgress. Det er rett og slett mye å velge mellom – det kan jeg se, selv om jeg er i fullt feriemodus.
Jeg har ingen erfaring med sydenhager, men som gartner kan jeg i alle fall oppsummere som følger. Velg riktig plante for din hage, det vil si se til naboen, forhør deg på det lokale plantesenteret og les det du kommer over om temaet. Vann i etableringsfasen, gjerne med dryppslange på kveldstid når fordampingen ikke er så stor, Plant heller i bakken enn i krukke hvis ingen kan vanne for deg. Sats på de tørketålende plantene, vann kan virkelig være en mangelvare i varme strøk, som ikke skal pøses ut i hagen.
Hvis du, som meg, har lyst til å lære mer kan du kjøpe boken Mediterranean gardening – A Waterwise Approach av Heidi Gildemeister. Anbefales.

2 Comments

 • Jeanette
  5. oktober 2017 12:55 0Likes

  Jeg tror det en aeonium. Den er i dvale under de varme sommermånedene. Vokseperioden er i den kjøligere og våte perioden på året. Da åpner de flotte bladene seg i vakre rosetter.

  • Hege Rønning
   5. oktober 2017 16:08 0Likes

   Takk for tips! Må vel be eieren sende meg et bilde av den i full prakt litt senere på året da 🙂

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website