Syrin – plukk den, spis den, nyt den!

Syrin – plukk den, spis den, nyt den!

Syrin – plukk den, spis den, nyt den!

Det er ingen grunn til å kjøpe avskårne blomster akkurat nå, plukk heller inn syrin. Deilig duft av vår og vakker farge. Det er bare en ulempe – de visner dessverre så alt for fort. Her kan du lese om hva du kan gjøre for å få de til å vare så lenge som mulig, og hva blomstene ellers kan brukes til. Spises, drikkes, nytes…

 
Når du klipper av syriner vil du se at barken er litt brun og minner om ved. Det betyr at det er vanskeligere for planten å trekke opp vann enn når det er en vanlig tynn, grønn stilk. Selve blomsterhodet er også stort, så problemet er å få nok vann opp til selve blomsten.
Det beste er å klippe syriner tidlig på morgenen. Da er blomstene fulle av saft og spenst. Jeg bruker en hagesaks og klipper på skrå slik at snittflaten blir så stor som mulig. Hvis jeg må plukke syrinene et stykke unna så setter jeg de i en bøtte med vann under frakten.
Når jeg kommer hjem snitter jeg stilken på nytt og skraper av de nederste 5-6 cm med bark. Hvor mye kommer litt an på hvor tykke grener jeg har plukket. Jeg gir også den nederste delen et par kakk med en hammer, en tomflaske eller lignende for virkelig å få åpnet opp for vanntilførselen. Greina ser da litt most ut, men det gjør ingenting. Så setter jeg syrinene i lunkent vann. For at de skal vare så lenge som mulig er det viktig at syrinbuketten ikke plasseres direkte i sola. I likhet med andre buketter har den også godt av å plasseres kjølig om natten. Bytter du i tillegg vann hver dag, så skal du se at syrinbuketten holder mye lenger enn den ellers ville gjort.
Synes du dette høres strevsomt ut er det også lekkert å la de små syrinblomstene flyte i vann. Se bare her…
 
Visste du forresten at syrinblomster er spiselige? De hvite, blå og lilla smaker litt forskjellig, så prøvesmak litt før du bestemmer deg for hvordan du vil bruke dem. Kakepynt som drysses på i siste liten kan fungere, eller du kan pynte opp salaten.
Hva med å la syriner smaksette vannet i stedet for den tradisjonelle agurken? Søtt og godt, faktisk. I så fall skyller du syrinen, klipper av de små blomstene (dropp den grønne, lille stilken), heller på vann og lar det hele stå i kjøleskapet over natten, for å trekke smak.  Med en navnelapp på hver flaske kan det i tillegg fungere som bordkort eller bare som pynt…

 

Eller du kan putte dem i isbitene – da blir det straks litt mer sving over drinken. Fyll terningboksen med syrin, hell over vann, frys og bruk. Enkelt og dekorativt, men vær klar over at de fryste blomstene dessverre mister fargen så snart de tiner…

 

Isbit med syrin – drikk fort!
Her er det bare fantasien som setter grenser, så har du noen egne forslag så skriv gjerne i kommentarfeltet under. Neste uke kommer en bloggpost om ulike syrinsorter og hvordan du steller dem. Mye nytt på markedet nå 🙂

 

7 Comments

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website